Jajecznica z gwiazdką Michelin. Proste rady Gordona Ramsaya

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Rady światowej sławy szefa kuchni

Obraz
© 123RF

Przygotowanie jajecznicy wydaje się niezwykle prostą czynnością. Jednak zdaniem Gordona Ramsaya, szefa kuchni znanego w Polsce m.in. z programu "Piekielna kuchnia", większość z nas popełnia kilka pozornie nic nie znaczących błędów. Chcecie zrobić perfekcyjną jajecznicę godną gwiazdki Michelina? Wystarczą trzy proste wskazówki.

/ 4Rada nr 1: nie dodawaj soli przed smażeniem

Obraz
© 123RF

Zdaniem Brytyjczyka, jednym z największych błędów, które popełniamy podczas przygotowywania jajecznicy, jest doprawianie jej przed rozpoczęciem smażenia. Jeżeli posolimy jajka na patelni następuje reakcja chemiczna, która powoduje, że jajecznica będzie wodnista. Przyprawy zdaniem Gordona Ramsaya należy dodać tuż przed podaniem.

/ 4Rada nr 2: roztrzep jaja dopiero na patelni

Obraz
© 123RF

Kolejnym, psującym konsystencję jajecznicy, błędem jest wlewanie na patelnię roztrzepanych jaj. Według Gordona Ramsaya, powinniśmy rozbić jajka bezpośrednio nad patelnią i szybko mieszać podobnie, jak podczas gotowania risotto.

/ 4Rada nr 3: zdejmij patelnię z ognia

Obraz
© 123RF

Ostatnią radą światowej sławy szefa kuchni jest smażenie jajecznicy z... przerwami. Jego zdaniem należy ją od czasu do czasu zdejmować z ognia. Dzięki temu stanie się bardziej puszysta. Czy zgadzacie się z radami Ramsaya? A może macie inne kulinarne patenty na najlepszą jajecznicę? Czekamy na wasze komentarze.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu