Boczniaki. Zdrowe i smaczne grzyby na co dzień

Boczniaki to niezwykłe grzyby, rosnące dziko na całym świecie oprócz Antarktydy. Nie mają dużych wymagań pod względem warunków, dlatego z łatwością zaczęto je uprawiać i w ten sposób możemy cieszyć się ich obecnością przez cały rok.

BoczniakiBoczniaki są smaczne w każdej postaci - duszone, smażone, pieczone czy gotowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak jeść boczniaki?

Te uniwersalne grzyby mają szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ pasują niemalże do każdej potrawy. Idealnie komponują się z jajkami, roślinami strączkowymi, pieczonymi warzywami, mięsem, zupami, kaszą a także są doskonałymi składnikami wszelkich sałatek. Są smaczne w każdej postaci - duszone, smażone, pieczone czy gotowane.

Boczniaki zdecydowanie sprawdzają się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i często występują jako zamiennik mięsa i ryb, ponieważ ich smak i aromat, a także konsystencja bardzo dobrze komponują się ze składnikami roślinnymi.

Pyszne i zdrowe

Oprócz walorów smakowych, boczniaki zawierają wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie. W tych grzybach znajdują się przeciwutleniacze, które wspomagają zapobieganie nowotworom, hamują procesy starzenia i choroby - Alzheimera i Parkinsona.

Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne

Są przyjazne dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ regulują poziom cukru i lipidów we krwi, ale także obniżają ciśnienie.

Poza tym boczniaki dostarczają dużych ilości witaminy D i choliny, co jest ważne dla wegan, aby uzupełniać ich niedobory.

Grzyby te odznaczają się również niską kalorycznością, dużą zawartością błonnika i dość sporą ilością białka, co stawia je w szeregu produktów sycących i sprzyjających utrzymaniu dobrej sylwetki.

Boczniaki po koreańsku

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 1 łyżka mirinu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Sos:

  • 3 łyżki mirinu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • do podania - posiekana dymka i sezam

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój na paski. Mirin zmieszaj z solą, rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem. Natrzyj ta pastą grzyby i posyp je mąką ziemniaczaną.
  2. Składniki sosu (oprócz oleju sezamowego) połącz w garnuszku i podgrzewaj kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z palnika i wlej olej sezamowy. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż grzyby z każdej strony - partiami. Odsączaj na papierze kuchennym.
  4. Teraz na patelni mocno rozgrzej olej i wrzuć boczniaki na ok. 30 sekund, aby nabrały chrupkości. Przełóż je na talerz, polej sosem, posyp dymką i sezamem.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm