Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie

Pyszne, kremowe ciasto z czekoladą. Jest niesamowicie delikatne, aksamitne, dosłownie rozpływa się w ustach. Z pewnością uprzyjemni niejedno rodzinne spotkanie. Wypróbujcie przepis, jest naprawdę prosty. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębieBardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie
Natalia Kudela

Spód:

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80 g cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g mlecznej czekolady (ja użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 50 proc.)
  • 200 g białej czekolady

Wierzch:

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania

Przepis

  • Do rondelka wlać około 700 ml mleka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, 3 budynie i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, użyłam do tego miksera.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować bardzo gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
  • Budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej mleczną czekoladę, każdą część dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi (budynie mogą jeszcze trochę zgęstnieć, ale tak ma być).
  • Każdy budyń czekoladowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, oba mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Spód: do czystej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone orzechy, mąkę i wymieszać szpatułką.
  • Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (piana bardzo opadnie).
  • Z ciemnego budyniu zdjąć folię spożywczą i przez chwilę ucierać go mikserem, aż zrobi się bardziej kremowy. Następnie dodać 125 g pokrojonego masła i znów ucierać mikserem na jednolity krem. Tak samo postępujemy z jasnym kremem, przez chwilę go ucieramy i dodajemy masło.
  • Z blaszki wyjąć spód i zdjąć papier do pieczenia. Papier i spód włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu, że odkleiliśmy papier od ciasta będzie się ono łatwiej kroiło).
  • Na spód w blaszce wyłożyć połowę jasnego kremu i wyrównać. Następnie wyłożyć połowę ciemnego kremu, wyrównać. Wyłożyć pozostały jasny krem i resztę ciemnego kremu, wyrównać.
  • Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, fix i ubić.
  • Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary