Przepis Ani Starmach na najsłynniejsze danie USA. Jest dziecinnie proste!

Jedno ze słynnych na całym świecie amerykańskich dań, które kochają zwłaszcza dzieci, czyli mac’n’cheese. To pyszny makaron w kremowym, aromatycznym sosie serowym. Po zapieczeniu ser cudownie ciągnie się i wypełnia cały dom swym aromatem. Pyszne, szybkie i dziecinnie proste danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Zapiekany mac'n'cheeseZapiekany mac'n'cheese
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 50 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 litr mleka pełnotłustego
  • 125 g sera cheddar
  • 125 g sera grana padano, parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego
  • 250 g śmietany 18 procent
  • 400-500 g makaronu typu kolanka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki

Przepis

  • Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w osolonej wodzie – powinien być al dente.
  • W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i za pomocą trzepaczki połączyć składniki i delikatnie przesmażyć.
  • Gdy mąka zacznie intensywnie pachnieć, ale wciąż będzie jasna, wąskim strumieniem wlać mleko, cały czas mieszając sos za pomocą trzepaczki.
  • Tak przygotowany beszamel doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Do sosu dodać śmietanę i ¾ startego sera, resztę pozostawiając do posypania zapiekanki przed zapieczeniem.
  • Ugotowany makaron wymieszać w garnku z serowym beszamelem, a następnie przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej.
  • Posypać z wierzchu pozostałym serem, wyrównać powierzchnię zapiekanki i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Macaroni and cheese należy zapiekać przez ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Mac’n’cheese może być samodzielnym daniem, ale świetnie pasuje także do warzyw gotowanych na parze.
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀