Chleb pszenny według przepisu z 1839 roku
Własnoręcznie przygotowany chleb doskonale smakuje bez żadnych dodatków, a jego zapach roznosi się po całym domu. Lena Kostylewa z bloga "Przepisy tradycyjne" proponuje najprostszy przepis na to pszenne cudo.
Receptura pochodzi z 1839 roku z książki kucharskiej amerykańskiej pisarki i gospodyni domowej Mary Randolph.
Składniki:
550 g przesianej mąki
15 g drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka soli
Odrobina masła i bułki tartej do foremki
Przygotowanie:
Przygotowuję roztwór z drożdży: kruszę je w ciepłej wodzie z odrobiną soli. Dokładnie mieszam. Do przesianej mąki (typ 550) dodaję roztwór. Na początku łączę składniki za pomocą szpatułki, a później zaczynam lekko wyrabiać ciasto rękoma. Na tym etapie nie będzie jednolite i będzie się kleić. Zostawiam je do wyrośnięcia (pod przykryciem) na ok. 1.5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie podsypuję je ok. 50 g mąki i zaczynam wyrabiać. Powinno być elastyczne, miękkie i swobodnie odchodzić od rąk. Wykładam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ponownie zostawiam je do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5 Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Chleb będzie się piekł przez 50 minut.
Zobacz także: truskawki w cieście według przepisu z 1937 roku.