Budyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Smakuje bosko!
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką to klasyka gatunku. Choć raz musi pojawić się na stole. Kiedy skończy się sezon na rabarbar, możemy go z powodzeniem zastąpić truskawkami, malinami, jagodami, śliwkami czy innymi owocami, które akurat będą dostępne. Będzie pysznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko z żółtkami i cukry (3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru).
- Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części (3/4 i 1/4).
- Mniejszą cześć zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
- Pozostałą częścią ciasta wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 cm × 20 cm) i delikatnie nakłuwamy.
- Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru.
- Budyń gotujemy na mleku i od razu wylewamy na rabarbar.
- Na wierzch ścieramy (lub kruszymy w palcach) zimne ciasto.
- Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na ok. 45 minut. Obficie posypujemy cukrem pudrem!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl