Chłodnik paprykowy. Orzeźwia i gasi pragnienie

W cieplejsze dni nie mamy ochoty na gorące i ciężkostrawne potrawy. Dlatego o tej porze roku chętniej sięgamy po sałatki i chłodniki. Chłodnik paprykowy kusi swoim cudownym kolorem i delikatnym smakiem. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.

Chłodnik paprykowyChłodnik paprykowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 duże mięsiste papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przepis

  • Cebulę posiekać, podsmażyć na złoto na oliwie. Oczyścić paprykę, pokroić w drobną kosteczkę.
  • Odłożyć 2 łyżki papryki, resztę razem z cząstkami pomidorów dodać do cebuli i chwilę smażyć razem.
  • Zalać bulionem i gotować 15 min. Doprawić. Ochłodzić. Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Posypać odłożoną papryką. Udekorować natką. Można podać z grzankami z bułki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości