Jajecznica z gwiazdką Michelin. Proste rady Gordona Ramsaya

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Rady światowej sławy szefa kuchni

Obraz
© 123RF

Przygotowanie jajecznicy wydaje się niezwykle prostą czynnością. Jednak zdaniem Gordona Ramsaya, szefa kuchni znanego w Polsce m.in. z programu "Piekielna kuchnia", większość z nas popełnia kilka pozornie nic nie znaczących błędów. Chcecie zrobić perfekcyjną jajecznicę godną gwiazdki Michelina? Wystarczą trzy proste wskazówki.

/ 4Rada nr 1: nie dodawaj soli przed smażeniem

Obraz
© 123RF

Zdaniem Brytyjczyka, jednym z największych błędów, które popełniamy podczas przygotowywania jajecznicy, jest doprawianie jej przed rozpoczęciem smażenia. Jeżeli posolimy jajka na patelni następuje reakcja chemiczna, która powoduje, że jajecznica będzie wodnista. Przyprawy zdaniem Gordona Ramsaya należy dodać tuż przed podaniem.

/ 4Rada nr 2: roztrzep jaja dopiero na patelni

Obraz
© 123RF

Kolejnym, psującym konsystencję jajecznicy, błędem jest wlewanie na patelnię roztrzepanych jaj. Według Gordona Ramsaya, powinniśmy rozbić jajka bezpośrednio nad patelnią i szybko mieszać podobnie, jak podczas gotowania risotto.

/ 4Rada nr 3: zdejmij patelnię z ognia

Obraz
© 123RF

Ostatnią radą światowej sławy szefa kuchni jest smażenie jajecznicy z... przerwami. Jego zdaniem należy ją od czasu do czasu zdejmować z ognia. Dzięki temu stanie się bardziej puszysta. Czy zgadzacie się z radami Ramsaya? A może macie inne kulinarne patenty na najlepszą jajecznicę? Czekamy na wasze komentarze.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane