Zdrowe jajka? Niekoniecznie – sprawdź z czym nie wolno ich łączyć!

Jajka to kopalnia witamin oraz mikroelementów. Warto spożywać je jak najczęściej. Mało kto jednak wie, że aby jajka zachowały swe właściwości i przysłużyły się zdrowiu, nie należy ich jeść w towarzystwie pewnych produktów. Sprawdźmy, z czym nie wolno łączyć jajek.

Jajka faszerowane na talerzuNie bez znaczenia jest to, z czym łączymy jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy jajka są zdrowe?

Przeciętny Polak spożywa około 140 jaj rocznie – to całkiem sporo, choć daleko nam do takich nacji, jak Japończycy. Co istotne, najnowsze badania obalają powielane przez dziesiątki lat mity o niebezpieczeństwach związanych ze spożywaniem jajek czy braku walorów zdrowotnych jaj.

Jajka to bodaj jedyny produkt, w którym znajdują się niemal wszystkie potrzebne człowiekowi do życia składniki. Dlatego też w nadchodzące święta wielkanocne bez obaw możemy sobie pofolgować i jeść jajka właściwie bez ograniczeń.

O czym jednak koniecznie trzeba pamiętać, by mieć pewność, że jajka przysłużą się naszemu zdrowiu? Oto lista produktów, których lepiej nie łączyć z jajkami.

Jajka. Śniadaniowy przysmak pod lupą

Z czym nie należy łączyć jajek?

Z uwagi na fakt, iż jajka nie zawierają jedynie witaminy C, warto je jeść z dużą ilością zieleniny – w ten sposób będą kompletnym posiłkiem, bogatym w mikro- i makroskładniki.

A jakie dodatki do jaj są niewskazane?

  • Ryby. Pasty jajeczne z wędzonymi rybami, jajka faszerowane – kochamy je, ale awidyna zawarta w jajkach utrudnia przyswajanie witaminy B7, zawartej w tłustych rybach.
  • Ser i wędliny oraz mięsa. Co łączy te produkty? Bogactwo białka, które w pokaźnej ilości znajduje się także w jajkach. Jedno wielkanocne jajko z pieczoną szynką to nie grzech, ale już kilka może być dla organizmu sporym wyzwaniem.
  • Masło, majonez, śmietana również w połączeniu z jajkami tworzą trudny do strawienia miks, z powodu dużej ilości tłuszczów.
  • Ziemniaki. Ukochana sałatka jarzynowa, a może ziemniaczana z jajem? Niestety, to złe połączenie. Jajka polecane są z uwagi na dużą ilość żelaza i wapnia, a tymczasem ziemniaki utrudniają wchłanianie tych pierwiastków do organizmu.
  • Ryż. Wiele sałatek ryżowych przygotowujemy z dodatkiem jajek, coraz popularniejsze staje się też azjatyckie połączenie smażonego ryżu z jajkiem. Jednak taka kombinacja składników jest po prostu ciężkostrawna, a w dodatku ryż, podobnie jak ziemniaki, utrudnia wchłanianie cennych składników z jajek.
  • Owoce. Niektórzy dietetycy odradzają jedzenie produktów szybko trawionych przez organizm (węglowodany proste) ze składnikami, które organizm trawi powoli (białko). Nie poleca się więc łączenia jajek zwłaszcza z winogronami, jabłkami, gruszkami, śliwkami, morelami czy arbuzem.
Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie