Ciacho w paski bez pieczenia. Idealne do kawy
Efektowne, smaczne, ale bardzo proste do przygotowania ciacho z masą serowo-kakaową i herbatnikami. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 300 serka białego naturalnego, homogenizowany lub mascarpone
- 200 ml kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody
- 3-4 łyżki kakao
- duża paczka herbatników typu petitki
- gorzka czekolada
Przepis
Przygotować długą foremkę (na szerokość 2 herbatników ustawionych pionowo obok siebie). Wyłożyć folią spożywczą boki i dno.
Przepis
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek oraz kakao. Razem zmiksować na gładką masę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na dno formy wyłożyć cienką warstwę masy, wyrównać.
Przepis
Herbatniki posmarować kremem i ustawiać pionowo, 2 obok siebie. Smarować kolejne (1 łyżka masy na herbatnik) i dociskać do poprzednich. Zostawić trochę masy, aby posmarować górę ciasta. Posmarować górę, wygładzić.
Przepis
Ciasto przełożyć na godzinę lodówki. Wyjąć, nakryć ciasto długą tacką i odwrócić. Zdjąć delikatnie folię, wygładzić boki ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka foliowego, odciąć róg i polać górę ciasta, robiąc fantazyjne kreski, wzorki, kratkę itp. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Na porcje ciasto kroić po skosie.