Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przepyszne drożdżowe z rabarbarowym nadzieniem i kruszonką zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Smakują o niebo lepiej niż sklepowe drożdżówki. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Bułeczki drożdżowe z rabarbaremBułeczki drożdżowe z rabarbarem
Anna Kamińska

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej bio
  • 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 250 ml mleka
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łodygi rabarbaru do nadzienia

Lukier:

  • cukier puder
  • 1 łodyga rabarbaru

Przepis

  • Zaczynamy od kruszonki. W misce rozcieramy w palcach cukier, masło i mąkę do konsystencji kruszonki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  • Ciepłe mleko i 1 łyżkę cukru mieszamy w pojemniku, wkruszamy drożdże świeże lub wsypujemy suche. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęły pracować.
  • Jajka i pozostały cukier miksujemy na puszystą masę. Mąkę i sól mieszamy w osobnej misce. Dodajemy do jajek i wlewamy drożdże z mlekiem. Łączymy na małych obrotach. Cały czas miksując dodajemy porcjami kawałki masła i ekstrakt waniliowy.
  • Miksujemy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na godzinę lub półtorej.
  • Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrabiamy w misce. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy je na ok. 15 kawałków. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
  • Rabarbar kroimy na kawałki odrzucając skórę, jeżeli potrzeba.
  • Każdą porcję ciasta wałkujemy na podłużny placek, układamy na nim po kilka kawałków rabarbaru, zawijamy boki i składamy w podłużną bułeczkę, zlepiając spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Robimy lukier. Łodygę rabarbaru kroimy i miksujemy w blenderze. Przekładamy na sito, aby odciekł sok. Sok łączymy z cukrem pudrem do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy.
  • Bułeczki smarujemy mlekiem. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Polewamy rabarbarowym lukrem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany