Burger z grilla. Sprawdzony przepis Magdy Gessler
Do zrobienia hamburgerów a'la Magda Gessler potrzebujesz wołowiny, gorczycy, ziaren kolendry, pieprzu cayenne, pieprzu cytrynowego, świeżego imbiru, cebuli, czosnku i... zimnego rosołu.
Nie warto wybierać wołowiny zbyt chudej – dobry wkład do hamburgerów powstanie tylko wtedy, kiedy w mięsie jest tłuszcz. Można oczywiście dodać do niego oleju, ale nieco tłustsze mięso będzie lepszym wyborem. Warto również pamiętać o tym, że warunkiem perfekcyjnego smaku burgera jest jego soczystość. Restauratorka ma na to sprawdzony sposób - wystarczy mięso odpowiednio wyrobić, partiami dodając trochę schłodzonego rosołu. Dzięki temu burger będzie się rozpływał w ustach.
Przygotowane mięso należy przyprawić gorczycą, kolendrą, dwoma rodzajami świeżo zmielonego pieprzu, startą na tarce cebulą, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i świeżym, startym imbirem. Proporcje zależą od indywidualnych upodobań.
Z wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką i dodatkami: ketchupem lub majonezem i świeżymi warzywami. Voila! Ten przepis Magda Gessler zdradziła w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji", można więc mniemać, że gotowe burgery nie przyniosą nam wstydu przed gośćmi.