Placuszki twarogowe z bananem. Słodkie śniadanie na ciepło
Kiedy poranki są szare i chłodne, warto zacząć dzień od czegoś pysznego. Przed wyjściem do pracy czy szkoły rzadko mamy czas na przygotowywanie skomplikowanych dań. Placuszki twarogowe to prosty sposób na rozgrzewające śniadanie. Ich zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 g tłustego twarogu,
- 1 dojrzały banan,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- laska wanilii (opcjonalnie),
- garść ulubionych owoców i cukier puder do posypania,
- olej do smażenia.
Przepis
Rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajko, pokruszony twaróg i nasionka wanilii. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wsyp mąkę i cukier. Ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj nieduże porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z cukrem pudrem i owocami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl