WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Macierewiczem. Jest komunikat prokuratury w sprawie immunitetu

Boczniaki. Zdrowe i smaczne grzyby na co dzień

Boczniaki to niezwykłe grzyby, rosnące dziko na całym świecie oprócz Antarktydy. Nie mają dużych wymagań pod względem warunków, dlatego z łatwością zaczęto je uprawiać i w ten sposób możemy cieszyć się ich obecnością przez cały rok.

BoczniakiBoczniaki są smaczne w każdej postaci - duszone, smażone, pieczone czy gotowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak jeść boczniaki?

Te uniwersalne grzyby mają szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ pasują niemalże do każdej potrawy. Idealnie komponują się z jajkami, roślinami strączkowymi, pieczonymi warzywami, mięsem, zupami, kaszą a także są doskonałymi składnikami wszelkich sałatek. Są smaczne w każdej postaci - duszone, smażone, pieczone czy gotowane.

Boczniaki zdecydowanie sprawdzają się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i często występują jako zamiennik mięsa i ryb, ponieważ ich smak i aromat, a także konsystencja bardzo dobrze komponują się ze składnikami roślinnymi.

Pyszne i zdrowe

Oprócz walorów smakowych, boczniaki zawierają wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie. W tych grzybach znajdują się przeciwutleniacze, które wspomagają zapobieganie nowotworom, hamują procesy starzenia i choroby - Alzheimera i Parkinsona.

Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne

Są przyjazne dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ regulują poziom cukru i lipidów we krwi, ale także obniżają ciśnienie.

Poza tym boczniaki dostarczają dużych ilości witaminy D i choliny, co jest ważne dla wegan, aby uzupełniać ich niedobory.

Grzyby te odznaczają się również niską kalorycznością, dużą zawartością błonnika i dość sporą ilością białka, co stawia je w szeregu produktów sycących i sprzyjających utrzymaniu dobrej sylwetki.

Boczniaki po koreańsku

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 1 łyżka mirinu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Sos:

  • 3 łyżki mirinu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • do podania - posiekana dymka i sezam

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój na paski. Mirin zmieszaj z solą, rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem. Natrzyj ta pastą grzyby i posyp je mąką ziemniaczaną.
  2. Składniki sosu (oprócz oleju sezamowego) połącz w garnuszku i podgrzewaj kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z palnika i wlej olej sezamowy. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż grzyby z każdej strony - partiami. Odsączaj na papierze kuchennym.
  4. Teraz na patelni mocno rozgrzej olej i wrzuć boczniaki na ok. 30 sekund, aby nabrały chrupkości. Przełóż je na talerz, polej sosem, posyp dymką i sezamem.

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach