Bożonarodzeniowe wypieki nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy
Makowce, strucle, keks czy pierniczki – zdecydowana większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych wypieków. Choć zawierają one cukier, nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy. Nawet jednym kawałkiem ciasta można zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej diety. Dodanie do spożywanych potraw w ciągu dnia 5–7 łyżeczek cukru, nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie – przekonuje Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia, ambasador akcji "Uczymy jak słodzić".
Przygotowywanie potraw świątecznyc… Rozwiń
Transkrypcja:
Przygotowywanie potraw świątecznych to mega wyzwanie dla wielu gospody
I nie wyobrażamy sobie Świąt bez słodkich
Przekąsek makowce
Serniki pierniki do.com ciasta
Te które pojawiają się
Praktycznie w każdym domu
Nie wyobrażamy sobie żeby nie
Nie można było do nich dodać
Ponieważ jest to też ten czas kiedy Odkładamy życie
Najbliższy
Pamiętajmy jednak że
Spożycie trzeciego kawałka makowca smakuje tak samo jak pierwszego a
O 7:00 piernik
Smakuje tak samo jak 4
Wszystko więcej
Z kluczem do sukcesu to żeby jeść umiarkowanych ilościach
Wiemy że tych potraw wigilijnych świąteczne
Tak jest bardzo dużo
I nawet mamy potrawy
Wytrawne kto
Wytrawne które pojawiają się również na św
Świątecznym stole takie
Na przykład
Żydowski również dodajemy co
Cukier to jeden ze składników odżywczych które dostarczamy sobie wraz z codziennym jadłospis
Czasem robimy to świadomie
Przykład dosypują cukier do kawy herbaty
Ale na przykład spożywając owoce warzywa niektóre produkty mleczne tak
Kefir jogurt
Czy serki
Również dostarczamy cukry proste
Wydaje nam się że one są złe niedobre że podnoszą
Na przykład poziomce
Absolutnie nieprawda
Cukier jest ważna
Składnikiem codziennej diety
Spożywanie jego w umiarkowanych ilościach
Daje nam energii
Cukry proste takie jak
Na przykład glukoza
To podstawowe paliwo energetyczne dla
Do pracy naszego mózgu i naszych miejsc
Jako ambasador akcji uczymy jak słodzić
Staram się wszystkim wytłumaczyć to że spożywanie raz na jaki
Jakiś czas słodkiej przekąski dodanie łyżeczki cukru do herbaty czy kawy
Nie spowoduje naszej żywieniowej katastrofy
Ważne jest jednak żeby zachować umiar
Ważne jest żeby
Podstawą naszej diety były węglowodany złożone węglowodany złożone które pochodzą z takich produktów
Kasze makarony
Ryż czy pieczywo
Natomiast jest również w naszej zbilansowanej diecie
Miejsce na co
Cukry proste
Pamiętajmy że to nie jest tylko zwykłe
Cukier który dosypujemy do różnych
Potraw ale są to cukry które naturalnie występują żywności
Przykład laktoza
To cukier prosty który występuje w mleku i przetworach
Glukoza występuje w winogronach a fruktoza
To cukier
Przede wszystkim występ
Wstępuje w owocach
I Wszystkie te produkty są
Są częścią prawidłowo