Brioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepis

Brioche zachwyci wszystkich miłośników drożdżowego ciasta. To popularna we Francji wypiek, serwowany przede wszystkim na śniadanie. Doskonale smakuje z domową konfiturą, kremem czekoladowym czy miodem. Do tego filiżanka aromatycznej kawy i możemy poczuć się jak w paryskim bistro.

Brioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepisBrioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (typ 500) 10 g świeżych drożdży
  • 4 g soli
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 50 ml letniego mleka

Dodatkowo:

  • oliwa do wysmarowania miski 1 jajko do posmarowania
  • cukier dekoracyjny (gruba rafinada)

Przepis

  • Drożdże połącz z łyżką mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw na 10 minut.
  • Suche składniki przesyp do dzieży miksera, wymieszaj. Dodaj rozczyn drożdżowy, jajka i mleko.
  • Wyrabiaj na średnich obrotach ok. 4 minut, co jakiś czas zgarniając skrobką ciasto ze ścianek.
  • Do wyrobionego ciasta dodawaj stopniowo pokrojone masło. Mieszaj kolejne 12–15 minut, do uzyskania sprężystego, gładkiego ciasta.
  • Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski i szczelnie przykryte odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to ok. 1,5–2 godzin) lub wstaw do lodówki na całą noc.
  • Wyrośnięte ciasto uformuj w podłużny bochenek. Przenieś do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem keksówki.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Brioche powinna wyrosnąć do wysokości ścianek foremki (czas wyrastania uzależniony jest od temperatury otoczenia).
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wierzch brioche posmaruj lekko ubitym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, aż brioche będzie złotorumiana. Gotową odstaw na kratkę do wystudzenia na 10–15 minut, po czym wyjmij z foremki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości