Chinkali i inne przysmaki kuchni gruzińskiej
Aromatyczna i wyjątkowa kuchnia z tradycja. Oto, co jedzą Gruzini.
Przygotowanie:
Mięso zmielić razem z czosnkiem i cebulą, dodać przyprawy, posiekaną kolendrę i dobrze wymieszać. Do farszu dodać zimną wodę i ponownie wymieszać.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
1 łyżka soli
450 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Sól wymieszać w wodzie, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno być twarde i gładkie (nawet 3 razy twardsze niż ciasto na polskie pierogi). Uformować je w wałek o średnicy około 5 cm, zawinąć w folie spożywczą albo reklamówkę i zostawić w temperaturze pokojowej na około 1/2 godziny. Po tym czasie pokroić ciasto na 1 cm krążki i rozwałkowywać na cienkie placki. Do każdego placka włożyć dużą łyżkę farszu i zawinąć w formie sakiewki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż pod palcem poczujemy, że ciasto jest już miękkie. Podawać posypane pieprzem. Chinkali powinno się jeść bez sztućców, by nie wylał się z nich rosół który powstaje w środku.