Chleb pszenny według przepisu z 1839 roku

Własnoręcznie przygotowany chleb doskonale smakuje bez żadnych dodatków, a jego zapach roznosi się po całym domu. Lena Kostylewa z bloga "Przepisy tradycyjne" proponuje najprostszy przepis na to pszenne cudo.

Receptura pochodzi z 1839 roku z książki kucharskiej amerykańskiej pisarki i gospodyni domowej Mary Randolph.

Składniki:

550 g przesianej mąki
15 g drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka soli
Odrobina masła i bułki tartej do foremki

Przygotowanie:

Przygotowuję roztwór z drożdży: kruszę je w ciepłej wodzie z odrobiną soli. Dokładnie mieszam. Do przesianej mąki (typ 550) dodaję roztwór. Na początku łączę składniki za pomocą szpatułki, a później zaczynam lekko wyrabiać ciasto rękoma. Na tym etapie nie będzie jednolite i będzie się kleić. Zostawiam je do wyrośnięcia (pod przykryciem) na ok. 1.5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie podsypuję je ok. 50 g mąki i zaczynam wyrabiać. Powinno być elastyczne, miękkie i swobodnie odchodzić od rąk. Wykładam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ponownie zostawiam je do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5 Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Chleb będzie się piekł przez 50 minut.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja