Choruje pół miliona Polaków. Te popularne produkty mogą nasilać objawy

Na dnę moczanową choruje coraz więcej Polaków. To częste zjawisko w krajach wysokorozwiniętych, a podagrę zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Warto zadbać o odpowiednią dietę i wyklucz z niej produkty, które mogą nasilić objawy.

Tych produktów unikaj, gdy masz dnę moczanowąTych produktów unikaj, gdy masz dnę moczanową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dna moczanowa to choroba, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi. Prowadzi to do odkładania się kryształów moczanu sodu w stawach i tkankach, co powoduje ból, obrzęk i stan zapalny. Te uciążliwie dolegliwości dotykają coraz więcej osób, a w ciągu ostatnich 20 lat zauważono znaczny wzrost zachorowalności. Na "chorobę bogaczy" cierpi nawet pół miliona Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Dieta na dnę moczanową

Oprócz farmakoterapii istotną rolę w leczeniu dny moczanowej odgrywa odpowiednia dieta. Jej celem jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w puryny, które są źródłem kwasu moczowego. Zmiana diety może pomóc w kontrolowaniu poziomu kwasu moczowego we krwi, zmniejszyć częstotliwość i nasilenie ataków dny moczanowej oraz poprawić ogólny stan zdrowia.

Kwas moczowy powstaje podczas rozkładu puryn, które znajdują się w wielu produktach spożywczych. Zazwyczaj kwas moczowy jest rozpuszczany we krwi i wydalany z organizmu przez nerki. Jednak u niektórych osób nerki nie są w stanie skutecznie usuwać nadmiaru kwasu moczowego, co prowadzi do jego gromadzenia się we krwi.

Ser jest niewskazany podczas podagry
Ser jest niewskazany podczas podagry © Adobe Stock

Zaleca się spożywanie produktów mlecznych, takich jak jogurty naturalne i sery białe, które dostarczają pełnowartościowego białka oraz wapnia. Warto sięgać także po kaszę gryczaną i brązowy ryż - ze względu na wysoką zawartość błonnika wspierają pracę jelit.

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny spożywać więcej warzyw i owoców, które są źródłem antyoksydantów oraz flawonoidów zmniejszających stan zapalny. Spożywanie dużych ilości wysokozmineralizowanej wody pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.

Tych produktów unikaj

Dieta dla osób z dną moczanową powinna opierać się na eliminacji produktów bogatych w puryny. Na co warto zwrócić uwagę?

  • Podroby takie jak wątróbka, flaki oraz kaszanka, a także tłustsze mięso czy wędliny wędzone, są bogate w puryny, z których organizm wytwarza kwas moczowy.
  • Sardynki – choć są tłustymi rybami morskimi bogatymi w kwasy omega-3 i omega-6, nie są zalecane dla chorych na dnę z uwagi na wysokie stężenie puryn.
  • Soki owocowe – przy schorzeniach takich jak cukrzyca oraz dna moczanowa należy ich unikać, ponieważ fruktoza zawarta w sokach przekształca się częściowo w kwas mlekowy, który utrudnia wydalanie kwasu moczowego.
  • Piwo – podnosi poziom kwasu moczowego i zaburza metabolizm tego związku. Alkohol, taki jak wódka czy wino, również sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, dlatego powinien być z diety wykluczony.
  • Grzyby – zarówno świeże, suszone, jak i marynowane grzyby (z wyjątkiem kurek) mogą intensyfikować odkładanie się kwasu moczowego, co prowadzi do zwiększenia dolegliwości bólowych.
  • Tłuste sery takie jak żółty czy pleśniowy – zakazane ze względu na obecność puryn.
  • Warzywa takie jak rabarbar, szczaw, szpinak są bogate w kwas szczawiowy i puryny, co sprzyja odkładaniu kamieni nerkowych.
  • Kalafior, brokuły, brukselka oraz kukurydza – choć cenne w kuchni, nie zaleca się ich spożywania ze względu na puryny.
  • Kawa, herbata, kakao i czekolada powinny być całkowicie wyeliminowane, gdyż zawierają wysokie stężenie puryn.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji