Choruje pół miliona Polaków. Te popularne produkty mogą nasilać objawy

Na dnę moczanową choruje coraz więcej Polaków. To częste zjawisko w krajach wysokorozwiniętych, a podagrę zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Warto zadbać o odpowiednią dietę i wyklucz z niej produkty, które mogą nasilić objawy.

Tych produktów unikaj, gdy masz dnę moczanowąTych produktów unikaj, gdy masz dnę moczanową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dna moczanowa to choroba, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi. Prowadzi to do odkładania się kryształów moczanu sodu w stawach i tkankach, co powoduje ból, obrzęk i stan zapalny. Te uciążliwie dolegliwości dotykają coraz więcej osób, a w ciągu ostatnich 20 lat zauważono znaczny wzrost zachorowalności. Na "chorobę bogaczy" cierpi nawet pół miliona Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Dieta na dnę moczanową

Oprócz farmakoterapii istotną rolę w leczeniu dny moczanowej odgrywa odpowiednia dieta. Jej celem jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w puryny, które są źródłem kwasu moczowego. Zmiana diety może pomóc w kontrolowaniu poziomu kwasu moczowego we krwi, zmniejszyć częstotliwość i nasilenie ataków dny moczanowej oraz poprawić ogólny stan zdrowia.

Kwas moczowy powstaje podczas rozkładu puryn, które znajdują się w wielu produktach spożywczych. Zazwyczaj kwas moczowy jest rozpuszczany we krwi i wydalany z organizmu przez nerki. Jednak u niektórych osób nerki nie są w stanie skutecznie usuwać nadmiaru kwasu moczowego, co prowadzi do jego gromadzenia się we krwi.

Ser jest niewskazany podczas podagry
Ser jest niewskazany podczas podagry © Adobe Stock

Zaleca się spożywanie produktów mlecznych, takich jak jogurty naturalne i sery białe, które dostarczają pełnowartościowego białka oraz wapnia. Warto sięgać także po kaszę gryczaną i brązowy ryż - ze względu na wysoką zawartość błonnika wspierają pracę jelit.

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny spożywać więcej warzyw i owoców, które są źródłem antyoksydantów oraz flawonoidów zmniejszających stan zapalny. Spożywanie dużych ilości wysokozmineralizowanej wody pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.

Tych produktów unikaj

Dieta dla osób z dną moczanową powinna opierać się na eliminacji produktów bogatych w puryny. Na co warto zwrócić uwagę?

  • Podroby takie jak wątróbka, flaki oraz kaszanka, a także tłustsze mięso czy wędliny wędzone, są bogate w puryny, z których organizm wytwarza kwas moczowy.
  • Sardynki – choć są tłustymi rybami morskimi bogatymi w kwasy omega-3 i omega-6, nie są zalecane dla chorych na dnę z uwagi na wysokie stężenie puryn.
  • Soki owocowe – przy schorzeniach takich jak cukrzyca oraz dna moczanowa należy ich unikać, ponieważ fruktoza zawarta w sokach przekształca się częściowo w kwas mlekowy, który utrudnia wydalanie kwasu moczowego.
  • Piwo – podnosi poziom kwasu moczowego i zaburza metabolizm tego związku. Alkohol, taki jak wódka czy wino, również sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, dlatego powinien być z diety wykluczony.
  • Grzyby – zarówno świeże, suszone, jak i marynowane grzyby (z wyjątkiem kurek) mogą intensyfikować odkładanie się kwasu moczowego, co prowadzi do zwiększenia dolegliwości bólowych.
  • Tłuste sery takie jak żółty czy pleśniowy – zakazane ze względu na obecność puryn.
  • Warzywa takie jak rabarbar, szczaw, szpinak są bogate w kwas szczawiowy i puryny, co sprzyja odkładaniu kamieni nerkowych.
  • Kalafior, brokuły, brukselka oraz kukurydza – choć cenne w kuchni, nie zaleca się ich spożywania ze względu na puryny.
  • Kawa, herbata, kakao i czekolada powinny być całkowicie wyeliminowane, gdyż zawierają wysokie stężenie puryn.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce