Bigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznie

Fasolka szparagowa to bez wątpienia królowa letnich obiadów. Świetnie smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą. Doskonale komponuje się też z pomidorami i koperkiem. A wiedzieliście, że z fasolki szparagowej można również przygotować smaczny bigosik? Oto przepis.

Bigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznieBigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1k g fasolki szparagowej (najlepiej świeża, ale może też być mrożona)
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, majeranek

Przepis

  • Fasolkę gotujemy w wodzie, aż będzie miękka. Odlewamy nadmiar wody, ale zostawiamy trochę (tak, aby przykrywała ok. 3/4 fasoli).
  • W tym czasie obieramy kiełbasę i kroimy w cienkie krążki lub ćwiartki. Oczyszczamy i kroimy cebulę w średnią kostkę. Smażymy na patelni razem z kiełbasą z dodatkiem oleju.
  • Kiedy ładnie się zrumienią, wrzucamy je do fasolki. Dodajemy też przecier pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
  • Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy zrobić. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę i smażymy, ciągle mieszając. Zasmażkę dodajemy do fasolki i dokładnie mieszamy.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje