Przepis Ani Starmach na najsłynniejsze danie USA. Jest dziecinnie proste!
Jedno ze słynnych na całym świecie amerykańskich dań, które kochają zwłaszcza dzieci, czyli mac’n’cheese. To pyszny makaron w kremowym, aromatycznym sosie serowym. Po zapieczeniu ser cudownie ciągnie się i wypełnia cały dom swym aromatem. Pyszne, szybkie i dziecinnie proste danie, które pokochają wszyscy domownicy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w osolonej wodzie – powinien być al dente.
- W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i za pomocą trzepaczki połączyć składniki i delikatnie przesmażyć.
- Gdy mąka zacznie intensywnie pachnieć, ale wciąż będzie jasna, wąskim strumieniem wlać mleko, cały czas mieszając sos za pomocą trzepaczki.
- Tak przygotowany beszamel doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej.
- Do sosu dodać śmietanę i ¾ startego sera, resztę pozostawiając do posypania zapiekanki przed zapieczeniem.
- Ugotowany makaron wymieszać w garnku z serowym beszamelem, a następnie przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej.
- Posypać z wierzchu pozostałym serem, wyrównać powierzchnię zapiekanki i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Macaroni and cheese należy zapiekać przez ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Mac’n’cheese może być samodzielnym daniem, ale świetnie pasuje także do warzyw gotowanych na parze.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze