Barszcz świąteczny z serwatki. Podbije kubki smakowe wszystkich gości
Zupa na Wielkanoc? Oczywiście żurek lub biały barszcz!
Biały barszcz powstaje na zakwasie pszennym, z białej mąki, stąd jest barszczem "białym". To sprawia, że zupa ma delikatniejszy smak, jest mniej kwaśna, i obowiązkowo – zawiera śmietanę. Jednak zamiast zakwasu możemy użyć... serwatki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 litra serwatki
- 5 żółtek
- 250 ml śmietany
- sól morska, pieprz
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 500 g kiełbasy cienkiej
- 500 g mięsa (szynka lub łopatka wieprzowa)
- 5 jajek
Przepis
- Serwatkę zagotować.
- Żółtka rozetrzeć ze śmietaną i wymieszać z gotującą serwatka. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Mięso i kiełbasę ugotować. Jajka ugotować na twardo. Następnie wszystko pokroić w kostkę i zalać na talerzu barszczem
- Podawać z chlebem lub bułką. Można doprawić chrzanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl