WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Bezglutenowe pierogi z owocami. Pyszne na lato

Te pyszne pierogi na bazie bezglutenowej mąki (ziemniaczanej i ryżowej) wychodzą za każdym razem. Spróbuj ich na letni obiad.

Bezglutenowe pierogi z owocami. Pyszne na lato
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Któregoś grudniowego popołudnia opublikowałam na blogu przepis na pierogi na bazie kaszy jaglanej. Receptura znalazła rzesze zwolenników, jednak docierały do mnie też głosy osób, które nie mogły sobie z nią poradzić. Czym prędzej przygotowałam więc drugą wersję pierogów bez glutenu i gotowych mieszanek, która trafiła do książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe roślinne historie pisane lukrem". Nieskromnie przyznam, że te pierogi udają się za każdym razem. Nie będziesz mieć problemu z ich wałkowaniem, lepieniem, gotowaniem, a już szczególnie z konsumpcją.

Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki ziemniaczanej
• 150 g mąki ryżowej
• 100 g mielonego siemienia lnianego złocistego
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 400 – 450 ml gorącej wody

Farsz:
• owoce (w zależności od upodobań)
• ksylitol (opcjonalnie)

Obraz
© Materiały prasowe

Wykonanie: wszystkie sypkie składniki wymieszaj, dodaj olej i wodę i wstępnie wymieszaj całość mikserem. Jeżeli potrzeba, wlej więcej wody. Zagniataj przez kilka minut aż uzyskasz jednolite ciasto. Podziel je na 3-4 części i każdą część owiń folią. Odłoż ciasto, żeby odpoczęło. Owoce możesz posłodzić ksylitolem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Na każdym układaj łyżeczkę farszu, złóż na pół i zlepiaj końce. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzącego płynu wrzucaj pierogi i gotuj ok. 1 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową, przelewaj zimną wodą, by zapobiec sklejaniu, a następnie układaj na talerzu. Smacznego!

Obraz
© Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń