Większość wyrzuca, a to prawdziwy skarb. Podkręci smak purée lepiej niż cokolwiek innego

Purée ziemniaczane to klasyczny dodatek do wielu dań. Odkryj, jak dzięki prostym trikom i zamiennikom uzyskać aksamitną konsystencję i wyjątkowy smak.

PuréePurée
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Purée ziemniaczane to nieodłączny element kuchni, doskonale komponujący się z wieloma tradycyjnymi daniami, takimi jak kiełbaski, gulasz czy zapiekanka rybna. Choć przygotowanie tego dania jest proste, nie oznacza to, że musimy rezygnować z jego smaku i kremowości. Eksperci kulinarni odkryli sposób na wzbogacenie purée ziemniaczanego o słony smak za pomocą jednego, mało znanego składnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Sekret smaku: skórka parmezanu

Szefowie kuchni zalecają dodanie skórki parmezanu do purée ziemniaczanego. Dzięki temu ziemniaki zyskają zupełnie nowy aromat i smak. Skórka ta, często wyrzucana przez kucharzy amatorów, jest w rzeczywistości jadalna i dodaje potrawom słonego i ziemistego smaku. Profesjonaliści często używają jej do aromatyzowania zup, gulaszy i innych dań, zwłaszcza w kuchni włoskiej.

Eksperci kulinarni podkreślają, że nigdy nie należy wyrzucać skórki parmezanu. Jest ona niemal tak samo smaczna i użyteczna jak sam ser. Sara Haas, specjalistka ds. żywienia z AllRecipes, po raz pierwszy eksperymentowała z dodawaniem skórki parmezanu do purée ziemniaczanego podczas nauki w szkole kulinarnej.

- Włożyłam ją do garnka z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem. Pozwoliłam jej gotować się przez około 20 minut, co przypadkowo było tym samym czasem, jaki potrzebowały moje ziemniaki do ugotowania. Po rozgnieceniu ziemniaków usunęłam skórkę z garnka i dodałam mieszankę mleka. Było pyszne - wspomina.

Prosty przepis na wyjątkowe purée

Metoda jest łatwa do powtórzenia i można ją dostosować do swoich preferencji, eksperymentując z wielkością skórki i czasem jej gotowania. Przepis, który zaleca gotowanie mleka, masła i skórki parmezanu na średnio-niskim ogniu przez co najmniej 20 minut przed połączeniem z ziemniakami i dodaniem przypraw, może być również prostym przykładem "posiłku z pustej lodówki". Wszystko dzięki długiemu okresowi przydatności skórki.

Jak podkreślają eksperci z AllRecipes, skórkę parmezanu łatwo przechowywać do momentu, gdy będzie potrzebna. Dodają również, że najlepiej trzymać ją w zamykanej torebce w zamrażarce. W ten sposób wytrzyma nawet rok, więc warto zapisać na niej datę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯