Bułeczki bao z szarpanym mięsem z sosem Hoisin
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca gotowane na parze bułeczki z mięsnym farszem. Przepis jest inspirowany azjatycką kuchnią. Wypróbujcie koniecznie!
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Bułeczki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki suchych droższych
- 15 g mleka
- 125 g wody
- olej sezamowy do natłuszczona miski
Farsz:
Dodatkowo do dekoracji:
- szczypior
- chili
- kolendra
Przepis
- Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.
- Na oprószonym mąką blacie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kule. Każdą kulę rozwałkować na owalny kształt 12 cm x 9 cm.
- Wierzch placków posmarować olejem sezamowym i złożyć na pół. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Tak samo postępować z resztą ciasta.
- Bułeczki gotować na parze około 20 min. od momentu zagotowania wody.
- Mięso podsmażyć dodać wszystkie składniki i sos hoisin.
- Do środka każdej bułeczki włożyć farsz i udekorować szczypiorkiem, chili i kolendrą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl