Przepis na romantyczną kolację. Makaron z boczniakami, kurczakiem i nutą truflową

Trufle to jedne z najdroższych grzybów na świecie. Ich ceny dosłownie zwalają z nóg. Na szczęście mamy dobrą wiadomość dla wszystkich smakoszy. Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy oliwę truflową, która podkręci smak wielu dań. Makaron z boczniakami, kurczakiem i oliwą truflową to nasza propozycja na pyszny posiłek, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

Przepis na romatyczną kolację. Makaron z boczniakami i kurczakiemPrzepis na romatyczną kolację. Makaron z boczniakami i kurczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g piersi z kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
  • 300 g boczniaków
  • 2 posiekane szalotki
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 300 g francuskiego miękkiego sera camembert
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • masło klarowane do smażenia
  • 400 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek z truflami
  • 6 gałązek tymianku cytrynowego
  • 100 g orzechów laskowych utuczonych w moździerzu i uprażonych na suchej patelni
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu

Przepis

  • W misce mieszamy ze sobą kurczaka, czosnek, gałązki tymianku, 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól oraz pieprz. Następnie przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce przez 30 minut lub całą noc.
  • Kurczaka wyjmujemy z lodówki i po 30 minutach smażymy na patelni. Wcześniej z marynaty zabieramy gałązki. Po około 8 minutach kurczak powinien być jędrny.
  • Masło klarowane rozgrzewamy na drugiej patelni i podsmażamy szalotkę, czosnek oraz seler naciowy. Po 3 minutach wrzucamy boczniaki a po 5 minutach ser camembert. Mieszamy aż sos się rozpuści.
  • W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
  • Na patelnię z serem i warzywami wrzucamy kurczaka oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jeszcze makaron i 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Danie to warto podawać z uprażonymi orzechami laskowymi.

Wybrane dla Ciebie

To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie