Trwa ładowanie...
jabłka
20-06-2015 12:41

Błyszczące jabłka - czy warto je kupować?

Kuszą idealnym wyglądem i nierzadko korzystną ceną w promocji. Lśniące i piękne jabłka cieszą się nadal popularnością, gdyż statystyczny konsument w trakcie zakupów kieruje się przede wszystkim zmysłem wzroku. I chociaż większość z nas zdaje sobie sprawę, że po świeże warzywa oraz owoce najlepiej wybrać się na sprawdzony targ lub do zaufanego sadownika, to zdarza się nam sięgać po jabłka jak z obrazka, które pokryte są charakterystyczną, błyszczącą substancją. Niestety, choć piękne prezentują się na paterze, nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

Błyszczące jabłka - czy warto je kupować?Źródło: 123RF
d47p1ze
d47p1ze

Kuszą idealnym wyglądem i nierzadko korzystną ceną w promocji. Lśniące i piękne jabłka cieszą się nadal popularnością, gdyż statystyczny konsument w trakcie zakupów kieruje się przede wszystkim zmysłem wzroku. I chociaż większość z nas zdaje sobie sprawę, że po świeże warzywa oraz owoce najlepiej wybrać się na sprawdzony targ lub do zaufanego sadownika, to zdarza się nam sięgać po jabłka jak z obrazka, które pokryte są charakterystyczną, błyszczącą substancją. Niestety, choć piękne prezentują się na paterze, zdaniem specjalistów nie powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Piękne, ale czy zdrowe?

Półki uginające się od jabłek o idealnym kształcie i pięknej barwie można spotkać w większości supermarketów. Niestety, ich wygląd to złudna gwarancja, że są produktem zdrowym, który dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. W rzeczywistości daleko im do owoców prosto z drzewa, pełnych witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy.

Nie od dziś wiadomo, że niektórzy producenci żywności wykorzystują pewne sztuczki, aby uatrakcyjnić swój towar. Tak jest również w przypadku jabłek. Aby nieco podrasować ich wygląd używane są specjalne środki do nabłyszczania skórki. Najczęściej stosuje się szelak, czyli naturalną żywicę pozyskiwaną z odchodów insektów. Dzięki niemu skóra staje się błyszcząca i odporna na obicia. Wosk ten również chroni przez zepsuciem, dzięki czemu wydłuża się termin ważności do spożycia, a taki owoc może dłużej leżeć na sklepowej półce.

Innym sposobem na poprawę wyglądu jabłek jest użycie wosku Carnauba, który pozyskiwany jest z liści palm rosnących w Brazylii. Oba rodzaje wosku wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również do produkcji wosków do podłóg lub samochodów.

d47p1ze

Zakazany owoc

Woskowana skórka to nie jedyny problem pięknie wyglądających jabłek. Owoce te należą do najzdrowszych, ponieważ zawierają cenne witaminy oraz pektyny, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Mimo to jedząc jabłka nie zawsze możemy skorzystać ze wszystkich dobroczynnych składników w ich składzie. Wszystko przez nowoczesne środki wykorzystywane w sadownictwie, a zwłaszcza pestycydy, które mają chronić plony przed szkodnikami. Są to silne substancje chemiczne, które faktycznie zapobiegają szkodnikom, ale jednocześnie mają wpływ na jakość chronionych okazów. Pestycydy zanieczyszczają ziemię, powietrze i wodę oraz gromadzą się w żywności. Regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, które miały styczność z pestycydami może wywołać nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne i wiele chorób. Mowa tu m.in. o zatruciach pokarmowych, zaburzeniach hormonalnych, a nawet nowotworach. Co ważne,negatywne działanie pestycydów nie jest odczuwalne od razu, a dopiero po pewnym czasie regularnej konsumpcji mogą pojawić się
wyżej wymienione problemy.

Jak wybierać warzywa i owoce?

Problem woskowania i pestycydów nie dotyczy jedynie jabłek. Coraz więcej świeżych produktów jest niepotrzebnie "upiększanych", co odbija się na naszym zdrowiu. Mimo zapewnień producentów i hasłach typu "eko" na etykietach w trakcie zakupów należy przede wszystkim kierować się zdrowym rozsądkiem. Idealnie wyglądające owoce nie są naturalne. Warto wybierać organiczne owoce, kupować od zaufanych sprzedawców lub rozpocząć uprawę niektórych gatunków na własną rękę. Najważniejsze jednak, aby zawsze przed jedzeniem dokładnie myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą.

mp/WP Kuchnia

d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj