Większość wyrzuca, a to prawdziwy skarb. Podkręci smak purée lepiej niż cokolwiek innego

Purée ziemniaczane to klasyczny dodatek do wielu dań. Odkryj, jak dzięki prostym trikom i zamiennikom uzyskać aksamitną konsystencję i wyjątkowy smak.

PuréePurée
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Purée ziemniaczane to nieodłączny element kuchni, doskonale komponujący się z wieloma tradycyjnymi daniami, takimi jak kiełbaski, gulasz czy zapiekanka rybna. Choć przygotowanie tego dania jest proste, nie oznacza to, że musimy rezygnować z jego smaku i kremowości. Eksperci kulinarni odkryli sposób na wzbogacenie purée ziemniaczanego o słony smak za pomocą jednego, mało znanego składnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Sekret smaku: skórka parmezanu

Szefowie kuchni zalecają dodanie skórki parmezanu do purée ziemniaczanego. Dzięki temu ziemniaki zyskają zupełnie nowy aromat i smak. Skórka ta, często wyrzucana przez kucharzy amatorów, jest w rzeczywistości jadalna i dodaje potrawom słonego i ziemistego smaku. Profesjonaliści często używają jej do aromatyzowania zup, gulaszy i innych dań, zwłaszcza w kuchni włoskiej.

Eksperci kulinarni podkreślają, że nigdy nie należy wyrzucać skórki parmezanu. Jest ona niemal tak samo smaczna i użyteczna jak sam ser. Sara Haas, specjalistka ds. żywienia z AllRecipes, po raz pierwszy eksperymentowała z dodawaniem skórki parmezanu do purée ziemniaczanego podczas nauki w szkole kulinarnej.

- Włożyłam ją do garnka z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem. Pozwoliłam jej gotować się przez około 20 minut, co przypadkowo było tym samym czasem, jaki potrzebowały moje ziemniaki do ugotowania. Po rozgnieceniu ziemniaków usunęłam skórkę z garnka i dodałam mieszankę mleka. Było pyszne - wspomina.

Prosty przepis na wyjątkowe purée

Metoda jest łatwa do powtórzenia i można ją dostosować do swoich preferencji, eksperymentując z wielkością skórki i czasem jej gotowania. Przepis, który zaleca gotowanie mleka, masła i skórki parmezanu na średnio-niskim ogniu przez co najmniej 20 minut przed połączeniem z ziemniakami i dodaniem przypraw, może być również prostym przykładem "posiłku z pustej lodówki". Wszystko dzięki długiemu okresowi przydatności skórki.

Jak podkreślają eksperci z AllRecipes, skórkę parmezanu łatwo przechowywać do momentu, gdy będzie potrzebna. Dodają również, że najlepiej trzymać ją w zamykanej torebce w zamrażarce. W ten sposób wytrzyma nawet rok, więc warto zapisać na niej datę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟