Chłodnik paprykowy. Orzeźwia i gasi pragnienie
W cieplejsze dni nie mamy ochoty na gorące i ciężkostrawne potrawy. Dlatego o tej porze roku chętniej sięgamy po sałatki i chłodniki. Chłodnik paprykowy kusi swoim cudownym kolorem i delikatnym smakiem. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę posiekać, podsmażyć na złoto na oliwie. Oczyścić paprykę, pokroić w drobną kosteczkę.
- Odłożyć 2 łyżki papryki, resztę razem z cząstkami pomidorów dodać do cebuli i chwilę smażyć razem.
- Zalać bulionem i gotować 15 min. Doprawić. Ochłodzić. Zupę zmiksować na gładki krem.
- Posypać odłożoną papryką. Udekorować natką. Można podać z grzankami z bułki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl