Chlebek figowy. Słodki przysmak z Hiszpanii

Mówi się o nim chlebek lub ciasto, jednak nie zawiera ani grama mąki czy jajek. Do przygotowania tego hiszpańskiego przysmaku potrzebujemy jedynie suszonych owoców i przypraw. Potrawa wywodzi się z prostej, chłopskiej kuchni. W ten sposób przedłużano świeżość bakalii. Receptura została najprawdopodobniej zapożyczona od ludności arabskiej. Dziś chlebek figowy to jeden z tradycyjnych hiszpańskich i portugalskich przysmaków. Możemy kupić go również w polskich delikatesach, jednak jest dość drogi, dlatego warto przygotować go samemu.

Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Chlebek figowy to prawdziwy zastrzyk energii. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować suszonych fig lub daktyli. Uciera się je na gęstą, zwartą pastę. Możemy dodać także inne składnik: kandyzowane owoce, orzechy, migdały oraz przyprawy takie jak anyż, cynamon, goździki. Jada się go głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku.

Do chlebka figowego nie dodajemy cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki. Suszone owoce zawierają naturalny, zdrowy cukier. Będzie świetnie smakował z masłem orzechowym, sezonowym owocami czy... serem pleśniowym. Warto dodać, że suszone figi stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dzięki temu wzmacnia zęby i kości. Poza tym znajdziemy nich również witaminy A, C, K, z grupy B, a także oraz potas, magnez i fosfor. Figi dostarczą nam również błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Jak zrobić chlebek figowy?

Składniki:

  • 500 g suszonych fig
  • 500 g suszonych daktyli
  • 250 g migdałów
  • olej kokosowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • orzechy i migdały do dekoracji
Obraz
© 123RF.COM

Migdały zalej wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Figi możesz wcześniej namoczyć, by nieco zmiękły. Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiel na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki oleju kokosowego. Uformuj z niej okrągłe placki o wysokości ok. 2 cm. Wierzch udekoruj orzechami i migdałami. Wstaw na noc do lodówki, by chlebki stwardniały.

Zobacz wideo: *Których owoców nie należy jeść jesienią i zimą *

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości