Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty
Są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Jak podpowiada Małgorzata Kijowska, autorka przepisu i bloga "Daylicooking", zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład marchewkę. Najlepiej smakują w towarzystwie surówki i pikantnego sosu na bazie naturalnego jogurtu. Warto poeksperymentować ze smakami, żeby znaleźć najlepsze dla siebie.
Są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Jak podpowiada Małgorzata Kijowska, autorka przepisu i bloga "Daylicooking", zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład marchewkę. Najlepiej smakują w towarzystwie surówki i pikantnego sosu na bazie naturalnego jogurtu. Warto poeksperymentować ze smakami, żeby znaleźć najlepsze dla siebie.
Składniki:
200 g błyskawicznych płatków jaglanych
3 średnie buraczki
1 większa cebula
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować w 500 ml osolonej wody. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Ugotowane i przestudzone płatki wymieszać z buraczkami, czosnkiem i cebulą. Dodać jajko i natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć. Formować dowolnej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając. Panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.
Składniki surówki:
mała główka młodej kapusty
3-4 średnie marchewki
mały pęczek szczypiorku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku
Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Poszatkować nożem (lub zetrzeć na tarce) na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem doprawić solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lodówki, żeby się smaki przegryzły.
*Sprawdź również: gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem.*