Ciasta i desery z sezonowymi owocami. Trudno się im oprzeć

Lato lubimy nie tylko za słońce, dobrą pogodę i wakacyjne wyjazdy. Lubimy także letnie sezonowe smaki, na które czekamy przez długie jesienne i zimowe miesiące. Mając do wyboru truskawki z marketu i "plastikowe" winogrona, tęsknimy za owocami dojrzewającymi w słońcu. I kiedy wreszcie pojawiają się w pierwszych letnich tygodniach, przygarniamy je zachłannie, częstując nimi nasze kubki smakowe.

Domowe ciasto z owocamiDomowe ciasto z owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys

Letnie wypieki z owocami

Letnie wypieki z owocami to właśnie desery, po które sięgamy najczęściej w upalne i ciepłe dni. W czasie wakacyjnych miesięcy właśnie drzewa i krzewy owocowe uginają się pod ciężarem sezonowych owoców, stragany kuszą owocową obfitością i wreszcie sięgamy po słuszne porcje naturalnych witamin i minerałów.

Pomimo wysokich temperatur, właśnie lato to najlepszy czas na przygotowanie lekkich ciast i deserów z dodatkiem owoców, które są w tym czasie najsmaczniejsze, stosunkowo tanie i łatwo dostępne.

Letnie owoce zaliczane są do superfoods. Są cennym źródłem witamin C, B, A, K, E, a także manganu, folianu, miedzi, cynku, wapnia, potasu. Posiadają właściwości antyoksydacyjne, ułatwiają trawienie , zmniejszają ryzyko występowania stanów zapalnych w organizmie, sprzyjają odchudzaniu i korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy.

Niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny deser na letnie upały

Sernik na zimno z borówkami

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

  • 1 opakowanie biszkoptów Savoiardi
  • 500 g mascarpone E´PIU
  • 600 g serka homogenizowanego z wanilią Rolmlecz (nie zawiera chemicznych polepszaczy)
  • 1 galaretka cytrynowa bio
  • 1 kg borówek amerykańskich

Przygotowanie:

  1. Borówki płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Połowę przesypujemy do torebki i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i zamykamy obręcz. Boki delikatnie smarujemy olejem ryżowym ( lub innym o neutralnym smaku) i ustawiamy pionowo biszkopty.
  3. Mascarpone i serki homo przekładamy do miski. Mieszamy je łyżką, aby się połączyły, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy do połączenia. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy do tortownicy, uważając, aby biszkopty nie zostały poruszone.
  4. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki ( deser jest już gotowy po 3 godzinach).
  5. Wyjmujemy sernik z lodówki i na wierzch wysypujemy zamrożone borówki. Zdejmujemy obręcz z tortownicy. Sernik cudownie smakuje w letni dzień w ogrodzie lub na tarasie. Zresztą idealnie pasuje do każdych okoliczności.

Gofry z malinami i bazylią

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 ekologiczne jaja
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • maliny, cukier puder, bazylia, melisa cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Wsypujemy mąki do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy, dodajemy jajka, masło i mleko.
  2. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Odstawiamy ciasto na 20 minut.
  3. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 do 3,5 minut albo według czasu podanego w instrukcji gofrownicy).
  4. Nakładamy ciasto łyżką i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni gofrownicy.
  5. Kiedy gofry będą upieczone, odkładamy je na metalową kratkę. Podajemy z malinami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bazylią i melisą cytrynową.

Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką

Ciasto:

  • 3 duże wiejskie jaja
  • 2 łyżki cukru trzcinowego bio
  • 100 g mąki pszennej bio
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 60 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego bio
  • 50 g masła
  • 500 g czarnych porzeczek
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego bio

Przygotowanie:

  1. Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy. Odsączamy na sicie. W pojemniku mieszamy składniki kruszonki. Zamykamy pojemnik i wstawiamy go do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C z funkcją grzania góra-dół.
  3. Formę o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na kawałki. Mąki wysypujemy na blat, dodajemy sól, roztrzepane jajka i cukier.
  4. Łączymy składniki i dodajemy masło. Energicznie zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Ciastem wylepiamy formę i podpiekamy je przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
  5. Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia kruszonki. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na porcje.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce