8 właściwości boczniaka, które warto znać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF

Można go znaleźć w lesie, zwykle na próchniejących pniach drzew, ale łatwiej po prostu kupić w sklepie. Boczniak świetnie sprawdza się w rozmaitych potrawach, jest między innymi smacznym zamiennikiem mięsa. Cechuje się również wyższymi wartościami odżywczymi niż grzyby leśne czy pieczarki. Jakie ma właściwości?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Wzmacnia odporność

Obraz
© 123RF

Beta-glukany to organiczne związki chemiczne stanowiące jeden ze składników błonnika pokarmowego. Boczniak jest bardzo bogatym źródłem tych polisacharydów, które wykazują zdolność silnego stymulowania systemu immunologicznego człowieka. Efekt? Zwiększona odporność organizmu na ataki bakterii, wirusów, grzybów i innych pasożytów. Badania naukowe wykazały, że beta-glukany mogą także wzmacniać efektywność działania niektórych leków, np. antybiotyków.

/ 9Obniża poziom "złego" cholesterolu

Obraz
© 123RF

Boczniaka powinny wprowadzić do jadłospisu osoby, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu frakcji LDL. Jego nadmiar odkłada się pod postacią tzw. blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic, systematycznie je zwężając i usztywniając. Konsekwencją utrudnionego przepływu krwi jest znacznie zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego lub udaru mózgu. Składniki boczniaków, w tym wspomniane już beta-glukany, potrafią skutecznie obniżyć stężenie cholesterolu, a w efekcie zapobiec groźnym dolegliwościom.

/ 9Pomaga zachować sprawne stawy

Obraz
© 123RF

W porównaniu do wielu popularnych grzybów boczniak dostarcza znacznie solidniejszej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie linolenowego, który m.in. zmniejsza ryzyko rozwojów stanów zapalnych i chroni przed przewlekłymi chorobami stawów. Dieta bogata w ten związek pomaga też zapobiegać zwyrodnieniom naczyń czy schorzeniom układu krążenia, wpływa na poprawę koncentracji oraz odporności na stres.

/ 9Działa antynowotworowo

Obraz
© 123RF

Nawet w czasie gotowania czy smażenia boczniak nie traci swoich cennych właściwości, wynikających m.in. z dużej zawartości ergotioneiny, silnego przeciwutleniacza spowalniającego procesy starzenia organizmu i powstrzymującego rozwój wielu schorzeń, w tym także nowotworów, co potwierdziły badania naukowe prowadzone w Japonii i na Słowacji. Takie działanie wykazuję też beta-glukany, które pobudzają receptory komórek układu odpornościowego, aktywując limfocyty niszczące komórki rakowe.

/ 9Dba o mózg

Obraz
© 123RF

W porównaniu do popularnych pieczarek boczniak dostarcza dwukrotnie więcej witaminy PP, zwanej też niacyną. Jest ona bardzo potrzebna naszemu mózgowi, m.in. zwiększa aktywność mitochondriów w rejonie odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności. Spełnia także inne ważne zadania, chociażby bierze udział w syntezie ważnych hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.

/ 9Obniża ciśnienie

Obraz
© 123RF

Boczniak to świetny produkt dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Grzyb stanowi bowiem bogate źródło dobrze przyswajalnych substancji mineralnych, zwłaszcza potasu, który nie tylko wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi, ale również zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, bierze udział w przewodzeniu impulsów oraz wpływa na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. O utrzymanie właściwego ciśnienia krwi dba również pirydoksyna – jej też nie brakuje w boczniakach.

/ 9Koi nerwy

Obraz
© 123RF

Nerwy i stres niemal bez przerwy towarzyszą współczesnemu Polakowi. Jak sobie z tym poradzić? Zadbać o prawidłową dietę, bogatą m.in. w witaminy z grupy B. Boczniak dostarcza ich naprawdę sporo, dzięki czemu pomagają przywrócić prawidłowe funkcjonowanie układy nerwowego. Łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną.

/ 9Dostarcza cennego białka

Obraz
© Shutterstock.com

Boczniak nieprzypadkowo bywa nazywany "leśnym mięsem", z powodzeniem zastępują bowiem tradycyjnego kotleta schabowego. To efekt m.in. wysokiej zawartości dość dobrze przyswajalnych białek, przede wszystkim lizyny (niezbędna dla utrzymania dobrej kondycji mięśni i kości, a także produkcji licznych hormonów czy enzymów), leucyny (przyspiesza przyrost masy mięśniowej, dlatego często znajdziemy ją w składzie odżywek dla sportowców), argininy, a także kwasu glutaminowego oraz asparaginowego.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca