Bezglutenowe pierogi z owocami. Pyszne na lato

Te pyszne pierogi na bazie bezglutenowej mąki (ziemniaczanej i ryżowej) wychodzą za każdym razem. Spróbuj ich na letni obiad.

Bezglutenowe pierogi z owocami. Pyszne na lato
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
SKOMENTUJ

Któregoś grudniowego popołudnia opublikowałam na blogu przepis na pierogi na bazie kaszy jaglanej. Receptura znalazła rzesze zwolenników, jednak docierały do mnie też głosy osób, które nie mogły sobie z nią poradzić. Czym prędzej przygotowałam więc drugą wersję pierogów bez glutenu i gotowych mieszanek, która trafiła do książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe roślinne historie pisane lukrem". Nieskromnie przyznam, że te pierogi udają się za każdym razem. Nie będziesz mieć problemu z ich wałkowaniem, lepieniem, gotowaniem, a już szczególnie z konsumpcją.

Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki ziemniaczanej
• 150 g mąki ryżowej
• 100 g mielonego siemienia lnianego złocistego
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 400 – 450 ml gorącej wody

Farsz:
• owoce (w zależności od upodobań)
• ksylitol (opcjonalnie)

Obraz
© Materiały prasowe

Wykonanie: wszystkie sypkie składniki wymieszaj, dodaj olej i wodę i wstępnie wymieszaj całość mikserem. Jeżeli potrzeba, wlej więcej wody. Zagniataj przez kilka minut aż uzyskasz jednolite ciasto. Podziel je na 3-4 części i każdą część owiń folią. Odłoż ciasto, żeby odpoczęło. Owoce możesz posłodzić ksylitolem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Na każdym układaj łyżeczkę farszu, złóż na pół i zlepiaj końce. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzącego płynu wrzucaj pierogi i gotuj ok. 1 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową, przelewaj zimną wodą, by zapobiec sklejaniu, a następnie układaj na talerzu. Smacznego!

Obraz
© Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka