Trwa ładowanie...

Boczniaki. Zdrowe i smaczne grzyby na co dzień

Boczniaki to niezwykłe grzyby, rosnące dziko na całym świecie oprócz Antarktydy. Nie mają dużych wymagań pod względem warunków, dlatego z łatwością zaczęto je uprawiać i w ten sposób możemy cieszyć się ich obecnością przez cały rok.

Boczniaki są smaczne w każdej postaci - duszone, smażone, pieczone czy gotowane Boczniaki są smaczne w każdej postaci - duszone, smażone, pieczone czy gotowane Źródło: Adobe Stock
d2ci1dd
d2ci1dd

Jak jeść boczniaki?

Te uniwersalne grzyby mają szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ pasują niemalże do każdej potrawy. Idealnie komponują się z jajkami, roślinami strączkowymi, pieczonymi warzywami, mięsem, zupami, kaszą a także są doskonałymi składnikami wszelkich sałatek. Są smaczne w każdej postaci - duszone, smażone, pieczone czy gotowane.

Boczniaki zdecydowanie sprawdzają się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i często występują jako zamiennik mięsa i ryb, ponieważ ich smak i aromat, a także konsystencja bardzo dobrze komponują się ze składnikami roślinnymi.

Pyszne i zdrowe

Oprócz walorów smakowych, boczniaki zawierają wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie. W tych grzybach znajdują się przeciwutleniacze, które wspomagają zapobieganie nowotworom, hamują procesy starzenia i choroby - Alzheimera i Parkinsona.

Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne

Są przyjazne dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ regulują poziom cukru i lipidów we krwi, ale także obniżają ciśnienie.

d2ci1dd

Poza tym boczniaki dostarczają dużych ilości witaminy D i choliny, co jest ważne dla wegan, aby uzupełniać ich niedobory.

Grzyby te odznaczają się również niską kalorycznością, dużą zawartością błonnika i dość sporą ilością białka, co stawia je w szeregu produktów sycących i sprzyjających utrzymaniu dobrej sylwetki.

Boczniaki po koreańsku

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 1 łyżka mirinu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
d2ci1dd

Sos:

  • 3 łyżki mirinu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • do podania - posiekana dymka i sezam

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój na paski. Mirin zmieszaj z solą, rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem. Natrzyj ta pastą grzyby i posyp je mąką ziemniaczaną.
  2. Składniki sosu (oprócz oleju sezamowego) połącz w garnuszku i podgrzewaj kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z palnika i wlej olej sezamowy. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż grzyby z każdej strony - partiami. Odsączaj na papierze kuchennym.
  4. Teraz na patelni mocno rozgrzej olej i wrzuć boczniaki na ok. 30 sekund, aby nabrały chrupkości. Przełóż je na talerz, polej sosem, posyp dymką i sezamem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ci1dd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
Więcej tematów