Białą kiełbasę robię w kapuście kiszonej. Ale dodaję dwa nietypowe składniki
Biała kiełbasa to jedna z pozycji, jakiej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. W połączeniu z kapustą kiszoną i kilkoma prostymi składnikami szybko podbije kubki smakowe.
Biała kiełbasa pieczona wraz z kapustą kiszoną to danie, które nierozerwalnie kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi w moim domu. Aromat kapusty i mięsa wypełniał całą kuchnię, od razu pobudzając ślinianki do wzmożonej pracy. To połączenie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jako obiad w codzienne dni czy ciepła przekąska na imprezę. Biała kiełbasa na kapuście kiszonej to sycące, aromatyczne danie, które łączy w sobie tradycyjne polskie smaki z ciekawym twistem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab po sztygarsku z sosem pomidorowym - w środku pyszny mięsny dodatek
Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to wielkanocny klasyk, który podkręcam dodatkiem grzybów i piwa. To właśnie te dwa składniki odmieniają smak kultowego dania, dodając mu jeszcze więcej smaku i dodatkowej głębi.
Większość alkoholu wyparowuje w procesie gotowania, pozostawiając przede wszystkim charakterystyczny, lekko goryczkowy smak chmielu. Na dodatek zmiękcza kapustę kiszoną. Suszone leśne grzyby dodają leśnego smaku umami, dodatkowo wzmocnionego przez sos sojowy. Do tego klasyczny zestaw przypraw do kiełbasy (majeranek, liść laurowy, ziele angielskie), wyrazista nuta czosnku i mamy danie, które zachwyca smakiem.
Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy,
- 400-500 g kuszonej kapusty,
- 1 główka czosnku,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 15 g suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików),
- 1,5 szklanki jasnego piwa pszenicznego,
- 3-5 kulek ziela angielskiego,
- 2-3 liście laurowe,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw, by zmiękły.
- Cebulę pokrój w pióra, czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- W żaroodpornym naczyniu umieść kiełbasę i zalej ją piwem.
- Dodaj majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Między kiełbasy włóż pokrojoną cebulą oraz czosnek i przykryj całość folią aluminiową.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Kapustę przepłucz, odciśnij i poszatkuj. Wymieszaj z pokrojonymi grzybami.
- Włóż w przestrzenie między upieczonymi kiełbaskami oraz na spód tak, by zanurzyła się w piwnym sosie.
- Polej sosem sojowym i wstaw do piekarnika jeszcze na 45 minut. Tym razem nie przykrywaj naczynia.
- Gdy kiełbasa się zarumieni, wyjmij naczynie i udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.
Biała kiełbasa z kapustą kiszoną i piwem najlepiej smakuje na gorąco. Możesz podawać ją z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!