Czy grzyby są zdrowe? Fakty i mity o darach lasu?
Grzyby słyną przede wszystkim z nieocenionych walorów smakowych. Stanowią idealny dodatek do wielu potraw, z tego względu już od wieków znajdują zastosowanie w kuchniach niemalże całego świata. Okazuje się jednak, że to nie tylko wspaniały smak, ale także źródło witamin, minerałów czy białka. Co warto o nich wiedzieć?
Czy grzyby są zdrowe? Obalamy mity
Na temat grzybów krąży wiele mitów, które są powielane i przekazywane czy to w sieci, czy nawet prasie bądź telewizji. Oto trzy fałszywe informacje, które warto zweryfikować.
Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych
"Ten mit jest jednym z najczęściej powtarzanych i przekazywanych. Co prawda miąższ grzybów składa się w 70-90 proc. z wody, jednak poza nią mieści w sobie wiele cennych składników odżywczych: szczególnie białko, ryboflawinę oraz niacynę. Zawiera także sporo witaminy D" – wskazuje Wiola Lis, specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku.
Poza tym te cenne dary lasu składają się z substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie osób cierpiących na cukrzycę. Diabetycy mogą jeść je bez żadnych ograniczeń. Naukowcy badają je także pod kątem właściwości przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby w listopadzie. Zobacz, co można znaleźć w lesie
Grzyby się nie trawią
Od dawna wśród wielu osób pokutuje mit, iż grzyby spożywa się jedynie ze względu na walory smakowe i tak naprawdę nie są one wcale trawione. To przekonanie jest błędne. Grzyby trawią się tak jak większość pokarmu, jaki spożywamy. Należy jednak zaznaczyć, że ich ściana komórkowa zbudowana jest z chityny, co czyni je ciężej strawnymi. Jednakże obróbka termiczna sprawia, iż są one trawione zdecydowanie łatwiej.
Jedzenie grzybów powoduje kandydozę
To również jeden z popularniejszych mitów. Zapoznając się z dietą przeciwgrzybiczną, spotykamy ze stwierdzeniem, że grzyby powodują kandydozę. Nie należy ich myli
– jadalne grzyby leśne nie wywierają żadnego wpływu na pojawienie się grzybicy. Za rozwój kandydozy w organizmie odpowiadają inne rodzaje grzybów niż te, które znajdziemy w lesie lub w sklepach. Są to przede wszystkim drożdżaki. Z tego też powodu, aby przejść na dietę przeciwgrzybiczną, należy przede wszystkim ograniczy
uwielbiane przez nie węglowodany proste.
Grzyby a zdrowie – fakty
Pora na kilka ważnych faktów, które zostały potwierdzone przez naukowców. Ucieszą one każdego grzybowego smakosza.
Grzyby są niskokaloryczne
Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku zdradza: "Grzyby leśne cieszą się sporą popularnością wśród osób planujących przejść na dietę odchudzającą i mogą stanowić zarówno smaczny, jak i wartościowy dodatek do posiłków. Pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów, gdyż w stu gramach zawierają tylko od 50 do 70 kalorii". Warto dodać, że zawierają również nieco błonnika.
Grzyby leśne są bogatym źródłem białka
Grzyby leśne polecane są również osobom, które chcą włączyć do swojej diety większe ilości łatwo przyswajalnego białka. Mogą one stanowić doskonały zamiennik dla produktów mięsnych. W formie świeżej grzyby zawierają od 1,5 do około 3,6 procent białka. Suszenie natomiast zwiększa jego ilość od 10 do nawet 40 procent! Wśród wegetarian i wegan prawdziwą furorę robią boczniaki.
Grzyby leśne zawierają wysoki poziom witamin z grupy B
Specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Grzyby leśne stanowią również niezwykle bogate źródło witamin z grupy B, a przede wszystkim witaminy B1 oraz witaminy B2. Te składniki z kolei odgrywają kluczową rolę w prawidłowej pracy układu nerwowego oraz mózgu".
Badania wykazują, że włączenie grzybów leśnych do diety sprzyja poprawie samopoczucia oraz znacznemu polepszeniu zdolności myślowych.
Grzyby leśne stanowią bogactwo składników mineralnych
Jeśli zastanawiamy się, w jakiego rodzaju pokarmach warto poszukać składników mineralnych, postawmy oczywiście na grzyby leśne, zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Do ich najważniejszych składników odżywczych należą przede wszystkim potas, fosfor, a także magnez. Przyczyniają się one do prawidłowej pracy wielu narządów i układów, takich jak układ krwionośny, pokarmowy czy nerwowy.
Wyróżniamy około 14 000 gatunków grzybów
Według ekspertów do królestwa grzybów zaliczamy ponad 14 tysięcy organizmów. Należy jednak zaznaczyć, iż nie wszystkie z nich należą do grzybów leśnych, a co dopiero jadalnych (należy do nich jedynie siódma część wszystkich grzybów).
Do najpowszechniej występujących grzybów leśnych należą koźlarz czerwony, koźlarz babka, podgrzybek brunatny, gąska zielonka, maślak zwyczajny, pieprznik jadalny, a także borowik szlachetny. Pamiętać należy, że zdrowe grzyby to wyłącznie grzyby jadalne!
Informacje o autorze
Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.