Chcesz zrobić idealną kanapkę? Szef kuchni zdradza trik z 1962 roku

Kanapki to prosta potrawa przyrządzana na bazie kromek chleba lub rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem i okładanych serem, wędlinami, warzywami czy różnymi pastami. Okazuje się, że to banalne danie można łatwo zepsuć.

Kanapki cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków
Źródło zdjęć: © Fotolia
Dominika Czerniszewska

Kanapki ze względu na szybkość przygotowania są niezwykle popularną potrawą śniadaniową, lunchową oraz kolacyjną. Zabiera się je praktycznie wszędzie – do szkoły, pracy, na piknik. Do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców. Teraz firma cateringowa Petera Rowlanda ujawniła tajemnicę idealnej kanapki z kurczakiem. Serwuje je od 50 lat na torze wyścigowym Flemington w Dniu Pucharu Melbourne. Ten przepis pochodzi z 1962 roku!

Kanapka z kurczakiem

81-latek tłumaczy, że sekret tkwi w trzech składniach. Po pierwsze, kanapki powinny być podawane bez skórki od chleba. Po drugie, ważna jest ilość masła, a po trzecie na końcu trzeba dodać do kanapki majonez domowej roboty z dodatkiem posiekanego szczypiorku i natki pietruszki.

W wywiadzie dla "Daily Mail" szef kuchni powiedział, że smak podkręca większa ilość masła. – Wszyscy na nim oszczędzają, a nie wolno tego robić – zdradza. Natomiast w rozmowie z dziennikarzami radia 3AW wyjaśnił, że wpadł na pomysł autorskiego przepisu, bo miał dość jedzenia "suchych" kanapek z kurczakiem. – Nikt nigdy nie robił ich tak, jak chciałem – oznajmił. – Największa tajemnica polega na tym, że należy podwoić ilość majonezu, którego zamierzało się użyć. To wielki sekret kanapek z kurczakiem – zdradził Rowland.

Zapamiętajmy więc: podwójna ilość majonezu, solidna porcja masła i chleb bez skórki. Od teraz nasze kanapki będą idealne. A jako ciekawostkę przypominamy, że historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu "Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi".

Źródło: "Daily Mail"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu