Boczniaki. Zdrowe i smaczne grzyby na co dzień
Boczniaki to niezwykłe grzyby, rosnące dziko na całym świecie oprócz Antarktydy. Nie mają dużych wymagań pod względem warunków, dlatego z łatwością zaczęto je uprawiać i w ten sposób możemy cieszyć się ich obecnością przez cały rok.
Jak jeść boczniaki?
Te uniwersalne grzyby mają szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ pasują niemalże do każdej potrawy. Idealnie komponują się z jajkami, roślinami strączkowymi, pieczonymi warzywami, mięsem, zupami, kaszą a także są doskonałymi składnikami wszelkich sałatek. Są smaczne w każdej postaci - duszone, smażone, pieczone czy gotowane.
Boczniaki zdecydowanie sprawdzają się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i często występują jako zamiennik mięsa i ryb, ponieważ ich smak i aromat, a także konsystencja bardzo dobrze komponują się ze składnikami roślinnymi.
Pyszne i zdrowe
Oprócz walorów smakowych, boczniaki zawierają wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie. W tych grzybach znajdują się przeciwutleniacze, które wspomagają zapobieganie nowotworom, hamują procesy starzenia i choroby - Alzheimera i Parkinsona.
Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne
Są przyjazne dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ regulują poziom cukru i lipidów we krwi, ale także obniżają ciśnienie.
Poza tym boczniaki dostarczają dużych ilości witaminy D i choliny, co jest ważne dla wegan, aby uzupełniać ich niedobory.
Grzyby te odznaczają się również niską kalorycznością, dużą zawartością błonnika i dość sporą ilością białka, co stawia je w szeregu produktów sycących i sprzyjających utrzymaniu dobrej sylwetki.
Boczniaki po koreańsku
Składniki:
- 300 g boczniaków
- 1 łyżka mirinu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Sos:
- 3 łyżki mirinu
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- do podania - posiekana dymka i sezam
Sposób przygotowania:
- Boczniaki pokrój na paski. Mirin zmieszaj z solą, rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem. Natrzyj ta pastą grzyby i posyp je mąką ziemniaczaną.
- Składniki sosu (oprócz oleju sezamowego) połącz w garnuszku i podgrzewaj kilka minut, cały czas mieszając.
- Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z palnika i wlej olej sezamowy. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż grzyby z każdej strony - partiami. Odsączaj na papierze kuchennym.
- Teraz na patelni mocno rozgrzej olej i wrzuć boczniaki na ok. 30 sekund, aby nabrały chrupkości. Przełóż je na talerz, polej sosem, posyp dymką i sezamem.