Zdrowe jajka? Niekoniecznie – sprawdź z czym nie wolno ich łączyć!
Jajka to kopalnia witamin oraz mikroelementów. Warto spożywać je jak najczęściej. Mało kto jednak wie, że aby jajka zachowały swe właściwości i przysłużyły się zdrowiu, nie należy ich jeść w towarzystwie pewnych produktów. Sprawdźmy, z czym nie wolno łączyć jajek.
Czy jajka są zdrowe?
Przeciętny Polak spożywa około 140 jaj rocznie – to całkiem sporo, choć daleko nam do takich nacji, jak Japończycy. Co istotne, najnowsze badania obalają powielane przez dziesiątki lat mity o niebezpieczeństwach związanych ze spożywaniem jajek czy braku walorów zdrowotnych jaj.
Jajka to bodaj jedyny produkt, w którym znajdują się niemal wszystkie potrzebne człowiekowi do życia składniki. Dlatego też w nadchodzące święta wielkanocne bez obaw możemy sobie pofolgować i jeść jajka właściwie bez ograniczeń.
O czym jednak koniecznie trzeba pamiętać, by mieć pewność, że jajka przysłużą się naszemu zdrowiu? Oto lista produktów, których lepiej nie łączyć z jajkami.
Jajka. Śniadaniowy przysmak pod lupą
Z czym nie należy łączyć jajek?
Z uwagi na fakt, iż jajka nie zawierają jedynie witaminy C, warto je jeść z dużą ilością zieleniny – w ten sposób będą kompletnym posiłkiem, bogatym w mikro- i makroskładniki.
A jakie dodatki do jaj są niewskazane?
- Ryby. Pasty jajeczne z wędzonymi rybami, jajka faszerowane – kochamy je, ale awidyna zawarta w jajkach utrudnia przyswajanie witaminy B7, zawartej w tłustych rybach.
- Ser i wędliny oraz mięsa. Co łączy te produkty? Bogactwo białka, które w pokaźnej ilości znajduje się także w jajkach. Jedno wielkanocne jajko z pieczoną szynką to nie grzech, ale już kilka może być dla organizmu sporym wyzwaniem.
- Masło, majonez, śmietana również w połączeniu z jajkami tworzą trudny do strawienia miks, z powodu dużej ilości tłuszczów.
- Ziemniaki. Ukochana sałatka jarzynowa, a może ziemniaczana z jajem? Niestety, to złe połączenie. Jajka polecane są z uwagi na dużą ilość żelaza i wapnia, a tymczasem ziemniaki utrudniają wchłanianie tych pierwiastków do organizmu.
- Ryż. Wiele sałatek ryżowych przygotowujemy z dodatkiem jajek, coraz popularniejsze staje się też azjatyckie połączenie smażonego ryżu z jajkiem. Jednak taka kombinacja składników jest po prostu ciężkostrawna, a w dodatku ryż, podobnie jak ziemniaki, utrudnia wchłanianie cennych składników z jajek.
- Owoce. Niektórzy dietetycy odradzają jedzenie produktów szybko trawionych przez organizm (węglowodany proste) ze składnikami, które organizm trawi powoli (białko). Nie poleca się więc łączenia jajek zwłaszcza z winogronami, jabłkami, gruszkami, śliwkami, morelami czy arbuzem.
Zobacz także: