Ciasto borówkowe z białą czekoladą, jogurtem i cytryną

To proste ciasto jest doskonałym deserem na początek jesieni i pasuje właściwie na każdą okazję. Mięciutkie, aromatyczne, pełne borówek i cytrynowej rześkości. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Ciasto borówkowe z białą czekoladą, jogurtem i cytrynąCiasto borówkowe z białą czekoladą, jogurtem i cytryną
Anna Kamińska

Składniki

  • 100 g dobrej jakości białej czekolady
  • 100g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g borówek amerykańskich plus 100 g do dekoracji ciasta
  • skórka z cytryny do dekoracji

Lukier cytrynowy:

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Przepis

  • Włóż białą czekoladę do miski i postaw na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dodając łyżkę mąki, jeśli mieszanina zacznie się ścinać. Dodaj ekstrakt waniliowy i schłodzoną białą czekoladę.
  • Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połącz z masą i dodaj jogurt. Miksuj, aż będzie gładka.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy, na wierzch posyp borówki. Piecz przez około 50 minut, aż patyczek wyjdzie suchy. Przestudź ciasto w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.
  • Przygotuj lukier. Do miski wlej sok cytrynowy i wsyp tyle cukru pudru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw.
  • Polej lukrem, posyp borówkami i skórką z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast