Banany w naszej diecie

W sklepach ich nie brakuje, na dodatek dostępne są przez cały rok. Tak bardzo się do nich przyzwyczailiśmy, że nie traktujemy ich już jak owoców egzotycznych. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 6 kg bananów. Ale czy można jeść je bezkarnie?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Cenimy smak i wartości odżywcze bananów. Jemy je z musli do śniadania, jako przekąskę lub w koktajlach i deserach na słodko. Adam Małysz łączył je nawet z bułką. Wiele osób lubi banany w wersji wytrawnej. Można łączyć je z wieprzowiną lub rybą lub gotować z nich zupy-kremy. Przygotowując jakiekolwiek danie lub jedząc banana na surowo, należy usuwać nie tylko skórę, ale także jego czarną końcówkę, w której mogą gromadzić się (choć nie jest to do końca zbadane) środki ochrony roślin, którymi pryskane są jeszcze na plantacjach.

Czy banan to zdrowy i polecany dla każdego owoc, tłumaczy Beata Prusińska, dietetyk z Centrum Naturhouse.

- Czy banany są zdrowe?

- Banany są źródłem witamin, mikroelementów, łatwostrawnych węglowodanów oraz pewnych ilości białka, niewątpliwie więc można je zaliczyć do produktów korzystnie wpływających na nasze zdrowie.

- Co zawierają w swym składzie?

- Banany składają się głównie z wody (ok.75 proc.) oraz z węglowodanów. Zawierają również magnez, potas, witaminy z grupy B oraz serotoninę. Zielone mają więcej skrobi, natomiast żółte zawierają więcej glukozy i fruktozy. Niedojrzałe owoce są ciężkostrawne, w przeciwieństwie do żółtych, dojrzałych bananów.

- Ile kalorii mają te owoce?

- Wartość energetyczna 100g bananów to ok. 90 kcal, owoc średniej wielkości zawiera ok. 140 kcal.

- Czy każdy może jadać banany? Co z osobami na diecie lub zapadającymi na różne schorzenia?

- Mimo że banany są zaliczane do produktów zdrowych, powinny na nie uważać osoby z nietolerancją glukozy lub chorzy na cukrzycę, ponieważ owoce te są zaliczane do produktów ze średnim IG (indeksem glikemicznym) , a więc mogą być przyczyną dość szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi (szczególnie mocno dojrzałe owoce). Duża ostrożnością powinny wykazać się osoby uczulone na lateks (roztwór kauczuku) , gdyż może u nich wystąpić dość gwałtowna reakcja alergiczna po spożyciu bananów. Kauczuk bowiem wytwarzany jest nie tylko przez drzewo kauczukowe, ale również przez inne rośliny, w tym bananowce.
Osoby będące na diecie, nie powinny się bardzo obawiać konsekwencji jedzenia bananów pod warunkiem, że nie będą to podstawowe owoce stosowane w diecie oraz nie będą spożywane w dużych ilościach. Podczas diety bez problemu można zjeść 1 banana tygodniowo. Banany są polecane również ze względu na walory zdrowotne, ponieważ:

- Rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a więc maleje ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych.

- Potas i magnez korzystnie działa przy podwyższonym ciśnieniu tętniczym, chorobach nerek, skurczach, dobrze wpływa na osoby nerwowe.

- Zawartość w/w składników oraz węglowodanów łatwo przyswajalnych czyni banany doskonałym posiłkiem dla sportowców oraz osób niedożywionych, mających zwiększone zapotrzebowanie energetyczne.

- Ile bananów dziennie mogą zjeść dzieci?

- Pomimo wspomnianych wcześniej zalet, uważam że nie ma potrzeby, aby przekarmiać dzieci tymi owocami, głównie ze względu na dużą zawartość węglowodanów prostych. Jeden banan dziennie będzie właściwą porcją.

ml/mmch

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce