Jedz na zdrowie
Można go znaleźć w lesie, zwykle na próchniejących pniach drzew, ale łatwiej po prostu kupić w sklepie. Boczniak świetnie sprawdza się w rozmaitych potrawach, jest między innymi smacznym zamiennikiem mięsa. Cechuje się również wyższymi wartościami odżywczymi niż grzyby leśne czy pieczarki. Jakie ma właściwości?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Wzmacnia odporność
Beta-glukany to organiczne związki chemiczne stanowiące jeden ze składników błonnika pokarmowego. Boczniak jest bardzo bogatym źródłem tych polisacharydów, które wykazują zdolność silnego stymulowania systemu immunologicznego człowieka. Efekt? Zwiększona odporność organizmu na ataki bakterii, wirusów, grzybów i innych pasożytów. Badania naukowe wykazały, że beta-glukany mogą także wzmacniać efektywność działania niektórych leków, np. antybiotyków.
Obniża poziom "złego" cholesterolu
Boczniaka powinny wprowadzić do jadłospisu osoby, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu frakcji LDL. Jego nadmiar odkłada się pod postacią tzw. blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic, systematycznie je zwężając i usztywniając. Konsekwencją utrudnionego przepływu krwi jest znacznie zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego lub udaru mózgu. Składniki boczniaków, w tym wspomniane już beta-glukany, potrafią skutecznie obniżyć stężenie cholesterolu, a w efekcie zapobiec groźnym dolegliwościom.
Pomaga zachować sprawne stawy
W porównaniu do wielu popularnych grzybów boczniak dostarcza znacznie solidniejszej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie linolenowego, który m.in. zmniejsza ryzyko rozwojów stanów zapalnych i chroni przed przewlekłymi chorobami stawów. Dieta bogata w ten związek pomaga też zapobiegać zwyrodnieniom naczyń czy schorzeniom układu krążenia, wpływa na poprawę koncentracji oraz odporności na stres.
Działa antynowotworowo
Nawet w czasie gotowania czy smażenia boczniak nie traci swoich cennych właściwości, wynikających m.in. z dużej zawartości ergotioneiny, silnego przeciwutleniacza spowalniającego procesy starzenia organizmu i powstrzymującego rozwój wielu schorzeń, w tym także nowotworów, co potwierdziły badania naukowe prowadzone w Japonii i na Słowacji. Takie działanie wykazuję też beta-glukany, które pobudzają receptory komórek układu odpornościowego, aktywując limfocyty niszczące komórki rakowe.
Dba o mózg
W porównaniu do popularnych pieczarek boczniak dostarcza dwukrotnie więcej witaminy PP, zwanej też niacyną. Jest ona bardzo potrzebna naszemu mózgowi, m.in. zwiększa aktywność mitochondriów w rejonie odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności. Spełnia także inne ważne zadania, chociażby bierze udział w syntezie ważnych hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.
Obniża ciśnienie
Boczniak to świetny produkt dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Grzyb stanowi bowiem bogate źródło dobrze przyswajalnych substancji mineralnych, zwłaszcza potasu, który nie tylko wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi, ale również zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, bierze udział w przewodzeniu impulsów oraz wpływa na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. O utrzymanie właściwego ciśnienia krwi dba również pirydoksyna – jej też nie brakuje w boczniakach.
Koi nerwy
Nerwy i stres niemal bez przerwy towarzyszą współczesnemu Polakowi. Jak sobie z tym poradzić? Zadbać o prawidłową dietę, bogatą m.in. w witaminy z grupy B. Boczniak dostarcza ich naprawdę sporo, dzięki czemu pomagają przywrócić prawidłowe funkcjonowanie układy nerwowego. Łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną.
Dostarcza cennego białka
Boczniak nieprzypadkowo bywa nazywany "leśnym mięsem", z powodzeniem zastępują bowiem tradycyjnego kotleta schabowego. To efekt m.in. wysokiej zawartości dość dobrze przyswajalnych białek, przede wszystkim lizyny (niezbędna dla utrzymania dobrej kondycji mięśni i kości, a także produkcji licznych hormonów czy enzymów), leucyny (przyspiesza przyrost masy mięśniowej, dlatego często znajdziemy ją w składzie odżywek dla sportowców), argininy, a także kwasu glutaminowego oraz asparaginowego.