Trwa ładowanie...
d1g78ng

Bakłażanowa z kuskusem. Bajecznie wygląda na półmisku

Przepis

Wiele osób ie docenia bakłażanów, uważając że są trudne do przyrządzenia Nic bardziej mylnego. Ta naprawdę wystarczy pokroić to warzywo, posypać obficie solą, a po kwadransie opłukać i przystąpić do pieczenia, duszenia albo grillowania. Dzięki temu prostemu zabiegowi bakłażan straci goryczkę.

d1g78ng
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

*NA SAŁATKĘ: *

  • 2 bakłażany
  • 4 mięsiste pomidory
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka mięty
  • 2 czerwone cebule
  • pół szklanki kuskusu
  • 200 ml wywaru rosołowego
  • olej rzepakowy do smażenia

NA SOS:

  • 4 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • trochę soku z limonki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przepis
  • Bakłażany pokroić w plasterki, posolić każdy i odłożyć, by warzywa straciły goryczkę. Cebule obrać, pokroić w krążki. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić bakłażana, a następnie zeszklić krążki cebuli.
  • Pomidory pokroić w plasterki. Zioła posiekać. Przełożyć usmażone bakłażany z cebulą do salaterki, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki, oliwą i octem. Dodać połowę posiekanej zieleniny.
  • Kuskus zalać wrzącym rosołem i ugotować. Przestudzić i dodać do bakłażana.
  • Plasterki pomidorów doprawić solą, pieprzem i ziołami, rozłożyć na półmisku z bakłażanami, kuskusem, krążkami cebuli. Doprawić.

Przepis pochodzi z książki "505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Bakłażanowa z kuskusem. Bajecznie wygląda na półmisku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng