Budyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Smakuje bosko!

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką to klasyka gatunku. Choć raz musi pojawić się na stole. Kiedy skończy się sezon na rabarbar, możemy go z powodzeniem zastąpić truskawkami, malinami, jagodami, śliwkami czy innymi owocami, które akurat będą dostępne. Będzie pysznie!

Budyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonkąBudyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • masło - 200 g
  • cukier - 1 i 3/4 szklanki
  • mąka - 2 szklanki
  • żółtko - 2 szt
  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy - 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 18 proc. - 4 łyżki
  • rabarbar - 350 g
  • budyń waniliowy - 2 szt
  • mleko - 700 ml

Przepis

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko z żółtkami i cukry (3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru).
  • Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części (3/4 i 1/4).
  • Mniejszą cześć zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
  • Pozostałą częścią ciasta wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 cm × 20 cm) i delikatnie nakłuwamy.
  • Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru.
  • Budyń gotujemy na mleku i od razu wylewamy na rabarbar.
  • Na wierzch ścieramy (lub kruszymy w palcach) zimne ciasto.
  • Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na ok. 45 minut. Obficie posypujemy cukrem pudrem!

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany