Bakłażanowa z kuskusem. Bajecznie wygląda na półmisku
Wiele osób ie docenia bakłażanów, uważając że są trudne do przyrządzenia Nic bardziej mylnego. Ta naprawdę wystarczy pokroić to warzywo, posypać obficie solą, a po kwadransie opłukać i przystąpić do pieczenia, duszenia albo grillowania. Dzięki temu prostemu zabiegowi bakłażan straci goryczkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
NA SOS:
- 4 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- trochę soku z limonki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Bakłażany pokroić w plasterki, posolić każdy i odłożyć, by warzywa straciły goryczkę. Cebule obrać, pokroić w krążki. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić bakłażana, a następnie zeszklić krążki cebuli.
- Pomidory pokroić w plasterki. Zioła posiekać. Przełożyć usmażone bakłażany z cebulą do salaterki, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki, oliwą i octem. Dodać połowę posiekanej zieleniny.
- Kuskus zalać wrzącym rosołem i ugotować. Przestudzić i dodać do bakłażana.
- Plasterki pomidorów doprawić solą, pieprzem i ziołami, rozłożyć na półmisku z bakłażanami, kuskusem, krążkami cebuli. Doprawić.
Przepis pochodzi z książki "505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze