Chrzan na wielkanocnym stole

Wielkanocny stół bez chrzanu? Trudno nam sobie to wyobrazić. Jest przecież nieodłącznym dodatkiem do wędlin, mięs i jajek. W dodatku zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie i wzmacnia organizm. W dodatku poprawia trawienie.

Chrzan na wielkanocnym stole
Źródło zdjęć: © Fotolia
29

Wielkanocny stół bez chrzanu? Trudno nam sobie to wyobrazić. Jest przecież nieodłącznym dodatkiem do wędlin, mięs i jajek. Ma też doskonałe właściwości prozdrowotne - zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie i wzmacnia organizm. W dodatku poprawia trawienie.

Chrzan pochodzi z południa Europy. Przywieziony do naszego kraju, szybko się zadomowił, gdyż jest wyjątkowo odporny na mróz. Ostry smak i intensywny zapach chrzanu pochodzą od działającej bakteriobójczo i grzybobójczo sinigryny - związku, który występuje w korzeniach tej rośliny. Chrzan, nawet ten dziki zawiera mnóstwo witamin i cennych minerałów - siarkę, fosfor, potas, wapń, magnez, a przede wszystkim witaminę C - w ilościach większych niż np. w cytrynie. Roślina zapobiega i łagodzi objawy infekcji, wzmacnia odporność organizmu, niszczy wolne rodniki, łagodzi także bóle głowy.

Korzeń chrzanu jest składnikiem niezliczonej liczby potraw. Wiele z nich związanych jest z Wielkanocą - a to dlatego, że jeszcze nie tak dawno chrzan był jednym z nielicznych dostępnych o tej porze roku źródeł witaminy C. Ale dodawano go do potraw cały rok. Bo ostra i aromatyczna przyprawa ma nie tylko działanie bakteriobójcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych, co jest istotne, kiedy jemy dania ciężkostrawne, wędzone i tłuste.

Najbardziej popularną formą, w jakiej znamy chrzan, jest tarty korzeń. Jak przygotować to warzywo, by nie straciło cennych właściwości? To proste. Starty chrzan zalewamy szklanką octu, dzięki czemu nie utleni się i nie straci białego koloru. Tak uzyskujemy podstawę do dalszej obróbki.

Jeśli ktoś lubi ostry chrzan, nie musi go z niczym mieszać. Jednak doznania smakowe mogą być ekstremalne. Dlatego też w Polsce najczęściej starte warzywo miesza się z tłustą, kwaśną śmietaną. Wtedy sos łagodnieje.

Chrzan możemy łączyć z wieloma innymi składnikami, by dodać mu dodatkowego aromatu. Najbardziej popularna jest ćwikła - połączenie startego chrzanu z tartymi buraczkami. Warto spróbować również połączenia z żurawinami. Suszone żurawiny zalewamy gorącą wodą i moczymy około godziny. Następnie siekamy dość grubo i dodajemy do chrzanu. Taki sos można lekko posłodzić i dodać pieprzu. Powstaje znakomity dodatek do mięs. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych wiśni, rodzynek, gruszki lub jabłka.

Jedną z wielkanocnych wersji jest chrzan z jajkiem. Jajka ugotowane na twardo obieramy i oddzielamy żółtka. Ucieramy je w miseczce z kilkoma łyżkami cukru. Następnie dodajemy tarty chrzan, śmietanę i mieszamy. Na koniec wrzucamy pokrojone w drobną kostkę białko z jajka.

Chrzan dodajemy również do żurku - prawdziwa, staropolska zupa nie może się bez niego obejść. Jeśli jednak ktoś chciałby eksperymentować, może przygotować inną wielkanocną zupę - właśnie chrzanową. Przepis nie jest trudny: gotujemy bulion z warzyw (marchew, pietruszka, por, seler, ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli i pieprzu). Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy go do bulionu, potem wrzucamy tarty chrzan i zagęszczamy śmietaną. Podajemy z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo.

Z chrzanu można przyrządzić również zupę-krem. Podstawą takiej zupy musi być jednak inne warzywo. Doskonale sprawdza się kalafior. Gotujemy go z włoszczyzną w osolonej wodzie. Następnie miksujemy kalafiora, dodając śmietanę i tarty chrzan. Do smaku solimy i dodajemy cukru. Lekko podgrzewamy. Najlepiej smakuje z drobnymi grzankami. z kolei na wielkanocne śniadanie możemy przygotować jajka nadziewane chrzanem. Ugotowane na twardo jaja delikatnie obieramy przecinamy wzdłuż na pół. Wyciągamy żółtko, siekamy je drobno, dodajemy chrzan, trochę śmietany i szczypiorek. Z masy formujemy kulkę i umieszczamy je w otworze białka. Ozdabiamy dowolnymi ziołami i gotowe.

Znakomite jest też masło chrzanowe. Masło ucieramy z solą, dodajemy starty chrzan i sok z cytryny. Sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale także np. do smarowania pieczonego mięsa. Z chrzanu można przygotować także nalewkę - 100 gramów świeżo utartego chrzanu (bez żadnych dodatków) zalewamy 1/2 l czystej wódki i odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Następnie przecedzamy i gotowe. Tą nalewkę można oczywiście pić (wyzwanie dla odważnych), ale najlepsza jest jako dodatek do dań mięsnych.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz