Ucierane ciasto z borówkami
Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z borówkami. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na rodzinne uroczystości czy święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło rozpuszczam i studzę. Jajka wbijam do naczynia miksującego, wsypuję cukier i miksuję około 5 minut.
- Następnie wsypuję mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ponownie miksuję. Wlewam stopniowo rozpuszczone masło i mleko, jak uzyskam jednolitą masę, ciasto wylewam do formy, wcześniej natłuczonej masłem.
- Układam umyte, osuszone borówki i piekę 40 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu ciasto studzę i posypuję cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl