Bez niej nie ma klusek śląskich. Jaki jest jej sekret?

Kluski śląskie to symbol polskiej kuchni i wraz z kopytkami znajduje się na podium ukochanych przez Polaków dań mącznych. Banalne w przygotowaniu, obowiązkowo z dziurką pośrodku. Bez niej nie ma klusek śląskich. A jaki jest sekret dziurki w kluskach? Będziecie zaskoczeni

Kluski śląskie na talerzuW kluskach śląskich musi być charakterystyczne wgłębienie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sekret klusek śląskich

Kluski śląski to ugotowane ziemniaki i skrobia ziemniaczana. Dzięki niej kluski mają charakterystyczną, lekko gumowatą konsystencję i to właśnie skrobia odróżnia kluski śląskie od kopytek, wyrabianych z ziemniaków z mąką pszenną.

Poza konsystencją istotna jest forma klusek śląskich – lekko spłaszczone, okrągłe, koniecznie muszą mieć dziurkę, którą robimy wciskając delikatnie kciuk w uformowaną surową kluskę. Każdy, kogo chcielibyśmy zapytać, po co w kluskach śląskich jest dziurka, odpowiedziałby bez wahania: na sos! I to jest niezaprzeczalny fakt.

Ale to nie jest jedyna rola dziurek w kluskach śląskich. Prawdziwy sekret wiąże się z innym faktem. Otóż charakterystyczne wgłębienie sprawia, że kluski śląskie gotują się szybko, a przede wszystkim: równomiernie. Bez niego proces ten byłby znacznie dłuższy, a ryzyko niedogotowanego ciasta – dużo większe.

Sprawdzony przepis na domowe kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej (skrobi)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie, a następnie przepuścić przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
  2. Gdy ziemniaki będą lekko ciepłe, dodać do nich skrobię i wyrobić na jednolite, zwarte ciasto. W przypadku niektórych odmian ziemniaków może być konieczne zwiększenie ilości skrobi ziemniaczanej, w niektórych wariantach dodaje się też do ciasta na kluski śląskie jajko.
  3. Z ciasta formować małe kulki, spłaszczać każdą z nich dłonią i za pomocą kciuka tworzyć wgłębienia.
  4. Kluski wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę.
  5. Po wypłynięciu na powierzchnię należy gotować je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej.

Kluski śląskie z proporcji

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru