Bezglutenowe pierogi z owocami. Pyszne na lato
Te pyszne pierogi na bazie bezglutenowej mąki (ziemniaczanej i ryżowej) wychodzą za każdym razem. Spróbuj ich na letni obiad.
Któregoś grudniowego popołudnia opublikowałam na blogu przepis na pierogi na bazie kaszy jaglanej. Receptura znalazła rzesze zwolenników, jednak docierały do mnie też głosy osób, które nie mogły sobie z nią poradzić. Czym prędzej przygotowałam więc drugą wersję pierogów bez glutenu i gotowych mieszanek, która trafiła do książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe roślinne historie pisane lukrem". Nieskromnie przyznam, że te pierogi udają się za każdym razem. Nie będziesz mieć problemu z ich wałkowaniem, lepieniem, gotowaniem, a już szczególnie z konsumpcją.
Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki ziemniaczanej
• 150 g mąki ryżowej
• 100 g mielonego siemienia lnianego złocistego
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 400 – 450 ml gorącej wody
Farsz:
• owoce (w zależności od upodobań)
• ksylitol (opcjonalnie)
Wykonanie: wszystkie sypkie składniki wymieszaj, dodaj olej i wodę i wstępnie wymieszaj całość mikserem. Jeżeli potrzeba, wlej więcej wody. Zagniataj przez kilka minut aż uzyskasz jednolite ciasto. Podziel je na 3-4 części i każdą część owiń folią. Odłoż ciasto, żeby odpoczęło. Owoce możesz posłodzić ksylitolem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Na każdym układaj łyżeczkę farszu, złóż na pół i zlepiaj końce. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzącego płynu wrzucaj pierogi i gotuj ok. 1 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową, przelewaj zimną wodą, by zapobiec sklejaniu, a następnie układaj na talerzu. Smacznego!