Burgery z ciecierzycy. Domowy fast food w najlepszym wydaniu
To mój ulubiony domowy fast food. Gdy przeprowadziliśmy ankiety dotyczące idealnego dziecięcego menu w Art Hotelu we Wrocławiu, wyszło nam, że dzieciom jest bez różnicy, czy w burgerach jest mięso, czy rośliny. Najważniejsza jest forma podania i zabawa w samodzielne składanie burgera. To było bardzo krzepiące.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1–2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 100 g zmielonych płatków owsianych
- 4 łyżki wody po cieciorce
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- 5 bułek
- 2 pomidory
- 4 ogórki konserwowe lub kiszone
- 5 łyżek wegańskiego majonezu
- 10 liści sałaty
Przepis
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy i blendujemy. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.
- Do ciecierzycy dodajemy wszystkie składniki: cebulę, natkę, olej rzepakowy, płatki owsiane, wodę z puszki oraz płatki drożdżowe. Dorzucamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, majerankiem, tymiankiem i pieprzem, a następnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Rękoma formujemy kotlety i smażymy je przez 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor.
- Bułki przecinamy na pół. Smarujemy obie części majonezem, układamy sałatę, kotlety, plastry pomidora i ogórka. Podajemy spięte patyczkiem do szaszłyków.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl