Barszcz świąteczny z serwatki. Podbije kubki smakowe wszystkich gości
Zupa na Wielkanoc? Oczywiście żurek lub biały barszcz!
Biały barszcz powstaje na zakwasie pszennym, z białej mąki, stąd jest barszczem "białym". To sprawia, że zupa ma delikatniejszy smak, jest mniej kwaśna, i obowiązkowo – zawiera śmietanę. Jednak zamiast zakwasu możemy użyć... serwatki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1,5 litra serwatki
- 5 żółtek
- 250 ml śmietany
- sól morska, pieprz
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 500 g kiełbasy cienkiej
- 500 g mięsa (szynka lub łopatka wieprzowa)
- 5 jajek
- Serwatkę zagotować.
- Żółtka rozetrzeć ze śmietaną i wymieszać z gotującą serwatka. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Mięso i kiełbasę ugotować. Jajka ugotować na twardo. Następnie wszystko pokroić w kostkę i zalać na talerzu barszczem
- Podawać z chlebem lub bułką. Można doprawić chrzanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze