Barszcz z uszkami
Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a wy zapomnieliście o zakwasie na świąteczny barszcz? Bez obaw. pyszną zupę możemy przygotować na bazie warzywnego bulionu z dodatkiem wekowanym buraczków. Będzie równie pysznie, a przede wszystkim ekspresowo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 4 suszone podgrzybki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- liść laurowy
- po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- 200 gram wekowanych startych buraczków
- sól
- pieprz ziołowy
- cukier
- kwasek cytrynowy
- suszony majeranek
Grzyby namoczyłam na 2 godz., a następnie odcedziłam. Bulion rozpuściłam w 1,5 l wody. Dodalam grzyby, przyprawy i buraczki. Gotowałam ok. 1 godz. Barszcz przecedziłam, przyprawiłam do smaku. Podałam z uszkami.
Przepis dodał użytkownik reksio740
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze