Białą kiełbasę robię w kapuście kiszonej. Ale dodaję dwa nietypowe składniki

Biała kiełbasa to jedna z pozycji, jakiej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. W połączeniu z kapustą kiszoną i kilkoma prostymi składnikami szybko podbije kubki smakowe.

Pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszonąPieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | amnart5040
Ewa Malinowska

Biała kiełbasa pieczona wraz z kapustą kiszoną to danie, które nierozerwalnie kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi w moim domu. Aromat kapusty i mięsa wypełniał całą kuchnię, od razu pobudzając ślinianki do wzmożonej pracy. To połączenie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jako obiad w codzienne dni czy ciepła przekąska na imprezę. Biała kiełbasa na kapuście kiszonej to sycące, aromatyczne danie, które łączy w sobie tradycyjne polskie smaki z ciekawym twistem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab po sztygarsku z sosem pomidorowym - w środku pyszny mięsny dodatek

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną

Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to wielkanocny klasyk, który podkręcam dodatkiem grzybów i piwa. To właśnie te dwa składniki odmieniają smak kultowego dania, dodając mu jeszcze więcej smaku i dodatkowej głębi.

Biała kiełbasa w towarzystwie kiszonej kapusty
Biała kiełbasa w towarzystwie kiszonej kapusty © Adobe Stock | Olga Kashubin

Większość alkoholu wyparowuje w procesie gotowania, pozostawiając przede wszystkim charakterystyczny, lekko goryczkowy smak chmielu. Na dodatek zmiękcza kapustę kiszoną. Suszone leśne grzyby dodają leśnego smaku umami, dodatkowo wzmocnionego przez sos sojowy. Do tego klasyczny zestaw przypraw do kiełbasy (majeranek, liść laurowy, ziele angielskie), wyrazista nuta czosnku i mamy danie, które zachwyca smakiem.

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy,
  • 400-500 g kuszonej kapusty,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 15 g suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików),
  • 1,5 szklanki jasnego piwa pszenicznego,
  • 3-5 kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw, by zmiękły.
  2. Cebulę pokrój w pióra, czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  3. W żaroodpornym naczyniu umieść kiełbasę i zalej ją piwem.
  4. Dodaj majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Między kiełbasy włóż pokrojoną cebulą oraz czosnek i przykryj całość folią aluminiową.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
  7. Kapustę przepłucz, odciśnij i poszatkuj. Wymieszaj z pokrojonymi grzybami.
  8. Włóż w przestrzenie między upieczonymi kiełbaskami oraz na spód tak, by zanurzyła się w piwnym sosie.
  9. Polej sosem sojowym i wstaw do piekarnika jeszcze na 45 minut. Tym razem nie przykrywaj naczynia.
  10. Gdy kiełbasa się zarumieni, wyjmij naczynie i udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną i piwem najlepiej smakuje na gorąco. Możesz podawać ją z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne