Zdrowe jajka? Niekoniecznie – sprawdź z czym nie wolno ich łączyć!

Jajka to kopalnia witamin oraz mikroelementów. Warto spożywać je jak najczęściej. Mało kto jednak wie, że aby jajka zachowały swe właściwości i przysłużyły się zdrowiu, nie należy ich jeść w towarzystwie pewnych produktów. Sprawdźmy, z czym nie wolno łączyć jajek.

Jajka faszerowane na talerzuNie bez znaczenia jest to, z czym łączymy jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy jajka są zdrowe?

Przeciętny Polak spożywa około 140 jaj rocznie – to całkiem sporo, choć daleko nam do takich nacji, jak Japończycy. Co istotne, najnowsze badania obalają powielane przez dziesiątki lat mity o niebezpieczeństwach związanych ze spożywaniem jajek czy braku walorów zdrowotnych jaj.

Jajka to bodaj jedyny produkt, w którym znajdują się niemal wszystkie potrzebne człowiekowi do życia składniki. Dlatego też w nadchodzące święta wielkanocne bez obaw możemy sobie pofolgować i jeść jajka właściwie bez ograniczeń.

O czym jednak koniecznie trzeba pamiętać, by mieć pewność, że jajka przysłużą się naszemu zdrowiu? Oto lista produktów, których lepiej nie łączyć z jajkami.

Jajka. Śniadaniowy przysmak pod lupą

Z czym nie należy łączyć jajek?

Z uwagi na fakt, iż jajka nie zawierają jedynie witaminy C, warto je jeść z dużą ilością zieleniny – w ten sposób będą kompletnym posiłkiem, bogatym w mikro- i makroskładniki.

A jakie dodatki do jaj są niewskazane?

  • Ryby. Pasty jajeczne z wędzonymi rybami, jajka faszerowane – kochamy je, ale awidyna zawarta w jajkach utrudnia przyswajanie witaminy B7, zawartej w tłustych rybach.
  • Ser i wędliny oraz mięsa. Co łączy te produkty? Bogactwo białka, które w pokaźnej ilości znajduje się także w jajkach. Jedno wielkanocne jajko z pieczoną szynką to nie grzech, ale już kilka może być dla organizmu sporym wyzwaniem.
  • Masło, majonez, śmietana również w połączeniu z jajkami tworzą trudny do strawienia miks, z powodu dużej ilości tłuszczów.
  • Ziemniaki. Ukochana sałatka jarzynowa, a może ziemniaczana z jajem? Niestety, to złe połączenie. Jajka polecane są z uwagi na dużą ilość żelaza i wapnia, a tymczasem ziemniaki utrudniają wchłanianie tych pierwiastków do organizmu.
  • Ryż. Wiele sałatek ryżowych przygotowujemy z dodatkiem jajek, coraz popularniejsze staje się też azjatyckie połączenie smażonego ryżu z jajkiem. Jednak taka kombinacja składników jest po prostu ciężkostrawna, a w dodatku ryż, podobnie jak ziemniaki, utrudnia wchłanianie cennych składników z jajek.
  • Owoce. Niektórzy dietetycy odradzają jedzenie produktów szybko trawionych przez organizm (węglowodany proste) ze składnikami, które organizm trawi powoli (białko). Nie poleca się więc łączenia jajek zwłaszcza z winogronami, jabłkami, gruszkami, śliwkami, morelami czy arbuzem.
Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości