Bułeczki bao z szarpanym mięsem z sosem Hoisin

Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca gotowane na parze bułeczki z mięsnym farszem. Przepis jest inspirowany azjatycką kuchnią. Wypróbujcie koniecznie!

Bułeczki bao z szarpanym mięsem z sosem HoisinBułeczki bao z szarpanym mięsem z sosem Hoisin
Paulina Michalak

Bułeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki suchych droższych
  • 15 g mleka
  • 125 g wody
  • olej sezamowy do natłuszczona miski

Farsz:

  • 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem - posiekać
  • 30 g oleju sezamowego
  • 300-400 g mięsa z rosołu - poszarpać na mniejsze kawałki
  • garść posiekanej kolendry
  • 150 g sosu Hoisin

Dodatkowo do dekoracji:

  • szczypior
  • chili
  • kolendra

Przepis

  • Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.
  • Na oprószonym mąką blacie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kule. Każdą kulę rozwałkować na owalny kształt 12 cm x 9 cm.
  • Wierzch placków posmarować olejem sezamowym i złożyć na pół. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Tak samo postępować z resztą ciasta.
  • Bułeczki gotować na parze około 20 min. od momentu zagotowania wody.
  • Mięso podsmażyć dodać wszystkie składniki i sos hoisin.
  • Do środka każdej bułeczki włożyć farsz i udekorować szczypiorkiem, chili i kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm