Do kiszonej kapusty dodaję nietypowe warzywo. Ta surówka pasuje do wszystkiego
Jest chrupiąca, prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia warzyw. Szybko zapomnisz o nudnej sałacie ze śmietaną czy zwykłej kiszonej.
Polska kuchnia kiszonkami stoi i możemy być z tego dumni. Kapusta kiszona to doskonałe źródło probiotyków oraz witamin, które pomagają w zachowaniu odporności i ogólnego zdrowia. Najczęściej serwuje się ją prosto z wiaderka, w towarzystwie ryby. W tym przepisie kapuście kiszonej towarzyszy jeszcze świeża, chrupiąca papryka. To połączenie świetnie sprawdzi się do kotletów mielonych, schabowych, filetów z kurczaka czy pieczeni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik limonkowy Anielski Włos. Ciacho bez pieczenia idealne na wiosnę
Zdrowa surówka do obiadu
To nie tylko smaczny, ale również zdrowy dodatek do obiadu. Kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Proces kiszenia kapusty prowadzi do powstania naturalnych probiotyków, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową. Zdrowe jelita to lepsze trawienie i ogólne samopoczucie. Marchewka to z kolei źródło beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A, ważną dla zdrowia skóry i oczu, a papryka to witamina C i antyoksydanty. W kilka minut wyczarować można witaminową bombę pełną błonnika i składników odżywczych.
Surówka z kapusty kiszonej z papryką
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i papryki to klasyczny dodatek do wielu polskich dań. Na dodatek jej przygotowanie jest ekspresowe, więc szybko można pozbyć się wymówki, że na warzywa do kotleta zabrakło już czasu. Zajadać się nią można od razu po przygotowaniu lub dać jej pół godziny, by przeszła smakiem.
Jest tutaj kwaśna kapusta, słodka marchewka i rześka papryka. To trio po prostu doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać wodą. To surówka doskonała zarówno do kotleta, jak i do gulaszu czy nawet domowych burgerów.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 nieduża cebula,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kiszona kapustę odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę lub cienkie paski.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do miski wrzuć wszystkie warzywa, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
- Wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Przygotowanie tej sałatki jest naprawdę proste i szybkie, a z miski znika jeszcze szybciej. To pyszna alternatywa dla zwykłej kapisty kiszonej, która przypadnie do gustu również młodszym domownikom. Smacznego!