Większość wyrzuca, a to prawdziwy skarb. Podkręci smak purée lepiej niż cokolwiek innego

Purée ziemniaczane to klasyczny dodatek do wielu dań. Odkryj, jak dzięki prostym trikom i zamiennikom uzyskać aksamitną konsystencję i wyjątkowy smak.

PuréePurée
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Purée ziemniaczane to nieodłączny element kuchni, doskonale komponujący się z wieloma tradycyjnymi daniami, takimi jak kiełbaski, gulasz czy zapiekanka rybna. Choć przygotowanie tego dania jest proste, nie oznacza to, że musimy rezygnować z jego smaku i kremowości. Eksperci kulinarni odkryli sposób na wzbogacenie purée ziemniaczanego o słony smak za pomocą jednego, mało znanego składnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Sekret smaku: skórka parmezanu

Szefowie kuchni zalecają dodanie skórki parmezanu do purée ziemniaczanego. Dzięki temu ziemniaki zyskają zupełnie nowy aromat i smak. Skórka ta, często wyrzucana przez kucharzy amatorów, jest w rzeczywistości jadalna i dodaje potrawom słonego i ziemistego smaku. Profesjonaliści często używają jej do aromatyzowania zup, gulaszy i innych dań, zwłaszcza w kuchni włoskiej.

Eksperci kulinarni podkreślają, że nigdy nie należy wyrzucać skórki parmezanu. Jest ona niemal tak samo smaczna i użyteczna jak sam ser. Sara Haas, specjalistka ds. żywienia z AllRecipes, po raz pierwszy eksperymentowała z dodawaniem skórki parmezanu do purée ziemniaczanego podczas nauki w szkole kulinarnej.

- Włożyłam ją do garnka z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem. Pozwoliłam jej gotować się przez około 20 minut, co przypadkowo było tym samym czasem, jaki potrzebowały moje ziemniaki do ugotowania. Po rozgnieceniu ziemniaków usunęłam skórkę z garnka i dodałam mieszankę mleka. Było pyszne - wspomina.

Prosty przepis na wyjątkowe purée

Metoda jest łatwa do powtórzenia i można ją dostosować do swoich preferencji, eksperymentując z wielkością skórki i czasem jej gotowania. Przepis, który zaleca gotowanie mleka, masła i skórki parmezanu na średnio-niskim ogniu przez co najmniej 20 minut przed połączeniem z ziemniakami i dodaniem przypraw, może być również prostym przykładem "posiłku z pustej lodówki". Wszystko dzięki długiemu okresowi przydatności skórki.

Jak podkreślają eksperci z AllRecipes, skórkę parmezanu łatwo przechowywać do momentu, gdy będzie potrzebna. Dodają również, że najlepiej trzymać ją w zamykanej torebce w zamrażarce. W ten sposób wytrzyma nawet rok, więc warto zapisać na niej datę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem