Przepis Ani Starmach na najsłynniejsze danie USA. Jest dziecinnie proste!

Jedno ze słynnych na całym świecie amerykańskich dań, które kochają zwłaszcza dzieci, czyli mac’n’cheese. To pyszny makaron w kremowym, aromatycznym sosie serowym. Po zapieczeniu ser cudownie ciągnie się i wypełnia cały dom swym aromatem. Pyszne, szybkie i dziecinnie proste danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Zapiekany mac'n'cheeseZapiekany mac'n'cheese
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 50 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 litr mleka pełnotłustego
  • 125 g sera cheddar
  • 125 g sera grana padano, parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego
  • 250 g śmietany 18 procent
  • 400-500 g makaronu typu kolanka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki

Przepis

  • Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w osolonej wodzie – powinien być al dente.
  • W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i za pomocą trzepaczki połączyć składniki i delikatnie przesmażyć.
  • Gdy mąka zacznie intensywnie pachnieć, ale wciąż będzie jasna, wąskim strumieniem wlać mleko, cały czas mieszając sos za pomocą trzepaczki.
  • Tak przygotowany beszamel doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Do sosu dodać śmietanę i ¾ startego sera, resztę pozostawiając do posypania zapiekanki przed zapieczeniem.
  • Ugotowany makaron wymieszać w garnku z serowym beszamelem, a następnie przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej.
  • Posypać z wierzchu pozostałym serem, wyrównać powierzchnię zapiekanki i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Macaroni and cheese należy zapiekać przez ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Mac’n’cheese może być samodzielnym daniem, ale świetnie pasuje także do warzyw gotowanych na parze.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm