WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Boczniaki. Wyjątkowe grzyby, które możesz uprawiać nawet we własnym domu

Do niedawna naczelnym grzybem hodowlanym Polaków była pieczarka. Kochana przez małych i dużych, wykorzystywana niemal wszędzie – od pizzy, aż po zupy, sosy i zapiekanki. Dziś równie popularne stają się boczniaki. Co to za grzyby i jakie wyjątkowe dania można z nich wyczarować?

Boczniaki w sklepieBoczniaki coraz częściej goszczą na polskich stołach
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Boczniaki – gatunki, uprawa

Boczniaki to grzyby, które można znaleźć w parkach, lasach, a nawet ogrodach, a ich uprawa jest tak mało wymagająca, że bez problemu można cieszyć się smakiem boczniaków nawet w domu. W sklepach można dostać grzybnie na tzw. kołkach lub baloty, które wystarczy wstawić do piwnicy i regularnie dbać o odpowiednią wilgotność. To wszystko sprawia, że cena boczniaków jest niewygórowana, a ich amatorów – coraz więcej.

Pierwotnie te grzyby uprawiane były zwłaszcza w Chinach, u nas spotykamy coraz częściej nie tylko boczniaki ostrygowate, ale też boczniaki mikołajkowe i cytrynowe. Są to grzyby rozwijające się na martwych pniach drzew liściastych, często też pasożytują na jeszcze zdrowych drzewach, a co ciekawe – boczniaki należą do grzybów drapieżnych, ponieważ trawią nicienie zamieszkujące spróchniałe drewno.

Choć ten opis może zniechęcać do bliższego zapoznania się z boczniakiem, to w rzeczywistości boczniaki są nie tylko pyszne, ale i bardzo wartościowe.

Grzyb o niezwykłych właściwościach. Zobacz, dlaczego warto go jeść

Boczniaki – wartości odżywcze

Boczniaki to źródło białka, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B oraz magnezu, selenu, żelaza, cynku i fosforu. Już to wystarczy, by przekonać niedowiarków, że ten gatunek grzyba jest chętnie wykorzystywany w kuchniach roślinnych – wegetariańskiej i wegańskiej. Boczniaki świetnie sprawdzają się w roli zamiennika mięsa, zwłaszcza że ich zdecydowana, stawiająca opór pod zębem konsystencja i bogaty w umami smak mogą z powodzeniem je imitować.

Boczniaki są nie tylko odżywcze i smaczne, ale zawierają cenne substancje, które mają właściwości lecznicze. Należą do nich lowastatyna, która obniża poziom cholesterolu we krwi oraz pleuran – substancja stymulująca układ odpornościowy i wykazująca działanie antynowotworowe czy ergotioneina o działaniu przeciwstarzeniowym.

Boczniaki w kuchni – do czego można je wykorzystać?

Boczniaki, w zależności od gatunku, ale także i od wieku oraz wielkości, mogą być delikatne i kruche lub grube i mięsiste. Od tego zależy, jak należy je przygotować.

Delikatne, cienkie kapelusze warto opanierować – dokładnie tak, jak kotlety schabowe z mięsa czy znane i cenione w polskiej kuchni kotlety z kani. Sól, pieprz, jajko i bułka tarta – to wystarczy, by boczniak stał się wspaniałym dodatkiem do ziemniaków z surówką.

Duże, mięsiste i grube kapelusze warto dusić dłużej, więc panierowanie ich może nie być dobrym wyborem. Za to świetnie będą pasować do gulaszu i potrawek, makaronu czy zup. Choć niektórzy boczniaki kroją na paski lub kawałki, to znacznie lepszym sposobem na te grzyby jest delikatne porwanie ich wzdłuż blaszek.

Tak rozczłonkowane grzyby można dowolnie zamarynować. Bazą jest olej, odrobina syropu klonowego i sosu sojowego. Do tego ulubione dodatki lub nic więcej – wystarczy blacha piekarnika, patelnia czy grill. Usmażone w ten sposób można zjeść z chlebem, ziemniakami, frytkami, a jeśli doprawimy je przyprawą shoarma lub kebab, to boczniaki staną się świetnym zamiennikiem mięsa w popularnej dalekowschodniej potrawie.

Boczniaki można także marynować w occie, mrozić, suszyć i gotować. Jednym z wyjątkowo popularnych przepisów jest zupa z boczniaków à la flaczki. Nie tylko do złudzenia przypomina zupę z żołądków wołowych, ale też kawałki boczniaków zanurzone w aromatycznym bulionie mają teksturę i konsystencję przypominającą wersję oryginalną.

Flaczki z boczniaków – przepis na pyszną zupę

Składniki:

  • 500 g boczniaków ostrygowatych
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchew
  • 1/3 korzenia selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego, po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego majeranku, ¼ łyżeczka ostrej papryki wędzonej, ¼ łyżeczki lubczyku, sól i pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Boczniaki porozrywać wzdłuż blaszek na paski różnej grubości.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw boczniaki, a gdy zrumienią się, dodać jarzyny i cebulę.
  4. Smażyć, aż boczniaki stają się złociste i chrupiące, a warzywa nieco zmiękną.
  5. Przełożyć wszystko do rondla, dodać przyprawy i zalać gorącym bulionem. Gotować przez 15 minut.
  6. Na patelnię, na której smażyły się warzywa wsypać mąkę i przyrumienić ją.
  7. Gdy zrobi się lekko brązowa i zacznie mocno pachnieć, na patelnię wlać 1-2 chochle gorącej zupy. Rozmieszać dokładnie i przelać zasmażkę do flaczków.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać sos sojowy.

Podawać ze świeżym pieczywem, posypane natką pietruszki.

Uprawa boczniaka na balocie
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów