Brzydko pachnie, wspaniale smakuje

Prawdziwi smakosze wiedza, że często nie ma co zrażać się brzydkim zapachem jakiejś potrawy, czy jej składnika, bo mimo nieciekawej woni, na odważnych czeka prawdziwa rozkosz podniebienia. I choć dla wielu osób nieatrakcyjny zapach dyskredytuje potrawę, warto czasem się przemóc i spróbować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Durian

Obraz
© 123RF.COM

Prawdziwi smakosze wiedza, że często nie ma co zrażać się brzydkim zapachem jakiejś potrawy, czy jej składnika, bo mimo nieciekawej woni, na odważnych czeka prawdziwa rozkosz podniebienia. I choć dla wielu osób nieatrakcyjny zapach dyskredytuje potrawę, warto czasem się przemóc i spróbować.

Zaczynamy od najgorzej pachnącego, a mówiąc wprost - najbardziej śmierdzącego - owocu świata. Durian, inaczej zwany zybuczkowcem właściwym, uprawiany jest w większość krajów południowo-wschodniej Azji. Ma owalny kształt, osiąga do 40 cm długości i 5 kg wagi. Pod grubą, zieloną, kolczastą skórką skrywa żółtawy, słodki miąższ. Zdaniem Azjatów to najsmaczniejszy owoc świata, choć wąchając go, trudno tę opinię podzielić. Zapach durianu opisywany jest jako woń padliny lub zgniłej cebuli. Niemieccy naukowcy wykryli w tym owocu m.in. związki odpowiadające za odczuwanie zapachu owocowego, karmelowego, zapachu siarki, miodu, cebuli, zgnilizny i kapusty.

/ 8Ser limburski

Obraz
© 123RF.COM

Wiele serów pachnie brzydko, ale chyba królem w tej kategorii jest ser limburski. Jest to podpuszczkowy, półtwardy ser maziowy, produkowany z krowiego mleka. Jego nazwa pochodzi od Limburgii, belgijskiego regionu, w którym początkowo był sprzedawany. Charakteryzuje się niezwykle intensywnym aromatem. Ser limburski początkowo jest kruchy, swą konsystencją przypomina ser feta, w trakcie dojrzewania staje się kremowy, elastyczny i mięsisty. Nabiera pikantnego i nieco korzennego smaku.

/ 8Natto

Obraz
© 123RF.COM

Japończycy zajadają się tym daniem, głównie na śniadanie, co dla Europejczyków jest formą samoudręczania się. Natto to po prostu sfermentowana soja. Charakterystyczny zapach tego dania i jego ciągnącą się, kleista konsystencja mogą sprawić odpychające wrażenie na osobach nieprzyzwyczajonych. Zdaniem wielu osób smak potrawy, rekompensuje jednak wszystkie jej niedoskonałości. Natto można kupić również w Polsce, w sklepach z żywnością orientalną. Na eksport produkuje się wersję pozbawioną przykrego zapachu.

/ 8Ser Vieux Boulogne

Obraz
© 123RF.COM

Ten bardzo cuchnący ser produkowany jest i sprzedawany jedynie we francuskim mieście Boulogne, bo transport możliwy jest wyłącznie w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a to powoduje utratę smaku. To jeden z najbardziej śmierdzących serów na świecie, co udowodniono naukowo. Niezwykły zapach pochodzi od piwa, w którym każdy serek jest myty w trakcie dojrzewania. Psujące się piwo nadaje zjełczały, kwaśny zapach. Z ostrym aromatem kontrastuje delikatny, mleczny smak.

/ 8Sos rybny

Obraz
© 123RF.COM

Niezbędny dodatek do potraw w dalekowschodniej Azji produkowany jest z ryb, które w dużych beczkach poddaje się fermentacji. W jej wyniku ryby rozkładają się niemal zupełnie i powstaje gęsty, przezroczysty i bursztynowo-brązowy płyn, o bardzo intensywnej woni. Co dziwne, odór, który czujemy dodając sos do potrawy, zanika w trakcie obróbki cieplnej. W zamian za przykre doznania węchowe, sos rybny daje potrawom delikatny i bardzo ciekawy smak.

/ 8Asafetyda

Obraz
© 123RF.COM

Ta chyba najgorzej pachnąca przyprawa świata, obecna jest w prawie każdym daniu indyjskim - szczególnie w tych, które zawierają dużo cebuli czy warzyw strączkowych, bo znakomicie poprawia trawienie. Asafedyta produkowana jest z żywicy uzyskiwanej z rośliny o wdzięcznej polskiej nazwie zapaliczka cuchnąca. Zapach ma tak intensywny, że nawet na targach sprzedawana jest osobno, żeby nie zabijać aromatu innych przypraw.

/ 8Pasta krewetkowa

Obraz
© 123RF.COM

Pasta z krewetek to niezbędny składnik kuchni malezyjskiej, tajskiej czy południowochińskiej. Kiedyś, złowione krewetki zawijano w liście i zakopywane na plaży na kilka miesięcy. Krewetki rozkładały się, tworząc czerwono-brunatną masę. Dziś pastę robi się przemysłowo, ale na podobnej zasadzie. Smród pasy krewetkowej jest wyjątkowo intensywny, maskuje go tylko zapach mleka kokosowego. Jednak niezwykły smak jaki nadaje ona potrawom, rekompensuje paskudną woń.

/ 8Kapusta kiszona

Obraz
© 123RF.COM

I na koniec coś z Polski. Dla wielu turystów, przyjeżdżających do naszego kraju, zapach świeżej kapusty kiszonej jest nie do zniesienia. Przecież to nic innego, niż warzywo poddane fermentacji mlekowej. "Zepsuta kapusta", jak nazywają ją często przyjezdni, jest jednak w polskiej kuchni bardzo częstym składnikiem. Gotując ją, nie zapominajmy jednak o wywietrzeniu mieszkania. Nie dla wszystkich ten zapach jest bowiem przyjemny, za to smak cenimy i kochamy.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja