Chcesz zrobić idealną kanapkę? Szef kuchni zdradza trik z 1962 roku

Kanapki to prosta potrawa przyrządzana na bazie kromek chleba lub rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem i okładanych serem, wędlinami, warzywami czy różnymi pastami. Okazuje się, że to banalne danie można łatwo zepsuć.

Kanapki cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków
Źródło zdjęć: © Fotolia
Dominika Czerniszewska

Kanapki ze względu na szybkość przygotowania są niezwykle popularną potrawą śniadaniową, lunchową oraz kolacyjną. Zabiera się je praktycznie wszędzie – do szkoły, pracy, na piknik. Do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców. Teraz firma cateringowa Petera Rowlanda ujawniła tajemnicę idealnej kanapki z kurczakiem. Serwuje je od 50 lat na torze wyścigowym Flemington w Dniu Pucharu Melbourne. Ten przepis pochodzi z 1962 roku!

Kanapka z kurczakiem

81-latek tłumaczy, że sekret tkwi w trzech składniach. Po pierwsze, kanapki powinny być podawane bez skórki od chleba. Po drugie, ważna jest ilość masła, a po trzecie na końcu trzeba dodać do kanapki majonez domowej roboty z dodatkiem posiekanego szczypiorku i natki pietruszki.

W wywiadzie dla "Daily Mail" szef kuchni powiedział, że smak podkręca większa ilość masła. – Wszyscy na nim oszczędzają, a nie wolno tego robić – zdradza. Natomiast w rozmowie z dziennikarzami radia 3AW wyjaśnił, że wpadł na pomysł autorskiego przepisu, bo miał dość jedzenia "suchych" kanapek z kurczakiem. – Nikt nigdy nie robił ich tak, jak chciałem – oznajmił. – Największa tajemnica polega na tym, że należy podwoić ilość majonezu, którego zamierzało się użyć. To wielki sekret kanapek z kurczakiem – zdradził Rowland.

Zapamiętajmy więc: podwójna ilość majonezu, solidna porcja masła i chleb bez skórki. Od teraz nasze kanapki będą idealne. A jako ciekawostkę przypominamy, że historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu "Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi".

Źródło: "Daily Mail"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał