Trwa ładowanie...
d2hhaum
30-08-2021 08:10

Bułeczki bao z szarpanym mięsem z sosem Hoisin

Przepis

Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca gotowane na parze bułeczki z mięsnym farszem. Przepis jest inspirowany azjatycką kuchnią. Wypróbujcie koniecznie!

d2hhaum
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Bułeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki suchych droższych
  • 15 g mleka
  • 125 g wody
  • olej sezamowy do natłuszczona miski

Farsz:

  • 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem - posiekać
  • 30 g oleju sezamowego
  • 300-400 g mięsa z rosołu - poszarpać na mniejsze kawałki
  • garść posiekanej kolendry
  • 150 g sosu Hoisin

Dodatkowo do dekoracji:

  • szczypior
  • chili
  • kolendra
Przepis
  • Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.
  • Na oprószonym mąką blacie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kule. Każdą kulę rozwałkować na owalny kształt 12 cm x 9 cm.
  • Wierzch placków posmarować olejem sezamowym i złożyć na pół. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Tak samo postępować z resztą ciasta.
  • Bułeczki gotować na parze około 20 min. od momentu zagotowania wody.
  • Mięso podsmażyć dodać wszystkie składniki i sos hoisin.
  • Do środka każdej bułeczki włożyć farsz i udekorować szczypiorkiem, chili i kolendrą.
Bułeczki bao z szarpanym mięsem z sosem Hoisin
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj