Trwa ładowanie...

Jak przechowywać ciasto drożdżowe, by co rano mieć świeże, ciepłe bułeczki?

Świeże bułeczki każdego poranka, niespodziewani goście marzący o szybkiej pizzy, drożdżówki z kruszonką na leniwe popołudnie. Wydaje się niemożliwe? Jak przechowywać ciasto drożdżowe? Mamy na to patent.

Przechowywanie ciasta drożdżowego. To możliwe!Przechowywanie ciasta drożdżowego. To możliwe!Źródło: 123RF
d3ioqej
d3ioqej

Ciasto drożdżowe – wykonanie

Ciasto drożdżowe nie jest trudne do wykonania, ale mówi się o nim, że jest kapryśne. Dlaczego? Bo drożdże to żywe organizmy, wrażliwe na temperaturę. Ile razy zdarzyło ci się zabić je przez dodanie zbyt gorącego płynu? A czy zauważyłeś związek zakalca lub niesmacznej pizzy ze zbyt długim wyrastaniem ciasta drożdżowego? Właśnie.

Wydawałoby się więc, że ciasto drożdżowe wymaga uwagi, a jego termin przydatności jest bardzo krótki – zaledwie 1-3 godziny od wyrobienia.

Nie do końca jest to prawdą. Dobre przechowywanie surowego ciasta drożdżowego jest genialnym patentem na nieprzerwany dostęp do gotowego do wypieku surowca.

Ciasto drożdżowe dla leniwych

Ciasto drożdżowe – patent na świeże ciasto na co dzień

By cieszyć się każdego dnia pysznymi, gorącymi i pachnącymi domową piekarnią wypiekami, wystarczy przygotować większą ilość ciasta – najlepiej w weekend. Następnie ciasto dzielimy na porcje (ok. 3-5 porcji do jednorazowego wypieku), a każdą z nich skrapiamy olejem i wkładamy do woreczków foliowych bądź pojemników do przechowywania żywności. Przekładamy porcje ciasta do lodówki i przez najbliższych kilka dni możemy cieszyć się gotowym do wypieku ciastem drożdżowym.

Uwaga! Ciasto musi być szczelnie nakryte, by nie wysychało. Przed upieczeniem ciasto powinno ogrzać się do temperatury pokojowej i podwoić swą objętość. Maksymalny czas przechowywania ciasta drożdżowego to 5 dni.
Zaczyn drożdżowy w misie 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d3ioqej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ioqej
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
Więcej tematów