Bezpieczne dla alergików. Popularne i nieznane bezglutenowe zamienniki dla mąki

Coraz więcej osób ogranicza w swojej diecie gluten, substancję, która znajduje się w ziarnach zbóż. A jednocześnie nikt nie chce rezygnować z potraw, do przygotowania których mąka jest niezbędna. Stąd rosnąca popularność tych rodzajów mąki, które glutenu nie zawierają. A jest w czym wybierać.

Mąka z maniokuMąka z manioku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©RHJ - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Tapioka

Tapioka to najbardziej popularny rodzaj mąki chociażby w Afryce. Uzyskuje się ją z bulw manioku, rośliny rosnącej właśnie w strefie tropikalnej. Maniok moczy się, obiera, ściera bardzo drobno, a następnie suszy i mieli. Tapioka zawiera bardzo lekkostrawne węglowodany i jest praktycznie smaku. Po ugotowaniu mąka z manioku stanowi dodatek do dań z sosami, ale również sama może być zagęszczaczem sosów czy różnego rodzaju musów. Po przeróbce tapioka może mieć kształt kulek, różnej wielkości. W tej formie idealnie pasuje do zup – wystarczy ją ugotować w osolonej wodzie lub bezpośrednio w zupie.

Mąka jaglana

Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych produktów. Z prosa, z którego robi się kaszę, możemy zrobić również mąkę. Taką mąkę wykorzystuje się podobnie jak tapiokę. Gotuje się ją w wodzie, by uzyskać pożywną masę. Powinny ją jeść osoby, które nie tylko nie tolerują glutenu, ale i cierpiące na alergie wszelkiego rodzaju. Mąka jaglana jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej i można ją wykorzystywać do ciast, wypieku chleba czy klusek. Jest bardzo lekka i delikatna

Mąka z amarantusa

Szarłat to roślina, która w naturze rośnie w ciepłym klimacie, ale została sprowadzona do Europy i rośnie w naszych ogrodach. Nasiona amarantusa są małe i robi się z nich bardzo specyficzną mąkę. Amarantus jest świetnym źródłem antyoksydantów, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Zawiera również substancje, która wzmacniają naszą odporność – wapień, magnez czy żelazo. .Mąka taka jest lekkostrawna i bogata w błonnik. Możemy z niej przygotowywać placki, kluski.

Mąka z maronów

Kasztany jadalne, czyli marony zawierają bardzo dużo skrobi, więc łatwo zrobić z nich mąkę, która ma słodki i lekko orzechowy smak. Jest także bogatym źródłem skrobi, zawiera witaminy C, A, E, P, kwas foliowy, a także takie minerały jak miedź, cynk, magnez, żelazo, potas, fosfor i wapń. Dzięki zawartości błonnika oczyszcza jelita. W kuchni mąka z kasztanów może zastąpić mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, które są używane do zagęszczania zup i sosów.

Mąka kokosowa

Produkowana z wysuszonego i mielonego miąższu orzechów kokosowych mąka ma lekki tylko smak kokosa. Zawiera ona dużo błonnika, białka, ma za to mało węglowodanów, dlatego świetnie pomaga w odchudzaniu. Obniża poziom glukozy we krwi. Z mąki kokosowej zrobimy makarony, ciastka, etc.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce