Burger z grilla. Sprawdzony przepis Magdy Gessler

Magda Gessler przywróciła świetność wielu restauracjom. Jedną z nich jest "American Home" w Kielcach, której sztandarowym daniem jest domowy hamburger według przepisu słynnej restauratorki. Sezon grillowy to czas idealny, żeby takiego hamburgera przyrządzić sobie na własnej działce.

Domowe hamburgery według przepisu Magdy Gessler przewyższają po stokroć te z sieciówek
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Do zrobienia hamburgerów a'la Magda Gessler potrzebujesz wołowiny, gorczycy, ziaren kolendry, pieprzu cayenne, pieprzu cytrynowego, świeżego imbiru, cebuli, czosnku i... zimnego rosołu.

Nie warto wybierać wołowiny zbyt chudej – dobry wkład do hamburgerów powstanie tylko wtedy, kiedy w mięsie jest tłuszcz. Można oczywiście dodać do niego oleju, ale nieco tłustsze mięso będzie lepszym wyborem. Warto również pamiętać o tym, że warunkiem perfekcyjnego smaku burgera jest jego soczystość. Restauratorka ma na to sprawdzony sposób - wystarczy mięso odpowiednio wyrobić, partiami dodając trochę schłodzonego rosołu. Dzięki temu burger będzie się rozpływał w ustach.

Przygotowane mięso należy przyprawić gorczycą, kolendrą, dwoma rodzajami świeżo zmielonego pieprzu, startą na tarce cebulą, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i świeżym, startym imbirem. Proporcje zależą od indywidualnych upodobań.

Z wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką i dodatkami: ketchupem lub majonezem i świeżymi warzywami. Voila! Ten przepis Magda Gessler zdradziła w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji", można więc mniemać, że gotowe burgery nie przyniosą nam wstydu przed gośćmi.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów