Trwa ładowanie...
dcgg2ka
Paulina Michalak

Bułeczki bao z szarpanym mięsem z sosem Hoisin

Przepis

Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca gotowane na parze bułeczki z mięsnym farszem. Przepis jest inspirowany azjatycką kuchnią. Wypróbujcie koniecznie!

dcgg2ka
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Bułeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki suchych droższych
  • 15 g mleka
  • 125 g wody
  • olej sezamowy do natłuszczona miski

Farsz:

  • 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem - posiekać
  • 30 g oleju sezamowego
  • 300-400 g mięsa z rosołu - poszarpać na mniejsze kawałki
  • garść posiekanej kolendry
  • 150 g sosu Hoisin

Dodatkowo do dekoracji:

  • szczypior
  • chili
  • kolendra
Przepis
  • Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.
  • Na oprószonym mąką blacie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kule. Każdą kulę rozwałkować na owalny kształt 12 cm x 9 cm.
  • Wierzch placków posmarować olejem sezamowym i złożyć na pół. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Tak samo postępować z resztą ciasta.
  • Bułeczki gotować na parze około 20 min. od momentu zagotowania wody.
  • Mięso podsmażyć dodać wszystkie składniki i sos hoisin.
  • Do środka każdej bułeczki włożyć farsz i udekorować szczypiorkiem, chili i kolendrą.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Bułeczki bao z szarpanym mięsem z sosem Hoisin
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
dcgg2ka

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcgg2ka
dcgg2ka
dcgg2ka
dcgg2ka
Więcej tematów
dcgg2ka