Chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami

Przepyszna propozycja dla osób, które z różnych powodów wykluczyły gluten z diety. Puszysty chlebek z czosnkiem, ziołami, oliwkami i suszonymi pomidorami. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia mieszanka mąk.

Chlebek sycylijski z suszonymi pomidoramiChlebek sycylijski z suszonymi pomidorami
oprac. Katarzyna Gileta

Zaczyn:

  • 200 ml wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g mąki z sorgo
  • 30 g mąki z ciecierzycy
  • 8 g łuski babki jajowatej
  • 15 ml łyżki oliwy

Nadzienie:

  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 10 oliwek zielonych lub czarnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 ml oliwy z zalewy pomidorów
  • ¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki suszonego oregano

Przepis

  • Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę babki jajowatej, zaczyn, łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty.
  • Po upłynięciu tego czasu dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników. Przykryte odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  • Składniki nadzienia rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub blenderze.
  • Na posypanym mąką ryżową blacie rozwałkowujemy ciasto w formę prostokąta o grubości ok. 1 cm. Wykładamy nadzienie, które rozsmarowujemy po cieście, obijając jego brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Możemy zrobić to przy użyciu ścierki – ciasto umieszczamy na ścierce, zwijamy.
  • Tak uformowany rulon rozcinamy (zostawiając jego początek w całości) na trzy części, zaplatamy warkocz. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w formie, w której będziemy je piec, na ok. 50 minut. Przed włożeniem do piekarnika warkocz spryskujemy wodą.
  • Pieczemy przez ok. 35 minut lub do czasu zbrązowienia, w temperaturze ok. 220 stopni C.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości