Borówka brusznica. Dlaczego warto ją jeść?

Borówka brusznica rośnie na terenie całej Polski w borach sosnowych i świerkowych, ale też na obszarach objętych przez podmokłe torfowiska i wrzosowiska. Znana jest głównie jako "borówka" lub "borówka czerwona". Brusznica jest łatwa do zbierania, ponieważ jej owoce są twarde, nie rozpadają się i nie brudzą rąk, co może być problematyczne w przypadku borówki czarnej. Gałązki borówki brusznicy są przez niektórych używane jako ozdoba koszyków wielkanocnych.

Borówka brusznicaBorówka brusznica (borówka czerwona) jest rośliną o wielu walorach kulinarnych i właściwościach leczniczych
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Owoce borówki brusznicy wyglądem przypominają żurawinę. Są czerwone, drobne, kuliste i mają cierpki smak, dlatego często używa się ich do produkcji przetworów lub podaje jako dodatek do mięs. Brusznica jest jednym ze składników galaretek, których używa się do dziczyzny i ciemnych mięs. Ta galaretka jest też bazą dla angielskiego sosu cumberland, podawanego do dziczyzny (głównie potraw z dzika i zająca).

Z borówki brusznicy robi się konfitury i dżemy, które dobrze komponuję się z gruszką. Takie przetwory można traktować jako dodatek do dań obiadowych, ale też dodawać je do ciast i deserów. Z owoców borówki brusznicy można też robić soki, wina i nalewki.

Borówka brusznica – właściwości

Borówka brusznica jest rośliną leczniczą. Jej liście stanowią surowiec zielarski, ponieważ zawierają glikozydy, kwasy organiczne, garbniki, witaminy z grupy B, witaminę PP, C i antocyjany. Również owoce zawierają mnóstwo składników odżywczych. Leczniczy napar z liści brusznicy, dzięki zawartości aktywnej arbutyny, stanowi środek przeciw biegunkom, pomaga przy problemach trawiennych i wzdęciach. Napar ten jest też moczopędny i pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji: jonów chloru i sodu, oraz zbędnych produktów przemiany materii.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Borówka brusznica działa przeciwzapalnie, zwalcza drobnoustroje, a także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, czemu sprzyja zawarta w niej izokwercyna. Brusznica reguluje procesy trawienne, ma łagodne działanie ściągające na błony śluzowe przewodu pokarmowego i bywa wykorzystywana jako środek dietetyczny. Dodatkowo zawarte w niej antocyjany przeciwdziałają wpływowi wolnych rodników na organizm, zwalczają alergie i grzyby, ułatwiają przyswajanie witaminy C oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy poprzez ograniczenie utleniania cholesterolu LDL.

Wywary z owoców borówki brusznicy poleca się w przypadku braku apetytu, przy biegunkach i problemach jelitowo-żołądkowych. Napar z liści wskazany jest w stanach zapalnych układu moczowego, biegunkach, niestrawnościach, gorączce i przy zakażeniach.

Borówka brusznica – działania niepożądane

Zbyt często stosowanie naparów z liści brusznicy może prowadzić do objawów zatrucia hydrochinonem, do których należą wymioty, pobudzenie, niedokrwistość hemolityczna i kurcze. Osoby mające problemy z pęcherzykiem żółciowym nie powinny spożywać owoców borówki i jej przetworów ani pić herbatek z jej liści w dużych ilościach.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść