Trwa ładowanie...
d1tgdwt

Chlebek figowy. Słodki przysmak z Hiszpanii

Mówi się o nim chlebek lub ciasto, jednak nie zawiera ani grama mąki czy jajek. Do przygotowania tego hiszpańskiego przysmaku potrzebujemy jedynie suszonych owoców i przypraw. Potrawa wywodzi się z prostej, chłopskiej kuchni. W ten sposób przedłużano świeżość bakalii. Receptura została najprawdopodobniej zapożyczona od ludności arabskiej. Dziś chlebek figowy to jeden z tradycyjnych hiszpańskich i portugalskich przysmaków. Możemy kupić go również w polskich delikatesach, jednak jest dość drogi, dlatego warto przygotować go samemu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki.
Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki. (Fotolia)
d1tgdwt

Chlebek figowy to prawdziwy zastrzyk energii. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować suszonych fig lub daktyli. Uciera się je na gęstą, zwartą pastę. Możemy dodać także inne składnik: kandyzowane owoce, orzechy, migdały oraz przyprawy takie jak anyż, cynamon, goździki. Jada się go głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku.

Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki. Suszone owoce zawierają naturalny, zdrowy cukier. Będzie świetnie smakował z masłem orzechowym, sezonowym owocami czy... serem pleśniowym. Warto dodać, że suszone figi stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dzięki temu wzmacnia zęby i kości. Poza tym znajdziemy nich również witaminy A, C, K, z grupy B, a także oraz potas, magnez i fosfor. Figi dostarczą nam również błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Jak zrobić chlebek figowy?

d1tgdwt

Składniki:

  • 500 g suszonych fig
  • 500 g suszonych daktyli
  • 250 g migdałów
  • olej kokosowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • orzechy i migdały do dekoracji
123RF.COM

Migdały zalej wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Figi możesz wcześniej namoczyć, by nieco zmiękły. Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiel na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki oleju kokosowego. Uformuj z niej okrągłe placki o wysokości ok. 2 cm. Wierzch udekoruj orzechami i migdałami. Wstaw na noc do lodówki, by chlebki stwardniały.

Zobacz wideo: *Których owoców nie należy jeść jesienią i zimą *

d1tgdwt

Podziel się opinią

Share

d1tgdwt

d1tgdwt