Chlebek figowy. Słodki przysmak z Hiszpanii

Mówi się o nim chlebek lub ciasto, jednak nie zawiera ani grama mąki czy jajek. Do przygotowania tego hiszpańskiego przysmaku potrzebujemy jedynie suszonych owoców i przypraw. Potrawa wywodzi się z prostej, chłopskiej kuchni. W ten sposób przedłużano świeżość bakalii. Receptura została najprawdopodobniej zapożyczona od ludności arabskiej. Dziś chlebek figowy to jeden z tradycyjnych hiszpańskich i portugalskich przysmaków. Możemy kupić go również w polskich delikatesach, jednak jest dość drogi, dlatego warto przygotować go samemu.

Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Chlebek figowy to prawdziwy zastrzyk energii. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować suszonych fig lub daktyli. Uciera się je na gęstą, zwartą pastę. Możemy dodać także inne składnik: kandyzowane owoce, orzechy, migdały oraz przyprawy takie jak anyż, cynamon, goździki. Jada się go głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku.

Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki. Suszone owoce zawierają naturalny, zdrowy cukier. Będzie świetnie smakował z masłem orzechowym, sezonowym owocami czy... serem pleśniowym. Warto dodać, że suszone figi stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dzięki temu wzmacnia zęby i kości. Poza tym znajdziemy nich również witaminy A, C, K, z grupy B, a także oraz potas, magnez i fosfor. Figi dostarczą nam również błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Jak zrobić chlebek figowy?

Składniki:

  • 500 g suszonych fig
  • 500 g suszonych daktyli
  • 250 g migdałów
  • olej kokosowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • orzechy i migdały do dekoracji
Obraz
© 123RF.COM

Migdały zalej wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Figi możesz wcześniej namoczyć, by nieco zmiękły. Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiel na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki oleju kokosowego. Uformuj z niej okrągłe placki o wysokości ok. 2 cm. Wierzch udekoruj orzechami i migdałami. Wstaw na noc do lodówki, by chlebki stwardniały.

Zobacz wideo: *Których owoców nie należy jeść jesienią i zimą *

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów