Chcesz zrobić idealną kanapkę? Szef kuchni zdradza trik z 1962 roku

Kanapki to prosta potrawa przyrządzana na bazie kromek chleba lub rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem i okładanych serem, wędlinami, warzywami czy różnymi pastami. Okazuje się, że to banalne danie można łatwo zepsuć.

Kanapki cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków
Źródło zdjęć: © Fotolia
Dominika Czerniszewska

Kanapki ze względu na szybkość przygotowania są niezwykle popularną potrawą śniadaniową, lunchową oraz kolacyjną. Zabiera się je praktycznie wszędzie – do szkoły, pracy, na piknik. Do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców. Teraz firma cateringowa Petera Rowlanda ujawniła tajemnicę idealnej kanapki z kurczakiem. Serwuje je od 50 lat na torze wyścigowym Flemington w Dniu Pucharu Melbourne. Ten przepis pochodzi z 1962 roku!

Kanapka z kurczakiem

81-latek tłumaczy, że sekret tkwi w trzech składniach. Po pierwsze, kanapki powinny być podawane bez skórki od chleba. Po drugie, ważna jest ilość masła, a po trzecie na końcu trzeba dodać do kanapki majonez domowej roboty z dodatkiem posiekanego szczypiorku i natki pietruszki.

W wywiadzie dla "Daily Mail" szef kuchni powiedział, że smak podkręca większa ilość masła. – Wszyscy na nim oszczędzają, a nie wolno tego robić – zdradza. Natomiast w rozmowie z dziennikarzami radia 3AW wyjaśnił, że wpadł na pomysł autorskiego przepisu, bo miał dość jedzenia "suchych" kanapek z kurczakiem. – Nikt nigdy nie robił ich tak, jak chciałem – oznajmił. – Największa tajemnica polega na tym, że należy podwoić ilość majonezu, którego zamierzało się użyć. To wielki sekret kanapek z kurczakiem – zdradził Rowland.

Zapamiętajmy więc: podwójna ilość majonezu, solidna porcja masła i chleb bez skórki. Od teraz nasze kanapki będą idealne. A jako ciekawostkę przypominamy, że historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu "Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi".

Źródło: "Daily Mail"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej