Burger z grilla. Sprawdzony przepis Magdy Gessler

Magda Gessler przywróciła świetność wielu restauracjom. Jedną z nich jest "American Home" w Kielcach, której sztandarowym daniem jest domowy hamburger według przepisu słynnej restauratorki. Sezon grillowy to czas idealny, żeby takiego hamburgera przyrządzić sobie na własnej działce.

Domowe hamburgery według przepisu Magdy Gessler przewyższają po stokroć te z sieciówek
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Do zrobienia hamburgerów a'la Magda Gessler potrzebujesz wołowiny, gorczycy, ziaren kolendry, pieprzu cayenne, pieprzu cytrynowego, świeżego imbiru, cebuli, czosnku i... zimnego rosołu.

Nie warto wybierać wołowiny zbyt chudej – dobry wkład do hamburgerów powstanie tylko wtedy, kiedy w mięsie jest tłuszcz. Można oczywiście dodać do niego oleju, ale nieco tłustsze mięso będzie lepszym wyborem. Warto również pamiętać o tym, że warunkiem perfekcyjnego smaku burgera jest jego soczystość. Restauratorka ma na to sprawdzony sposób - wystarczy mięso odpowiednio wyrobić, partiami dodając trochę schłodzonego rosołu. Dzięki temu burger będzie się rozpływał w ustach.

Przygotowane mięso należy przyprawić gorczycą, kolendrą, dwoma rodzajami świeżo zmielonego pieprzu, startą na tarce cebulą, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i świeżym, startym imbirem. Proporcje zależą od indywidualnych upodobań.

Z wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką i dodatkami: ketchupem lub majonezem i świeżymi warzywami. Voila! Ten przepis Magda Gessler zdradziła w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji", można więc mniemać, że gotowe burgery nie przyniosą nam wstydu przed gośćmi.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów