Trwa ładowanie...

Bez niej nie ma klusek śląskich. Jaki jest jej sekret?

Kluski śląskie to symbol polskiej kuchni i wraz z kopytkami znajduje się na podium ukochanych przez Polaków dań mącznych. Banalne w przygotowaniu, obowiązkowo z dziurką pośrodku. Bez niej nie ma klusek śląskich. A jaki jest sekret dziurki w kluskach? Będziecie zaskoczeni

W kluskach śląskich musi być charakterystyczne wgłębienieW kluskach śląskich musi być charakterystyczne wgłębienieŹródło: 123RF
d7bj289
d7bj289

Sekret klusek śląskich

Kluski śląski to ugotowane ziemniaki i skrobia ziemniaczana. Dzięki niej kluski mają charakterystyczną, lekko gumowatą konsystencję i to właśnie skrobia odróżnia kluski śląskie od kopytek, wyrabianych z ziemniaków z mąką pszenną.

Poza konsystencją istotna jest forma klusek śląskich – lekko spłaszczone, okrągłe, koniecznie muszą mieć dziurkę, którą robimy wciskając delikatnie kciuk w uformowaną surową kluskę. Każdy, kogo chcielibyśmy zapytać, po co w kluskach śląskich jest dziurka, odpowiedziałby bez wahania: na sos! I to jest niezaprzeczalny fakt.

Ale to nie jest jedyna rola dziurek w kluskach śląskich. Prawdziwy sekret wiąże się z innym faktem. Otóż charakterystyczne wgłębienie sprawia, że kluski śląskie gotują się szybko, a przede wszystkim: równomiernie. Bez niego proces ten byłby znacznie dłuższy, a ryzyko niedogotowanego ciasta – dużo większe.

Sprawdzony przepis na domowe kluski śląskie

d7bj289

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej (skrobi)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie, a następnie przepuścić przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
  2. Gdy ziemniaki będą lekko ciepłe, dodać do nich skrobię i wyrobić na jednolite, zwarte ciasto. W przypadku niektórych odmian ziemniaków może być konieczne zwiększenie ilości skrobi ziemniaczanej, w niektórych wariantach dodaje się też do ciasta na kluski śląskie jajko.
  3. Z ciasta formować małe kulki, spłaszczać każdą z nich dłonią i za pomocą kciuka tworzyć wgłębienia.
  4. Kluski wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę.
  5. Po wypłynięciu na powierzchnię należy gotować je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej.

Kluski śląskie z proporcji

Zobacz także:

d7bj289
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d7bj289
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7bj289
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj