Chlebek figowy. Słodki przysmak z Hiszpanii

Mówi się o nim chlebek lub ciasto, jednak nie zawiera ani grama mąki czy jajek. Do przygotowania tego hiszpańskiego przysmaku potrzebujemy jedynie suszonych owoców i przypraw. Potrawa wywodzi się z prostej, chłopskiej kuchni. W ten sposób przedłużano świeżość bakalii. Receptura została najprawdopodobniej zapożyczona od ludności arabskiej. Dziś chlebek figowy to jeden z tradycyjnych hiszpańskich i portugalskich przysmaków. Możemy kupić go również w polskich delikatesach, jednak jest dość drogi, dlatego warto przygotować go samemu.

Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Chlebek figowy to prawdziwy zastrzyk energii. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować suszonych fig lub daktyli. Uciera się je na gęstą, zwartą pastę. Możemy dodać także inne składnik: kandyzowane owoce, orzechy, migdały oraz przyprawy takie jak anyż, cynamon, goździki. Jada się go głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku.

Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki. Suszone owoce zawierają naturalny, zdrowy cukier. Będzie świetnie smakował z masłem orzechowym, sezonowym owocami czy... serem pleśniowym. Warto dodać, że suszone figi stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dzięki temu wzmacnia zęby i kości. Poza tym znajdziemy nich również witaminy A, C, K, z grupy B, a także oraz potas, magnez i fosfor. Figi dostarczą nam również błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Jak zrobić chlebek figowy?

Składniki:

  • 500 g suszonych fig
  • 500 g suszonych daktyli
  • 250 g migdałów
  • olej kokosowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • orzechy i migdały do dekoracji
Obraz
© 123RF.COM

Migdały zalej wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Figi możesz wcześniej namoczyć, by nieco zmiękły. Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiel na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki oleju kokosowego. Uformuj z niej okrągłe placki o wysokości ok. 2 cm. Wierzch udekoruj orzechami i migdałami. Wstaw na noc do lodówki, by chlebki stwardniały.

Zobacz wideo: *Których owoców nie należy jeść jesienią i zimą *

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany