Rady światowej sławy szefa kuchni
Przygotowanie jajecznicy wydaje się niezwykle prostą czynnością. Jednak zdaniem Gordona Ramsaya, szefa kuchni znanego w Polsce m.in. z programu "Piekielna kuchnia", większość z nas popełnia kilka pozornie nic nie znaczących błędów. Chcecie zrobić perfekcyjną jajecznicę godną gwiazdki Michelina? Wystarczą trzy proste wskazówki.
Rada nr 1: nie dodawaj soli przed smażeniem
Zdaniem Brytyjczyka, jednym z największych błędów, które popełniamy podczas przygotowywania jajecznicy, jest doprawianie jej przed rozpoczęciem smażenia. Jeżeli posolimy jajka na patelni następuje reakcja chemiczna, która powoduje, że jajecznica będzie wodnista. Przyprawy zdaniem Gordona Ramsaya należy dodać tuż przed podaniem.
Rada nr 2: roztrzep jaja dopiero na patelni
Kolejnym, psującym konsystencję jajecznicy, błędem jest wlewanie na patelnię roztrzepanych jaj. Według Gordona Ramsaya, powinniśmy rozbić jajka bezpośrednio nad patelnią i szybko mieszać podobnie, jak podczas gotowania risotto.
Rada nr 3: zdejmij patelnię z ognia
Ostatnią radą światowej sławy szefa kuchni jest smażenie jajecznicy z... przerwami. Jego zdaniem należy ją od czasu do czasu zdejmować z ognia. Dzięki temu stanie się bardziej puszysta. Czy zgadzacie się z radami Ramsaya? A może macie inne kulinarne patenty na najlepszą jajecznicę? Czekamy na wasze komentarze.