Ciasteczka kawowe. Prosty deser dla miłośników małej czarnej

Ciasteczka o smaku kawy i aromacie migdałów warte są pracy. Będą świetnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki małej czarnej i na pewno zrobią wrażenie na gościach czy domownikach.

Ciasteczka kawoweCiasteczka kawowe
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 110 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki espresso (w wersji dla dzieci kawę można zastąpić Inką lub kakao)
  • 20 g kakao
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki aromatu migdałowego (można pominąć lub zastąpić esencją waniliową)
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru

Przepis

    • Przesiać mąkę z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać.
  • Do osobnej miski wlać przestudzone espresso oraz aromat migdałowy i wsypać suche składniki.
  • Dodać żółtko i zimne masło starte na tarce.
  • Wyrobić krótko, tak by zanadto nie ogrzewać ciasta dłońmi (ciasteczką mogą wyjść twarde).
  • Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  • Wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  • Wyjąć ciasto z lodówki. Odrywać z niego małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Układać na blasze w niewielkich odstępach. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, każdą z nich lekko spłaszczyć. Można dodatkowo patyczkiem lub wykałaczką robić w ciasteczkach wgłębienia, by upodobnić je do ziaren kawy.
  • Ciastka wstawić do lodówki na kolejne 20 minut, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  • Schłodzone ciastka włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, po upieczeniu można je od razu wyjąć i jeść. Powinny być miękkie, a po ostudzeniu – wierzchnia warstwa powinna stać się lekko chrupiąca.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany