Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty

Są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Jak podpowiada Małgorzata Kijowska, autorka przepisu i bloga "Daylicooking", zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład marchewkę. Najlepiej smakują w towarzystwie surówki i pikantnego sosu na bazie naturalnego jogurtu. Warto poeksperymentować ze smakami, żeby znaleźć najlepsze dla siebie.

Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Jak podpowiada Małgorzata Kijowska, autorka przepisu i bloga "Daylicooking", zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład marchewkę. Najlepiej smakują w towarzystwie surówki i pikantnego sosu na bazie naturalnego jogurtu. Warto poeksperymentować ze smakami, żeby znaleźć najlepsze dla siebie.

Składniki:
200 g błyskawicznych płatków jaglanych
3 średnie buraczki
1 większa cebula
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować w 500 ml osolonej wody. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Ugotowane i przestudzone płatki wymieszać z buraczkami, czosnkiem i cebulą. Dodać jajko i natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć. Formować dowolnej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając. Panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.

Składniki surówki:
mała główka młodej kapusty
3-4 średnie marchewki
mały pęczek szczypiorku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku

Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Poszatkować nożem (lub zetrzeć na tarce) na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem doprawić solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lodówki, żeby się smaki przegryzły.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm