Banany w naszej diecie

W sklepach ich nie brakuje, na dodatek dostępne są przez cały rok. Tak bardzo się do nich przyzwyczailiśmy, że nie traktujemy ich już jak owoców egzotycznych. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 6 kg bananów. Ale czy można jeść je bezkarnie?

Banany w naszej diecie
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
18

Cenimy smak i wartości odżywcze bananów. Jemy je z musli do śniadania, jako przekąskę lub w koktajlach i deserach na słodko. Adam Małysz łączył je nawet z bułką. Wiele osób lubi banany w wersji wytrawnej. Można łączyć je z wieprzowiną lub rybą lub gotować z nich zupy-kremy. Przygotowując jakiekolwiek danie lub jedząc banana na surowo, należy usuwać nie tylko skórę, ale także jego czarną końcówkę, w której mogą gromadzić się (choć nie jest to do końca zbadane) środki ochrony roślin, którymi pryskane są jeszcze na plantacjach.

Czy banan to zdrowy i polecany dla każdego owoc, tłumaczy Beata Prusińska, dietetyk z Centrum Naturhouse.

- Czy banany są zdrowe?

- Banany są źródłem witamin, mikroelementów, łatwostrawnych węglowodanów oraz pewnych ilości białka, niewątpliwie więc można je zaliczyć do produktów korzystnie wpływających na nasze zdrowie.

- Co zawierają w swym składzie?

- Banany składają się głównie z wody (ok.75 proc.) oraz z węglowodanów. Zawierają również magnez, potas, witaminy z grupy B oraz serotoninę. Zielone mają więcej skrobi, natomiast żółte zawierają więcej glukozy i fruktozy. Niedojrzałe owoce są ciężkostrawne, w przeciwieństwie do żółtych, dojrzałych bananów.

- Ile kalorii mają te owoce?

- Wartość energetyczna 100g bananów to ok. 90 kcal, owoc średniej wielkości zawiera ok. 140 kcal.

- Czy każdy może jadać banany? Co z osobami na diecie lub zapadającymi na różne schorzenia?

- Mimo że banany są zaliczane do produktów zdrowych, powinny na nie uważać osoby z nietolerancją glukozy lub chorzy na cukrzycę, ponieważ owoce te są zaliczane do produktów ze średnim IG (indeksem glikemicznym) , a więc mogą być przyczyną dość szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi (szczególnie mocno dojrzałe owoce). Duża ostrożnością powinny wykazać się osoby uczulone na lateks (roztwór kauczuku) , gdyż może u nich wystąpić dość gwałtowna reakcja alergiczna po spożyciu bananów. Kauczuk bowiem wytwarzany jest nie tylko przez drzewo kauczukowe, ale również przez inne rośliny, w tym bananowce.
Osoby będące na diecie, nie powinny się bardzo obawiać konsekwencji jedzenia bananów pod warunkiem, że nie będą to podstawowe owoce stosowane w diecie oraz nie będą spożywane w dużych ilościach. Podczas diety bez problemu można zjeść 1 banana tygodniowo. Banany są polecane również ze względu na walory zdrowotne, ponieważ:

- Rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a więc maleje ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych.

- Potas i magnez korzystnie działa przy podwyższonym ciśnieniu tętniczym, chorobach nerek, skurczach, dobrze wpływa na osoby nerwowe.

- Zawartość w/w składników oraz węglowodanów łatwo przyswajalnych czyni banany doskonałym posiłkiem dla sportowców oraz osób niedożywionych, mających zwiększone zapotrzebowanie energetyczne.

- Ile bananów dziennie mogą zjeść dzieci?

- Pomimo wspomnianych wcześniej zalet, uważam że nie ma potrzeby, aby przekarmiać dzieci tymi owocami, głównie ze względu na dużą zawartość węglowodanów prostych. Jeden banan dziennie będzie właściwą porcją.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków