Bakłażanowa z kuskusem. Bajecznie wygląda na półmisku
Wiele osób ie docenia bakłażanów, uważając że są trudne do przyrządzenia Nic bardziej mylnego. Ta naprawdę wystarczy pokroić to warzywo, posypać obficie solą, a po kwadransie opłukać i przystąpić do pieczenia, duszenia albo grillowania. Dzięki temu prostemu zabiegowi bakłażan straci goryczkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
*NA SAŁATKĘ: *
NA SOS:
- 4 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- trochę soku z limonki
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przepis
- Bakłażany pokroić w plasterki, posolić każdy i odłożyć, by warzywa straciły goryczkę. Cebule obrać, pokroić w krążki. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić bakłażana, a następnie zeszklić krążki cebuli.
- Pomidory pokroić w plasterki. Zioła posiekać. Przełożyć usmażone bakłażany z cebulą do salaterki, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki, oliwą i octem. Dodać połowę posiekanej zieleniny.
- Kuskus zalać wrzącym rosołem i ugotować. Przestudzić i dodać do bakłażana.
- Plasterki pomidorów doprawić solą, pieprzem i ziołami, rozłożyć na półmisku z bakłażanami, kuskusem, krążkami cebuli. Doprawić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl