Przepis Ani Starmach na najsłynniejsze danie USA. Jest dziecinnie proste!

Jedno ze słynnych na całym świecie amerykańskich dań, które kochają zwłaszcza dzieci, czyli mac’n’cheese. To pyszny makaron w kremowym, aromatycznym sosie serowym. Po zapieczeniu ser cudownie ciągnie się i wypełnia cały dom swym aromatem. Pyszne, szybkie i dziecinnie proste danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Zapiekany mac'n'cheeseZapiekany mac'n'cheese
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 50 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 litr mleka pełnotłustego
  • 125 g sera cheddar
  • 125 g sera grana padano, parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego
  • 250 g śmietany 18 procent
  • 400-500 g makaronu typu kolanka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki

Przepis

  • Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w osolonej wodzie – powinien być al dente.
  • W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i za pomocą trzepaczki połączyć składniki i delikatnie przesmażyć.
  • Gdy mąka zacznie intensywnie pachnieć, ale wciąż będzie jasna, wąskim strumieniem wlać mleko, cały czas mieszając sos za pomocą trzepaczki.
  • Tak przygotowany beszamel doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Do sosu dodać śmietanę i ¾ startego sera, resztę pozostawiając do posypania zapiekanki przed zapieczeniem.
  • Ugotowany makaron wymieszać w garnku z serowym beszamelem, a następnie przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej.
  • Posypać z wierzchu pozostałym serem, wyrównać powierzchnię zapiekanki i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Macaroni and cheese należy zapiekać przez ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Mac’n’cheese może być samodzielnym daniem, ale świetnie pasuje także do warzyw gotowanych na parze.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce