Ciasteczka kawowe. Prosty deser dla miłośników małej czarnej

Ciasteczka o smaku kawy i aromacie migdałów warte są pracy. Będą świetnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki małej czarnej i na pewno zrobią wrażenie na gościach czy domownikach.

Ciasteczka kawoweCiasteczka kawowe
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 110 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki espresso (w wersji dla dzieci kawę można zastąpić Inką lub kakao)
  • 20 g kakao
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki aromatu migdałowego (można pominąć lub zastąpić esencją waniliową)
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru

Przepis

    • Przesiać mąkę z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać.
  • Do osobnej miski wlać przestudzone espresso oraz aromat migdałowy i wsypać suche składniki.
  • Dodać żółtko i zimne masło starte na tarce.
  • Wyrobić krótko, tak by zanadto nie ogrzewać ciasta dłońmi (ciasteczką mogą wyjść twarde).
  • Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  • Wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  • Wyjąć ciasto z lodówki. Odrywać z niego małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Układać na blasze w niewielkich odstępach. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, każdą z nich lekko spłaszczyć. Można dodatkowo patyczkiem lub wykałaczką robić w ciasteczkach wgłębienia, by upodobnić je do ziaren kawy.
  • Ciastka wstawić do lodówki na kolejne 20 minut, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  • Schłodzone ciastka włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, po upieczeniu można je od razu wyjąć i jeść. Powinny być miękkie, a po ostudzeniu – wierzchnia warstwa powinna stać się lekko chrupiąca.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja