Banany w naszej diecie
W sklepach ich nie brakuje, na dodatek dostępne są przez cały rok. Tak bardzo się do nich przyzwyczailiśmy, że nie traktujemy ich już jak owoców egzotycznych. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 6 kg bananów. Ale czy można jeść je bezkarnie?
Cenimy smak i wartości odżywcze bananów. Jemy je z musli do śniadania, jako przekąskę lub w koktajlach i deserach na słodko. Adam Małysz łączył je nawet z bułką. Wiele osób lubi banany w wersji wytrawnej. Można łączyć je z wieprzowiną lub rybą lub gotować z nich zupy-kremy. Przygotowując jakiekolwiek danie lub jedząc banana na surowo, należy usuwać nie tylko skórę, ale także jego czarną końcówkę, w której mogą gromadzić się (choć nie jest to do końca zbadane) środki ochrony roślin, którymi pryskane są jeszcze na plantacjach.
Czy banan to zdrowy i polecany dla każdego owoc, tłumaczy Beata Prusińska, dietetyk z Centrum Naturhouse.
- Czy banany są zdrowe?
- Banany są źródłem witamin, mikroelementów, łatwostrawnych węglowodanów oraz pewnych ilości białka, niewątpliwie więc można je zaliczyć do produktów korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
- Co zawierają w swym składzie?
- Banany składają się głównie z wody (ok.75 proc.) oraz z węglowodanów. Zawierają również magnez, potas, witaminy z grupy B oraz serotoninę. Zielone mają więcej skrobi, natomiast żółte zawierają więcej glukozy i fruktozy. Niedojrzałe owoce są ciężkostrawne, w przeciwieństwie do żółtych, dojrzałych bananów.
- Ile kalorii mają te owoce?
- Wartość energetyczna 100g bananów to ok. 90 kcal, owoc średniej wielkości zawiera ok. 140 kcal.
- Czy każdy może jadać banany? Co z osobami na diecie lub zapadającymi na różne schorzenia?
- Mimo że banany są zaliczane do produktów zdrowych, powinny na nie uważać osoby z nietolerancją glukozy lub chorzy na cukrzycę, ponieważ owoce te są zaliczane do produktów ze średnim IG (indeksem glikemicznym) , a więc mogą być przyczyną dość szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi (szczególnie mocno dojrzałe owoce). Duża ostrożnością powinny wykazać się osoby uczulone na lateks (roztwór kauczuku) , gdyż może u nich wystąpić dość gwałtowna reakcja alergiczna po spożyciu bananów. Kauczuk bowiem wytwarzany jest nie tylko przez drzewo kauczukowe, ale również przez inne rośliny, w tym bananowce.
Osoby będące na diecie, nie powinny się bardzo obawiać konsekwencji jedzenia bananów pod warunkiem, że nie będą to podstawowe owoce stosowane w diecie oraz nie będą spożywane w dużych ilościach. Podczas diety bez problemu można zjeść 1 banana tygodniowo. Banany są polecane również ze względu na walory zdrowotne, ponieważ:
- Rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a więc maleje ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych.
- Potas i magnez korzystnie działa przy podwyższonym ciśnieniu tętniczym, chorobach nerek, skurczach, dobrze wpływa na osoby nerwowe.
- Zawartość w/w składników oraz węglowodanów łatwo przyswajalnych czyni banany doskonałym posiłkiem dla sportowców oraz osób niedożywionych, mających zwiększone zapotrzebowanie energetyczne.
- Ile bananów dziennie mogą zjeść dzieci?
- Pomimo wspomnianych wcześniej zalet, uważam że nie ma potrzeby, aby przekarmiać dzieci tymi owocami, głównie ze względu na dużą zawartość węglowodanów prostych. Jeden banan dziennie będzie właściwą porcją.
ml/mmch