ycipk-38oua8
ycipk-38oua8

Bigos myśliwski. Kociołek pełen pyszności

Przepis

Bigos na bogato. Kociołek wypełniony po brzegi kapustą, mięsem i aromatycznymi dodatkami, podlany słuszna ilością czerwonego wina. Można powiedzieć, że robi się sam, bo zamiast gotować go przez wiele godzin, wstawiamy naczynie do piekarnika. Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami".

Trwa ładowanie...
ycipk-38oua8
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g karku z dzika
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1/2 tuszki bażanta
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 200 g kiełbasy myśliwskiej
  • 200 g wędzonej szynki
  • 100 g wędzonych sliwek
  • 50 g suszonych leśnych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren jałowca
  • 2 goździki
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
Przepis

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy. Mięsa – dziczyznę i wieprzowinę kroimy w dużą kostkę, bażanta w całości – wkładamy do naczynia do pieczenia (piekę w kamionkowym garnku), dodajemy liście laurowe i zalewamy 1 szklanką bulionu. Pieczemy wolno, ok 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C. Kapustę kroimy, cebule obieramy z łupiny.

Kiedy mięsa się upieką, wyjmujemy je z piekarnika.
Do żeliwnego gara przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy resztą bulionu. Cebulę podduszamy na gęsim smalcu i dokładamy do kapusty, dodajemy też liście laurowe. Wstawiamy gar do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Po godzinie dodajemy namoczone grzyby razem z wodą. Mięso bażanta oddzielamy od kości i dzielimy na większe kawałki. Śliwki kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy mięsa razem z sosem, śliwki i pokrojone wędzone żeberka bez kości. Jałowiec, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Dodajemy do bigosu, mieszamy i pieczemy go kolejną godzinę.

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bigos do następnego dnia. Kiełbasę myśliwską i szynkę kroimy na spore kawałki i dodajemy do garnka z bigosem. Pieczemy godzinę, próbujemy i dodajemy sól. Mieszamy i zostawiamy garnek w wyłączonym piekarniku. Kolejnego dnia pieczemy bigos godzinę z dodatkiem wina i ewentualnie dolewamy bulion. Mieszamy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku. Bigos przechowujemy do świąt w zimnym miejscu – na tarasie, balkonie lub w lodówce. Podajemy gorący z żytnim chlebem na zakwasie, z czerwonym winem lub wytrawnym miodem pitnym.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Bigos myśliwski. Kociołek pełen pyszności - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-38oua8
ycipk-38oua8
ycipk-38oua8
ycipk-38oua8
ycipk-38oua8
ycipk-38oua8