Chinkali i inne przysmaki kuchni gruzińskiej

Aromatyczna i wyjątkowa kuchnia z tradycja. Oto, co jedzą Gruzini.

26

Zviad Omiadze i Sabina Czarnik, właściciele gruzińskiego food trucka "Gruzja na kółkach", polecają potrawy gruzińskiej kuchni. W swojej kuchni nad Wisłą w Krakowie, przygotowali: lulę, szaszłyki, chinkali, adżapsandali i bakłażany z orzechami. Zobaczcie, co jedzą Gruzini na śniadanie.

Składniki na farsz chinkali:
0,5 kg pieczeni wołowej
0,5 kg tłustej łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i tyle samo płatków chili
pół pęczka kolendry
sól do smaku
200-300 ml wody

Przygotowanie:
Mięso zmielić razem z czosnkiem i cebulą, dodać przyprawy, posiekaną kolendrę i dobrze wymieszać. Do farszu dodać zimną wodę i ponownie wymieszać.

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
1 łyżka soli
450 ml zimnej wody

Przygotowanie:
Sól wymieszać w wodzie, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno być twarde i gładkie (nawet 3 razy twardsze niż ciasto na polskie pierogi). Uformować je w wałek o średnicy około 5 cm, zawinąć w folie spożywczą albo reklamówkę i zostawić w temperaturze pokojowej na około 1/2 godziny. Po tym czasie pokroić ciasto na 1 cm krążki i rozwałkowywać na cienkie placki. Do każdego placka włożyć dużą łyżkę farszu i zawinąć w formie sakiewki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż pod palcem poczujemy, że ciasto jest już miękkie. Podawać posypane pieprzem. Chinkali powinno się jeść bez sztućców, by nie wylał się z nich rosół który powstaje w środku.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce