Bez niej nie ma klusek śląskich. Jaki jest jej sekret?

Kluski śląskie to symbol polskiej kuchni i wraz z kopytkami znajduje się na podium ukochanych przez Polaków dań mącznych. Banalne w przygotowaniu, obowiązkowo z dziurką pośrodku. Bez niej nie ma klusek śląskich. A jaki jest sekret dziurki w kluskach? Będziecie zaskoczeni

Kluski śląskie na talerzuW kluskach śląskich musi być charakterystyczne wgłębienie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sekret klusek śląskich

Kluski śląski to ugotowane ziemniaki i skrobia ziemniaczana. Dzięki niej kluski mają charakterystyczną, lekko gumowatą konsystencję i to właśnie skrobia odróżnia kluski śląskie od kopytek, wyrabianych z ziemniaków z mąką pszenną.

Poza konsystencją istotna jest forma klusek śląskich – lekko spłaszczone, okrągłe, koniecznie muszą mieć dziurkę, którą robimy wciskając delikatnie kciuk w uformowaną surową kluskę. Każdy, kogo chcielibyśmy zapytać, po co w kluskach śląskich jest dziurka, odpowiedziałby bez wahania: na sos! I to jest niezaprzeczalny fakt.

Ale to nie jest jedyna rola dziurek w kluskach śląskich. Prawdziwy sekret wiąże się z innym faktem. Otóż charakterystyczne wgłębienie sprawia, że kluski śląskie gotują się szybko, a przede wszystkim: równomiernie. Bez niego proces ten byłby znacznie dłuższy, a ryzyko niedogotowanego ciasta – dużo większe.

Sprawdzony przepis na domowe kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej (skrobi)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie, a następnie przepuścić przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
  2. Gdy ziemniaki będą lekko ciepłe, dodać do nich skrobię i wyrobić na jednolite, zwarte ciasto. W przypadku niektórych odmian ziemniaków może być konieczne zwiększenie ilości skrobi ziemniaczanej, w niektórych wariantach dodaje się też do ciasta na kluski śląskie jajko.
  3. Z ciasta formować małe kulki, spłaszczać każdą z nich dłonią i za pomocą kciuka tworzyć wgłębienia.
  4. Kluski wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę.
  5. Po wypłynięciu na powierzchnię należy gotować je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej.

Kluski śląskie z proporcji

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów