Botwina dla zdrowia, smaku. Wakacyjne oczyszczanie organizmu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Letnie menu

Obraz
© 123RF

Młode buraczki pojawiają się wczesnym latem i wtedy właśnie należy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. To warzywo jest pełne witamin, szczególnie witaminy A, a także żelaza i innych mikroelementów.

Botwinka, czyli liście młodych buraków ćwikłowych, to prawdziwy symbol czerwcowej kuchni i jej prozdrowotnych właściwości. Pomaga w oczyszczeniu organizmu, a także jest bardzo niskokaloryczna, nadaje się więc idealnie dla osób na diecie. To delikatne w smaku warzywo fantastycznie sprawdza się w letnim menu, a jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne. Oto kilka naszych propozycji na pyszne dania z botwiny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa z botwinki

Obraz
© 123RF

Najbardziej popularną formą wykorzystania botwinki jest zupa. Jej przygotowanie jest proste. Potrzebujemy: włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę, pora i selera, pęczek botwiny, kilka ziemniaków, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, śmietanę słodką, pieprz i sól. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy z przyprawami, gdy będą miękkie dodajemy posiekany koperek, a zupę zaprawiamy śmietaną. Gotowe.

/ 6Pieczona botwina

Obraz
© 123RF

Młode buraczki z nacią smakują bardzo dobrze po upieczeniu i mogą stanowić dośc nietypowy dodatek do dań mięsnych czy smażonych ryb. Botwinę myjemy bardzo dokładnie i delikatnie obieramy zawiązki owoców, dbając o to, by łodygi pozostały przy bulwach. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą i przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut, na talerzu polewamy małą ilością octu balsamicznego.

/ 6Sałatka z młodych buraczków

Obraz
© 123RF

Botwina jest również idealnym składnikiem zdrowych sałatek. Kwaskowaty smak liści młodych buraczków nada sałatce orzeźwiającego akcentu. Składniki: pęczek botwinki, dwa ugotowane na twardo jajka, dwa ogórki, kilka pomidorów koktajlowych, natka pietruszki, oliwa z oliwek, musztarda, cytryna, sól i pieprz. Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i kroimy na małe kawałki razem z liśćmi. Jajka i ogórki kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i przypraw robimy sos winegret i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

/ 6Kasza z botwinką

Obraz
© 123RF

To idealne danie na kolację. Kasza z buraczkami wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyśmienicie. Do przygotowania tego dania potrzebujemy: szklankę kaszy perłowej lub pęczaku, pęczek botwinki, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, wywar warzywny, masło i pieprz. Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dorzucamy kaszę i pokrojoną dość drobno botwinkę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Ubytki płynu uzupełniamy wodą. Posypujemy natką i pieprzem, ewentualnie solą do smaku.

/ 6Botwinka marynowana

Obraz
© 123RF

Marynowanie warzyw zmienia ich smak, ale jarzyny nie tracą swoich właściwości. Marynowana botwinka to świetny dodatek do obiadu. Najpierw musimy przygotować zalewę. Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i pół szklanki octu. Dodajemy pół szklanki cukru, papryczkę chili, dwa ząbki czosnku, łyżkę ziaren kminu rzymskiego, łyżkę nasion kolendry i pieprzu ziarnistego i łyżeczkę soli. Zalewę gotujemy i studzimy. Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i wkładamy je do zalewy, naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie nasza botwinka jest gotowa.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał