Zdrowe jajka? Niekoniecznie – sprawdź z czym nie wolno ich łączyć!

Jajka to kopalnia witamin oraz mikroelementów. Warto spożywać je jak najczęściej. Mało kto jednak wie, że aby jajka zachowały swe właściwości i przysłużyły się zdrowiu, nie należy ich jeść w towarzystwie pewnych produktów. Sprawdźmy, z czym nie wolno łączyć jajek.

Jajka faszerowane na talerzuNie bez znaczenia jest to, z czym łączymy jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy jajka są zdrowe?

Przeciętny Polak spożywa około 140 jaj rocznie – to całkiem sporo, choć daleko nam do takich nacji, jak Japończycy. Co istotne, najnowsze badania obalają powielane przez dziesiątki lat mity o niebezpieczeństwach związanych ze spożywaniem jajek czy braku walorów zdrowotnych jaj.

Jajka to bodaj jedyny produkt, w którym znajdują się niemal wszystkie potrzebne człowiekowi do życia składniki. Dlatego też w nadchodzące święta wielkanocne bez obaw możemy sobie pofolgować i jeść jajka właściwie bez ograniczeń.

O czym jednak koniecznie trzeba pamiętać, by mieć pewność, że jajka przysłużą się naszemu zdrowiu? Oto lista produktów, których lepiej nie łączyć z jajkami.

Jajka. Śniadaniowy przysmak pod lupą

Z czym nie należy łączyć jajek?

Z uwagi na fakt, iż jajka nie zawierają jedynie witaminy C, warto je jeść z dużą ilością zieleniny – w ten sposób będą kompletnym posiłkiem, bogatym w mikro- i makroskładniki.

A jakie dodatki do jaj są niewskazane?

  • Ryby. Pasty jajeczne z wędzonymi rybami, jajka faszerowane – kochamy je, ale awidyna zawarta w jajkach utrudnia przyswajanie witaminy B7, zawartej w tłustych rybach.
  • Ser i wędliny oraz mięsa. Co łączy te produkty? Bogactwo białka, które w pokaźnej ilości znajduje się także w jajkach. Jedno wielkanocne jajko z pieczoną szynką to nie grzech, ale już kilka może być dla organizmu sporym wyzwaniem.
  • Masło, majonez, śmietana również w połączeniu z jajkami tworzą trudny do strawienia miks, z powodu dużej ilości tłuszczów.
  • Ziemniaki. Ukochana sałatka jarzynowa, a może ziemniaczana z jajem? Niestety, to złe połączenie. Jajka polecane są z uwagi na dużą ilość żelaza i wapnia, a tymczasem ziemniaki utrudniają wchłanianie tych pierwiastków do organizmu.
  • Ryż. Wiele sałatek ryżowych przygotowujemy z dodatkiem jajek, coraz popularniejsze staje się też azjatyckie połączenie smażonego ryżu z jajkiem. Jednak taka kombinacja składników jest po prostu ciężkostrawna, a w dodatku ryż, podobnie jak ziemniaki, utrudnia wchłanianie cennych składników z jajek.
  • Owoce. Niektórzy dietetycy odradzają jedzenie produktów szybko trawionych przez organizm (węglowodany proste) ze składnikami, które organizm trawi powoli (białko). Nie poleca się więc łączenia jajek zwłaszcza z winogronami, jabłkami, gruszkami, śliwkami, morelami czy arbuzem.
Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja