Trwa ładowanie...

Większość wyrzuca, a to prawdziwy skarb. Podkręci smak purée lepiej niż cokolwiek innego

Purée ziemniaczane to klasyczny dodatek do wielu dań. Odkryj, jak dzięki prostym trikom i zamiennikom uzyskać aksamitną konsystencję i wyjątkowy smak.

PuréePuréeŹródło: Adobe Stock
d2trk1l
d2trk1l

Purée ziemniaczane to nieodłączny element kuchni, doskonale komponujący się z wieloma tradycyjnymi daniami, takimi jak kiełbaski, gulasz czy zapiekanka rybna. Choć przygotowanie tego dania jest proste, nie oznacza to, że musimy rezygnować z jego smaku i kremowości. Eksperci kulinarni odkryli sposób na wzbogacenie purée ziemniaczanego o słony smak za pomocą jednego, mało znanego składnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Sekret smaku: skórka parmezanu

Szefowie kuchni zalecają dodanie skórki parmezanu do purée ziemniaczanego. Dzięki temu ziemniaki zyskają zupełnie nowy aromat i smak. Skórka ta, często wyrzucana przez kucharzy amatorów, jest w rzeczywistości jadalna i dodaje potrawom słonego i ziemistego smaku. Profesjonaliści często używają jej do aromatyzowania zup, gulaszy i innych dań, zwłaszcza w kuchni włoskiej.

d2trk1l

Eksperci kulinarni podkreślają, że nigdy nie należy wyrzucać skórki parmezanu. Jest ona niemal tak samo smaczna i użyteczna jak sam ser. Sara Haas, specjalistka ds. żywienia z AllRecipes, po raz pierwszy eksperymentowała z dodawaniem skórki parmezanu do purée ziemniaczanego podczas nauki w szkole kulinarnej.

- Włożyłam ją do garnka z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem. Pozwoliłam jej gotować się przez około 20 minut, co przypadkowo było tym samym czasem, jaki potrzebowały moje ziemniaki do ugotowania. Po rozgnieceniu ziemniaków usunęłam skórkę z garnka i dodałam mieszankę mleka. Było pyszne - wspomina.

Prosty przepis na wyjątkowe purée

Metoda jest łatwa do powtórzenia i można ją dostosować do swoich preferencji, eksperymentując z wielkością skórki i czasem jej gotowania. Przepis, który zaleca gotowanie mleka, masła i skórki parmezanu na średnio-niskim ogniu przez co najmniej 20 minut przed połączeniem z ziemniakami i dodaniem przypraw, może być również prostym przykładem "posiłku z pustej lodówki". Wszystko dzięki długiemu okresowi przydatności skórki.

Jak podkreślają eksperci z AllRecipes, skórkę parmezanu łatwo przechowywać do momentu, gdy będzie potrzebna. Dodają również, że najlepiej trzymać ją w zamykanej torebce w zamrażarce. W ten sposób wytrzyma nawet rok, więc warto zapisać na niej datę.

d2trk1l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2trk1l
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj