Jak przechowywać ciasto drożdżowe, by co rano mieć świeże, ciepłe bułeczki?

Świeże bułeczki każdego poranka, niespodziewani goście marzący o szybkiej pizzy, drożdżówki z kruszonką na leniwe popołudnie. Wydaje się niemożliwe? Jak przechowywać ciasto drożdżowe? Mamy na to patent.

Porcje ciasta drożdżowego przeznaczone do przechowywaniaPrzechowywanie ciasta drożdżowego. To możliwe!
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Ciasto drożdżowe – wykonanie

Ciasto drożdżowe nie jest trudne do wykonania, ale mówi się o nim, że jest kapryśne. Dlaczego? Bo drożdże to żywe organizmy, wrażliwe na temperaturę. Ile razy zdarzyło ci się zabić je przez dodanie zbyt gorącego płynu? A czy zauważyłeś związek zakalca lub niesmacznej pizzy ze zbyt długim wyrastaniem ciasta drożdżowego? Właśnie.

Wydawałoby się więc, że ciasto drożdżowe wymaga uwagi, a jego termin przydatności jest bardzo krótki – zaledwie 1-3 godziny od wyrobienia.

Nie do końca jest to prawdą. Dobre przechowywanie surowego ciasta drożdżowego jest genialnym patentem na nieprzerwany dostęp do gotowego do wypieku surowca.

Ciasto drożdżowe dla leniwych

Ciasto drożdżowe – patent na świeże ciasto na co dzień

By cieszyć się każdego dnia pysznymi, gorącymi i pachnącymi domową piekarnią wypiekami, wystarczy przygotować większą ilość ciasta – najlepiej w weekend. Następnie ciasto dzielimy na porcje (ok. 3-5 porcji do jednorazowego wypieku), a każdą z nich skrapiamy olejem i wkładamy do woreczków foliowych bądź pojemników do przechowywania żywności. Przekładamy porcje ciasta do lodówki i przez najbliższych kilka dni możemy cieszyć się gotowym do wypieku ciastem drożdżowym.

Uwaga! Ciasto musi być szczelnie nakryte, by nie wysychało. Przed upieczeniem ciasto powinno ogrzać się do temperatury pokojowej i podwoić swą objętość. Maksymalny czas przechowywania ciasta drożdżowego to 5 dni.
Zaczyn drożdżowy w misie
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem