Chcesz zrobić idealną kanapkę? Szef kuchni zdradza trik z 1962 roku

Kanapki to prosta potrawa przyrządzana na bazie kromek chleba lub rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem i okładanych serem, wędlinami, warzywami czy różnymi pastami. Okazuje się, że to banalne danie można łatwo zepsuć.

Kanapki cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków
Źródło zdjęć: © Fotolia
Dominika Czerniszewska

Kanapki ze względu na szybkość przygotowania są niezwykle popularną potrawą śniadaniową, lunchową oraz kolacyjną. Zabiera się je praktycznie wszędzie – do szkoły, pracy, na piknik. Do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców. Teraz firma cateringowa Petera Rowlanda ujawniła tajemnicę idealnej kanapki z kurczakiem. Serwuje je od 50 lat na torze wyścigowym Flemington w Dniu Pucharu Melbourne. Ten przepis pochodzi z 1962 roku!

Kanapka z kurczakiem

81-latek tłumaczy, że sekret tkwi w trzech składniach. Po pierwsze, kanapki powinny być podawane bez skórki od chleba. Po drugie, ważna jest ilość masła, a po trzecie na końcu trzeba dodać do kanapki majonez domowej roboty z dodatkiem posiekanego szczypiorku i natki pietruszki.

W wywiadzie dla "Daily Mail" szef kuchni powiedział, że smak podkręca większa ilość masła. – Wszyscy na nim oszczędzają, a nie wolno tego robić – zdradza. Natomiast w rozmowie z dziennikarzami radia 3AW wyjaśnił, że wpadł na pomysł autorskiego przepisu, bo miał dość jedzenia "suchych" kanapek z kurczakiem. – Nikt nigdy nie robił ich tak, jak chciałem – oznajmił. – Największa tajemnica polega na tym, że należy podwoić ilość majonezu, którego zamierzało się użyć. To wielki sekret kanapek z kurczakiem – zdradził Rowland.

Zapamiętajmy więc: podwójna ilość majonezu, solidna porcja masła i chleb bez skórki. Od teraz nasze kanapki będą idealne. A jako ciekawostkę przypominamy, że historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu "Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi".

Źródło: "Daily Mail"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie