Letnie menu
Młode buraczki pojawiają się wczesnym latem i wtedy właśnie należy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. To warzywo jest pełne witamin, szczególnie witaminy A, a także żelaza i innych mikroelementów.
Botwinka, czyli liście młodych buraków ćwikłowych, to prawdziwy symbol czerwcowej kuchni i jej prozdrowotnych właściwości. Pomaga w oczyszczeniu organizmu, a także jest bardzo niskokaloryczna, nadaje się więc idealnie dla osób na diecie. To delikatne w smaku warzywo fantastycznie sprawdza się w letnim menu, a jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne. Oto kilka naszych propozycji na pyszne dania z botwiny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa z botwinki
Najbardziej popularną formą wykorzystania botwinki jest zupa. Jej przygotowanie jest proste. Potrzebujemy: włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę, pora i selera, pęczek botwiny, kilka ziemniaków, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, śmietanę słodką, pieprz i sól. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy z przyprawami, gdy będą miękkie dodajemy posiekany koperek, a zupę zaprawiamy śmietaną. Gotowe.
Pieczona botwina
Młode buraczki z nacią smakują bardzo dobrze po upieczeniu i mogą stanowić dośc nietypowy dodatek do dań mięsnych czy smażonych ryb. Botwinę myjemy bardzo dokładnie i delikatnie obieramy zawiązki owoców, dbając o to, by łodygi pozostały przy bulwach. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą i przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut, na talerzu polewamy małą ilością octu balsamicznego.
Sałatka z młodych buraczków
Botwina jest również idealnym składnikiem zdrowych sałatek. Kwaskowaty smak liści młodych buraczków nada sałatce orzeźwiającego akcentu. Składniki: pęczek botwinki, dwa ugotowane na twardo jajka, dwa ogórki, kilka pomidorów koktajlowych, natka pietruszki, oliwa z oliwek, musztarda, cytryna, sól i pieprz. Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i kroimy na małe kawałki razem z liśćmi. Jajka i ogórki kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i przypraw robimy sos winegret i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Kasza z botwinką
To idealne danie na kolację. Kasza z buraczkami wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyśmienicie. Do przygotowania tego dania potrzebujemy: szklankę kaszy perłowej lub pęczaku, pęczek botwinki, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, wywar warzywny, masło i pieprz. Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dorzucamy kaszę i pokrojoną dość drobno botwinkę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Ubytki płynu uzupełniamy wodą. Posypujemy natką i pieprzem, ewentualnie solą do smaku.
Botwinka marynowana
Marynowanie warzyw zmienia ich smak, ale jarzyny nie tracą swoich właściwości. Marynowana botwinka to świetny dodatek do obiadu. Najpierw musimy przygotować zalewę. Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i pół szklanki octu. Dodajemy pół szklanki cukru, papryczkę chili, dwa ząbki czosnku, łyżkę ziaren kminu rzymskiego, łyżkę nasion kolendry i pieprzu ziarnistego i łyżeczkę soli. Zalewę gotujemy i studzimy. Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i wkładamy je do zalewy, naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie nasza botwinka jest gotowa.