Bez niej nie ma klusek śląskich. Jaki jest jej sekret?
Kluski śląskie to symbol polskiej kuchni i wraz z kopytkami znajduje się na podium ukochanych przez Polaków dań mącznych. Banalne w przygotowaniu, obowiązkowo z dziurką pośrodku. Bez niej nie ma klusek śląskich. A jaki jest sekret dziurki w kluskach? Będziecie zaskoczeni
Sekret klusek śląskich
Kluski śląski to ugotowane ziemniaki i skrobia ziemniaczana. Dzięki niej kluski mają charakterystyczną, lekko gumowatą konsystencję i to właśnie skrobia odróżnia kluski śląskie od kopytek, wyrabianych z ziemniaków z mąką pszenną.
Poza konsystencją istotna jest forma klusek śląskich – lekko spłaszczone, okrągłe, koniecznie muszą mieć dziurkę, którą robimy wciskając delikatnie kciuk w uformowaną surową kluskę. Każdy, kogo chcielibyśmy zapytać, po co w kluskach śląskich jest dziurka, odpowiedziałby bez wahania: na sos! I to jest niezaprzeczalny fakt.
Ale to nie jest jedyna rola dziurek w kluskach śląskich. Prawdziwy sekret wiąże się z innym faktem. Otóż charakterystyczne wgłębienie sprawia, że kluski śląskie gotują się szybko, a przede wszystkim: równomiernie. Bez niego proces ten byłby znacznie dłuższy, a ryzyko niedogotowanego ciasta – dużo większe.
Sprawdzony przepis na domowe kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej (skrobi)
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie, a następnie przepuścić przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
- Gdy ziemniaki będą lekko ciepłe, dodać do nich skrobię i wyrobić na jednolite, zwarte ciasto. W przypadku niektórych odmian ziemniaków może być konieczne zwiększenie ilości skrobi ziemniaczanej, w niektórych wariantach dodaje się też do ciasta na kluski śląskie jajko.
- Z ciasta formować małe kulki, spłaszczać każdą z nich dłonią i za pomocą kciuka tworzyć wgłębienia.
- Kluski wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę.
- Po wypłynięciu na powierzchnię należy gotować je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej.
Kluski śląskie z proporcji
Zobacz także: