Budyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Smakuje bosko!

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką to klasyka gatunku. Choć raz musi pojawić się na stole. Kiedy skończy się sezon na rabarbar, możemy go z powodzeniem zastąpić truskawkami, malinami, jagodami, śliwkami czy innymi owocami, które akurat będą dostępne. Będzie pysznie!

Budyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonkąBudyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • masło - 200 g
  • cukier - 1 i 3/4 szklanki
  • mąka - 2 szklanki
  • żółtko - 2 szt
  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy - 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 18 proc. - 4 łyżki
  • rabarbar - 350 g
  • budyń waniliowy - 2 szt
  • mleko - 700 ml

Przepis

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko z żółtkami i cukry (3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru).
  • Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części (3/4 i 1/4).
  • Mniejszą cześć zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
  • Pozostałą częścią ciasta wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 cm × 20 cm) i delikatnie nakłuwamy.
  • Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru.
  • Budyń gotujemy na mleku i od razu wylewamy na rabarbar.
  • Na wierzch ścieramy (lub kruszymy w palcach) zimne ciasto.
  • Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na ok. 45 minut. Obficie posypujemy cukrem pudrem!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości