Chleb pszenny według przepisu z 1839 roku

Własnoręcznie przygotowany chleb doskonale smakuje bez żadnych dodatków, a jego zapach roznosi się po całym domu. Lena Kostylewa z bloga "Przepisy tradycyjne" proponuje najprostszy przepis na to pszenne cudo.

Receptura pochodzi z 1839 roku z książki kucharskiej amerykańskiej pisarki i gospodyni domowej Mary Randolph.

Składniki:

550 g przesianej mąki
15 g drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka soli
Odrobina masła i bułki tartej do foremki

Przygotowanie:

Przygotowuję roztwór z drożdży: kruszę je w ciepłej wodzie z odrobiną soli. Dokładnie mieszam. Do przesianej mąki (typ 550) dodaję roztwór. Na początku łączę składniki za pomocą szpatułki, a później zaczynam lekko wyrabiać ciasto rękoma. Na tym etapie nie będzie jednolite i będzie się kleić. Zostawiam je do wyrośnięcia (pod przykryciem) na ok. 1.5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie podsypuję je ok. 50 g mąki i zaczynam wyrabiać. Powinno być elastyczne, miękkie i swobodnie odchodzić od rąk. Wykładam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ponownie zostawiam je do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5 Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Chleb będzie się piekł przez 50 minut.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯