Ciasta i desery z sezonowymi owocami. Trudno się im oprzeć

Lato lubimy nie tylko za słońce, dobrą pogodę i wakacyjne wyjazdy. Lubimy także letnie sezonowe smaki, na które czekamy przez długie jesienne i zimowe miesiące. Mając do wyboru truskawki z marketu i "plastikowe" winogrona, tęsknimy za owocami dojrzewającymi w słońcu. I kiedy wreszcie pojawiają się w pierwszych letnich tygodniach, przygarniamy je zachłannie, częstując nimi nasze kubki smakowe.

Domowe ciasto z owocamiDomowe ciasto z owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys

Letnie wypieki z owocami

Letnie wypieki z owocami to właśnie desery, po które sięgamy najczęściej w upalne i ciepłe dni. W czasie wakacyjnych miesięcy właśnie drzewa i krzewy owocowe uginają się pod ciężarem sezonowych owoców, stragany kuszą owocową obfitością i wreszcie sięgamy po słuszne porcje naturalnych witamin i minerałów.

Pomimo wysokich temperatur, właśnie lato to najlepszy czas na przygotowanie lekkich ciast i deserów z dodatkiem owoców, które są w tym czasie najsmaczniejsze, stosunkowo tanie i łatwo dostępne.

Letnie owoce zaliczane są do superfoods. Są cennym źródłem witamin C, B, A, K, E, a także manganu, folianu, miedzi, cynku, wapnia, potasu. Posiadają właściwości antyoksydacyjne, ułatwiają trawienie , zmniejszają ryzyko występowania stanów zapalnych w organizmie, sprzyjają odchudzaniu i korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy.

Niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny deser na letnie upały

Sernik na zimno z borówkami

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

  • 1 opakowanie biszkoptów Savoiardi
  • 500 g mascarpone E´PIU
  • 600 g serka homogenizowanego z wanilią Rolmlecz (nie zawiera chemicznych polepszaczy)
  • 1 galaretka cytrynowa bio
  • 1 kg borówek amerykańskich

Przygotowanie:

  1. Borówki płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Połowę przesypujemy do torebki i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i zamykamy obręcz. Boki delikatnie smarujemy olejem ryżowym ( lub innym o neutralnym smaku) i ustawiamy pionowo biszkopty.
  3. Mascarpone i serki homo przekładamy do miski. Mieszamy je łyżką, aby się połączyły, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy do połączenia. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy do tortownicy, uważając, aby biszkopty nie zostały poruszone.
  4. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki ( deser jest już gotowy po 3 godzinach).
  5. Wyjmujemy sernik z lodówki i na wierzch wysypujemy zamrożone borówki. Zdejmujemy obręcz z tortownicy. Sernik cudownie smakuje w letni dzień w ogrodzie lub na tarasie. Zresztą idealnie pasuje do każdych okoliczności.

Gofry z malinami i bazylią

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 ekologiczne jaja
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • maliny, cukier puder, bazylia, melisa cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Wsypujemy mąki do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy, dodajemy jajka, masło i mleko.
  2. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Odstawiamy ciasto na 20 minut.
  3. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 do 3,5 minut albo według czasu podanego w instrukcji gofrownicy).
  4. Nakładamy ciasto łyżką i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni gofrownicy.
  5. Kiedy gofry będą upieczone, odkładamy je na metalową kratkę. Podajemy z malinami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bazylią i melisą cytrynową.

Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką

Ciasto:

  • 3 duże wiejskie jaja
  • 2 łyżki cukru trzcinowego bio
  • 100 g mąki pszennej bio
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 60 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego bio
  • 50 g masła
  • 500 g czarnych porzeczek
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego bio

Przygotowanie:

  1. Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy. Odsączamy na sicie. W pojemniku mieszamy składniki kruszonki. Zamykamy pojemnik i wstawiamy go do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C z funkcją grzania góra-dół.
  3. Formę o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na kawałki. Mąki wysypujemy na blat, dodajemy sól, roztrzepane jajka i cukier.
  4. Łączymy składniki i dodajemy masło. Energicznie zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Ciastem wylepiamy formę i podpiekamy je przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
  5. Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia kruszonki. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na porcje.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać