Trwa ładowanie...

Ciasta i desery z sezonowymi owocami. Trudno się im oprzeć

Lato lubimy nie tylko za słońce, dobrą pogodę i wakacyjne wyjazdy. Lubimy także letnie sezonowe smaki, na które czekamy przez długie jesienne i zimowe miesiące. Mając do wyboru truskawki z marketu i "plastikowe" winogrona, tęsknimy za owocami dojrzewającymi w słońcu. I kiedy wreszcie pojawiają się w pierwszych letnich tygodniach, przygarniamy je zachłannie, częstując nimi nasze kubki smakowe.

Domowe ciasto z owocamiDomowe ciasto z owocamiŹródło: Adobe Stock, fot: Photohunter-JanuszRys
d3pnqqv
d3pnqqv

Letnie wypieki z owocami

Letnie wypieki z owocami to właśnie desery, po które sięgamy najczęściej w upalne i ciepłe dni. W czasie wakacyjnych miesięcy właśnie drzewa i krzewy owocowe uginają się pod ciężarem sezonowych owoców, stragany kuszą owocową obfitością i wreszcie sięgamy po słuszne porcje naturalnych witamin i minerałów.

Pomimo wysokich temperatur, właśnie lato to najlepszy czas na przygotowanie lekkich ciast i deserów z dodatkiem owoców, które są w tym czasie najsmaczniejsze, stosunkowo tanie i łatwo dostępne.

Letnie owoce zaliczane są do superfoods. Są cennym źródłem witamin C, B, A, K, E, a także manganu, folianu, miedzi, cynku, wapnia, potasu. Posiadają właściwości antyoksydacyjne, ułatwiają trawienie , zmniejszają ryzyko występowania stanów zapalnych w organizmie, sprzyjają odchudzaniu i korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy.

Niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny deser na letnie upały

Sernik na zimno z borówkami

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

  • 1 opakowanie biszkoptów Savoiardi
  • 500 g mascarpone E´PIU
  • 600 g serka homogenizowanego z wanilią Rolmlecz (nie zawiera chemicznych polepszaczy)
  • 1 galaretka cytrynowa bio
  • 1 kg borówek amerykańskich
d3pnqqv

Przygotowanie:

  1. Borówki płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Połowę przesypujemy do torebki i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i zamykamy obręcz. Boki delikatnie smarujemy olejem ryżowym ( lub innym o neutralnym smaku) i ustawiamy pionowo biszkopty.
  3. Mascarpone i serki homo przekładamy do miski. Mieszamy je łyżką, aby się połączyły, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy do połączenia. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy do tortownicy, uważając, aby biszkopty nie zostały poruszone.
  4. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki ( deser jest już gotowy po 3 godzinach).
  5. Wyjmujemy sernik z lodówki i na wierzch wysypujemy zamrożone borówki. Zdejmujemy obręcz z tortownicy. Sernik cudownie smakuje w letni dzień w ogrodzie lub na tarasie. Zresztą idealnie pasuje do każdych okoliczności.

Gofry z malinami i bazylią

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 ekologiczne jaja
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • maliny, cukier puder, bazylia, melisa cytrynowa
d3pnqqv

Przygotowanie:

  1. Wsypujemy mąki do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy, dodajemy jajka, masło i mleko.
  2. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Odstawiamy ciasto na 20 minut.
  3. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 do 3,5 minut albo według czasu podanego w instrukcji gofrownicy).
  4. Nakładamy ciasto łyżką i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni gofrownicy.
  5. Kiedy gofry będą upieczone, odkładamy je na metalową kratkę. Podajemy z malinami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bazylią i melisą cytrynową.

Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką

Ciasto:

  • 3 duże wiejskie jaja
  • 2 łyżki cukru trzcinowego bio
  • 100 g mąki pszennej bio
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
d3pnqqv

Kruszonka:

  • 60 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego bio
  • 50 g masła
  • 500 g czarnych porzeczek
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego bio

Przygotowanie:

  1. Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy. Odsączamy na sicie. W pojemniku mieszamy składniki kruszonki. Zamykamy pojemnik i wstawiamy go do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C z funkcją grzania góra-dół.
  3. Formę o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na kawałki. Mąki wysypujemy na blat, dodajemy sól, roztrzepane jajka i cukier.
  4. Łączymy składniki i dodajemy masło. Energicznie zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Ciastem wylepiamy formę i podpiekamy je przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
  5. Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia kruszonki. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na porcje.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3pnqqv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pnqqv
Więcej tematów