Trwa ładowanie...

Chlebek figowy. Słodki przysmak z Hiszpanii

Mówi się o nim chlebek lub ciasto, jednak nie zawiera ani grama mąki czy jajek. Do przygotowania tego hiszpańskiego przysmaku potrzebujemy jedynie suszonych owoców i przypraw. Potrawa wywodzi się z prostej, chłopskiej kuchni. W ten sposób przedłużano świeżość bakalii. Receptura została najprawdopodobniej zapożyczona od ludności arabskiej. Dziś chlebek figowy to jeden z tradycyjnych hiszpańskich i portugalskich przysmaków. Możemy kupić go również w polskich delikatesach, jednak jest dość drogi, dlatego warto przygotować go samemu.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Chlebek figowy. Słodki przysmak z HiszpaniiŹródło: Fotolia
d3zrlz5
d3zrlz5

Chlebek figowy to prawdziwy zastrzyk energii. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować suszonych fig lub daktyli. Uciera się je na gęstą, zwartą pastę. Możemy dodać także inne składnik: kandyzowane owoce, orzechy, migdały oraz przyprawy takie jak anyż, cynamon, goździki. Jada się go głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku.

Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki. Suszone owoce zawierają naturalny, zdrowy cukier. Będzie świetnie smakował z masłem orzechowym, sezonowym owocami czy... serem pleśniowym. Warto dodać, że suszone figi stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dzięki temu wzmacnia zęby i kości. Poza tym znajdziemy nich również witaminy A, C, K, z grupy B, a także oraz potas, magnez i fosfor. Figi dostarczą nam również błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Jak zrobić chlebek figowy?

Składniki:

  • 500 g suszonych fig
  • 500 g suszonych daktyli
  • 250 g migdałów
  • olej kokosowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • orzechy i migdały do dekoracji
123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Migdały zalej wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Figi możesz wcześniej namoczyć, by nieco zmiękły. Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiel na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki oleju kokosowego. Uformuj z niej okrągłe placki o wysokości ok. 2 cm. Wierzch udekoruj orzechami i migdałami. Wstaw na noc do lodówki, by chlebki stwardniały.

Zobacz wideo: *Których owoców nie należy jeść jesienią i zimą *

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj