Chilli z papryką i fasolą. Smaczne i rozgrzewające danie

Chilli to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Danie świetnie sprawdzi się podczas chłodnych wieczorów – rozgrzewa i dodaje energii.

Chilli z papryką i fasolą. Smaczne i rozgrzewające danieChilli z papryką i fasolą. Smaczne i rozgrzewające danie
oprac. Aleksandra Chruścielewska

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 2 papryki
  • słoik papryki marynowanej
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 puszki fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kminku
  • starty ser (opcjonalnie)

Przepis

Posiekane surowe warzywa należy umieścić na rozgrzanej patelni i dusić aż będą miękkie. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę, pomidory oraz paprykę z puszki dusimy przez godzinę. Na końcu dodajemy wszystkie przyprawy. Opcjonalnie posypujemy serem żółtym.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja