Chrupiące krokiety z mięsem i pieczarkami

Choć przygotowanie krokietów jest dość czasochłonne, to jednak ich smak z pewnością wynagrodzi nam to. Chrupiące na zewnątrz z pysznym aromatycznym farszem w środku. Smakują wyśmienicie. Spróbuj koniecznie!

Chrupiące krokiety z mięsem i pieczarkamiChrupiące krokiety z mięsem i pieczarkami
Karolina Wójciga

Składniki

Na ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka, 200 g mąki pszennej, 4 jajka, łyżka oleju.
Na farsz: 1/2 kg gotowanego mięsa drobiowego (najlepiej z rosołu), 1/2 kg pieczarek, łyżka masła, 1/2 szklanki bulionu, 2 cebule, 2 jajka, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta.

Przepis

Do mąki dodaj pozostałe składniki ciasta naleśnikowego i wszystko połącz przy pomocy miksera. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut i w tym czasie przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na odrobinie oleju. Teraz przy pomocy maszynki do mielenia zmiel mięso drobiowe i cebulę. Dodaj bulion i wymieszaj (najlepiej dłonią). Dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Na tej samej patelni, na której zeszkliłeś cebulkę, podsmaż na maśle pokrojone w kostkę pieczarki. Kiedy cała woda odparuje, a pieczarki zarumienią się, dodaj je do mięsnego farszu i wszystko wymieszaj.
Usmaż naleśniki. Na środku każdego z nich rozsmaruj farsz i złóż jego brzegi tak, by powstał kwadrat, następnie zwiń w rulon. Krokiety zamocz w rozkłóconym jajku i obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się nie zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości