Choruje pół miliona Polaków. Te popularne produkty mogą nasilać objawy

Na dnę moczanową choruje coraz więcej Polaków. To częste zjawisko w krajach wysokorozwiniętych, a podagrę zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Warto zadbać o odpowiednią dietę i wyklucz z niej produkty, które mogą nasilić objawy.

Tych produktów unikaj, gdy masz dnę moczanowąTych produktów unikaj, gdy masz dnę moczanową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dna moczanowa to choroba, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi. Prowadzi to do odkładania się kryształów moczanu sodu w stawach i tkankach, co powoduje ból, obrzęk i stan zapalny. Te uciążliwie dolegliwości dotykają coraz więcej osób, a w ciągu ostatnich 20 lat zauważono znaczny wzrost zachorowalności. Na "chorobę bogaczy" cierpi nawet pół miliona Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Dieta na dnę moczanową

Oprócz farmakoterapii istotną rolę w leczeniu dny moczanowej odgrywa odpowiednia dieta. Jej celem jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w puryny, które są źródłem kwasu moczowego. Zmiana diety może pomóc w kontrolowaniu poziomu kwasu moczowego we krwi, zmniejszyć częstotliwość i nasilenie ataków dny moczanowej oraz poprawić ogólny stan zdrowia.

Kwas moczowy powstaje podczas rozkładu puryn, które znajdują się w wielu produktach spożywczych. Zazwyczaj kwas moczowy jest rozpuszczany we krwi i wydalany z organizmu przez nerki. Jednak u niektórych osób nerki nie są w stanie skutecznie usuwać nadmiaru kwasu moczowego, co prowadzi do jego gromadzenia się we krwi.

Ser jest niewskazany podczas podagry
Ser jest niewskazany podczas podagry © Adobe Stock

Zaleca się spożywanie produktów mlecznych, takich jak jogurty naturalne i sery białe, które dostarczają pełnowartościowego białka oraz wapnia. Warto sięgać także po kaszę gryczaną i brązowy ryż - ze względu na wysoką zawartość błonnika wspierają pracę jelit.

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny spożywać więcej warzyw i owoców, które są źródłem antyoksydantów oraz flawonoidów zmniejszających stan zapalny. Spożywanie dużych ilości wysokozmineralizowanej wody pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.

Tych produktów unikaj

Dieta dla osób z dną moczanową powinna opierać się na eliminacji produktów bogatych w puryny. Na co warto zwrócić uwagę?

  • Podroby takie jak wątróbka, flaki oraz kaszanka, a także tłustsze mięso czy wędliny wędzone, są bogate w puryny, z których organizm wytwarza kwas moczowy.
  • Sardynki – choć są tłustymi rybami morskimi bogatymi w kwasy omega-3 i omega-6, nie są zalecane dla chorych na dnę z uwagi na wysokie stężenie puryn.
  • Soki owocowe – przy schorzeniach takich jak cukrzyca oraz dna moczanowa należy ich unikać, ponieważ fruktoza zawarta w sokach przekształca się częściowo w kwas mlekowy, który utrudnia wydalanie kwasu moczowego.
  • Piwo – podnosi poziom kwasu moczowego i zaburza metabolizm tego związku. Alkohol, taki jak wódka czy wino, również sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, dlatego powinien być z diety wykluczony.
  • Grzyby – zarówno świeże, suszone, jak i marynowane grzyby (z wyjątkiem kurek) mogą intensyfikować odkładanie się kwasu moczowego, co prowadzi do zwiększenia dolegliwości bólowych.
  • Tłuste sery takie jak żółty czy pleśniowy – zakazane ze względu na obecność puryn.
  • Warzywa takie jak rabarbar, szczaw, szpinak są bogate w kwas szczawiowy i puryny, co sprzyja odkładaniu kamieni nerkowych.
  • Kalafior, brokuły, brukselka oraz kukurydza – choć cenne w kuchni, nie zaleca się ich spożywania ze względu na puryny.
  • Kawa, herbata, kakao i czekolada powinny być całkowicie wyeliminowane, gdyż zawierają wysokie stężenie puryn.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja